Unele persoane au nevoie, pentru a-si mentine echilibrul, sa exercite un control strans asupra mediului inconjurator: compania s-ar prabusi daca ar avea incredere intr-un director, sotia sau sotul ar fi pierdut daca ar fi lasati sa faca cumparaturile singuri, cu siguranta copiii ar iesim raniti daca nu ii verifica tot timpul.

De ce unii sunt obsedati de nevoia de control? De ce sunt profund convinsi ca trebuie sa stabileasca legea cu privire la orice? De ce crezi ca agenda ta ar trebui sa aiba prioritate fata de cea a altora? De ce sunt atat de insistenti ca totul sa fie facut in felul lor, chiar si atunci cand li se arata ca metoda altora este la fel de eficienta ca a lor, daca nu mai mult?

Cum controleaza oamenii? In acest articol vom descoperi 10 caracteristici ale controlului oamenilor si cum sa le facem fata . Vom vedea cat de manipulatori, posesivi si gelosi sunt oamenii, atat in ​​relatii, cat si la locul de munca si cum sa se descurce astfel cu oamenii.

Trasaturi, comportamente si caracteristici ale oamenilor obsedati de control

Principalele caracteristici ale oamenilor obsedati de control si manipulare sunt:

 1. Nevoia de control . Mai multi factori (temperament, experiente diferite, motivatie…) pot provoca aceasta nevoie urgenta de control: tendinta de control nu este o trasatura innascuta, ci un stil de adaptare.
 2. Anxietate . Cand o persoana se descrie pe sine ca un „obstructiv al controlului”, de fapt nu exista nicio tendinta umana innascuta de a detine control: ceea ce exista intr-o personalitate care controleaza este o anxietate profunda. Nou-nascutul si copilul care percep ca nevoile lor nu sunt satisfacute pot dezvolta un stil de coping obsesiv, dornic de fiecare detaliu. De fapt, personalitatea care controleaza se protejeaza de anxietate, ramanand cat mai departe posibil de acel copil pierdut, nesigur, nedumerit sau de trauma care poarta semnalele. Pentru a preveni aceasta anxietate sa-i asupreasca, sa-i zdrobeasca, sau mai rau, sa se manifeste putin, vor incerca sa controleze oamenii si evenimentele din jurul lor.
 3. Rigiditate. Controlorii vor avea mari dificultati in a negocia, deoarece vor fi total incapabili sa tolereze imperfectiunea.
 4. Respectarea stricta a standardelor sale internalizate . Indivizii cu un tip de personalitate dominant incearca sa gestioneze fiecare detaliu al existentei, inclusiv oamenii din jurul lor. Acesti subiecti, ca adulti, isi bazeaza stima de sine pe satisfacerea cerintelor si cerintelor stricte ale parintilor interiorizati, in detrimentul celui care devine obiectul lor proiectiv.
 5. Toleranta scazuta la stres . Cand o persoana controlanta si manipulatoare se teme ca nu poate controla evenimentele, experimenteaza mult stres; El crede inconstient ca doar controland fiecare aspect al vietii sale si al mediului sau va putea sa-si asigure satisfacerea nevoilor sale.
 6. Epuizare: O viata dificila, aceea a oamenilor controlosi si posesivi, care cu iluzia de a tine totul sub control se simt senini si, intre timp, se incarca continuu cu greutati, responsabilitati, chiar si sarcini absurde care le-ar putea face oricine.
 7. Probleme cu stima de sine . Acesti oameni au nevoie de „control” pentru ca fara el sunt adesea afectati de teama ca lucrurile in cele din urma ii vor coplesi si ii vor minimiza si, prin urmare, vor fi devalorizati sau nerecunoscuti si, prin urmare, viata lor poate fi distrusa.
 8. Sentimente de inferioritate . La un nivel mai profund, Eul adesea grandios al personalitatii dominante, exista un sentiment de inferioritate si o stima de sine precara care poate fi gestionata doar prin iluzia de a fi capabil sa controleze si sa prevaleze asupra tuturor.
 9. Vulnerabilitatea . In realitate, oamenii cu o mare nevoie de control sunt adesea vulnerabili: fie sunt sefii lor, organizatori, fie sunt foarte incomozi. Nu vorbim de nevoia narcisista de a fi in centru, ci de convingerea ca doar daca o fac, o organizez, suntem in siguranta, altfel cine stie ce s-ar putea intampla.
 10. Credinte contradictorii . Sunt oameni, de exemplu, care zboara in avioanele lor, dar nu ar pune piciorul niciodata pe un avion de linie, pentru ca nu il pot conduce. Ei reusesc sa ajunga la aceste paradoxuri si, de asemenea, sa gaseasca o aparenta explicatie logica pentru comportamente care pentru altii, in schimb, reprezinta clar o contradictie.

De ce exista oameni obsedati de control?

Principala cauza pentru care oamenii au trasaturi de control si doresc sa-i controleze pe altii este ca au trait o copilarie „controlata” . Originile formarii unei personalitati controlante si manipulatoare trebuie cautate in copilaria timpurie: de la o anumita rigiditate a ritmului de alaptare, antrenament de curatenie excesiv de sever si programe de somn foarte bine definite, continuand Cu programarea atenta a tuturor activitatilor zilnice, familiile a controlului oamenilor sunt adesea dominate de problema controlului. Parintii au fost adesea nerezonabil de pretentiosi, prematur solicitanti si/sau deschisi la reprosuri: orice activitate spontana a fost puternic descurajata, de teama ca ar aduce haos si dezordine. Creand astfel oameni controlori si gelosi.

Cum sa te descurci cu acesti oameni?

Avand in vedere aceasta trecere in revista a caracteristicilor de baza ale personalitatilor pe care le controleaza, este destul de clar ca acestea manifesta o serie de comportamente care pot frustra si provoca resentimente, mai ales la persoanele cu care se asociaza cel mai strans. Problema vietii cu persoane controlante si anxioase este de a nu avea un spatiu si un timp personalizat pentru a-si exprima emotiile si dorintele. Adesea, cei care sunt controlati de altii nu simt nevoia sa inventeze nimic sau sa creeze ceva in viata lor de zi cu zi, pentru ca sunt continuu „jefuiti” de controlul celorlalti. La locul de munca poate avea consecinte dezastruoase: un manager hipercontrolant poate bloca creativitatea colaboratorilor sai si, in cel mai rau caz, ii poate demotiva.

Cum sa te descurci cu o persoana care controleaza? Pentru a nu suferi de anxietate de control, ar fi necesar sa incercam sa descifrem aceste mesaje anxioase care vin ca fiind sufocante. In general, acestea sunt sugestiile pentru relationarea cu persoanele extrem de controlante:

 • Straduiti-va sa ramaneti calmi, calmi si asertivi : Una dintre cele mai comune caracteristici ale indivizilor agresivi, de agresiune si de control este ca le place sa va enerveze sau sa va intimideze in mod deliberat (dar adesea inconstient), manipulandu-va deciziile, actiunile sau procesele de gandire. gand.
 • Pastrati distanta cat mai mult posibil – Un alt sfat pentru a avea de-a face cu o persoana care controleaza este sa va pastrati distanta. Cu exceptia cazului in care este ceva serios in joc in relatie, nu-ti pierde timpul incercand sa ai de-a face cu o persoana care este inradacinata negativ si totul sare adesea de pe tine ca un zid de cauciuc.
 • Treceti de la reactiv la proactiv : a fi constienti de natura agresiva, intimidanta si controlanta a oamenilor ne poate ajuta sa ne discreditam de situatie si sa trecem de la receptiv la asertiv si proactiv.
 • Sustine-ti drepturile – Oamenii agresivi, care agreseaza si care controleaza tind sa te priveasca de drepturi, astfel incat sa te poata controla si sa profite de tine.
 • Incercati sa va retrageti puterea : un model recurent al acestor personalitati este ca le place sa se concentreze asupra persoanei-tinta, facandu-le sa se simta inconfortabile sau inadecvate. O modalitate simpla, dar puternica de a schimba aceasta dinamica este sa le puneti in atentie.
 • In situatii usoare, utilizati umorul adecvat : daca este folosit corect si adecvat, umorul poate lumina adevarul, poate dezamorsa anumite comportamente dificile si poate arata ascultatorului ca aveti mai multa calm. Umorul este o strategie buna pentru a gestiona o persoana care controleaza la locul de munca.
 • In situatii mai grave, incearca sa explici care sunt posibilele consecinte : Abilitatea de a identifica si de a afirma care sunt consecintele comportamentelor de control este una dintre cele mai importante abilitati pe care le poti folosi pentru a „descuraja” o persoana care controleaza rigid si, eventual, a stimula la reflectie si, cine stie, poate sa se schimbe. Este necesar sa se puna limite unei persoane care controleaza o relatie.

Se poate schimba o astfel de persoana?

Actiunile oamenilor pe care ii controleaza sunt miscate de factori psihologici profundi , care au de-a face cu structura personalitatii lor, si mai superficial de convingerea profunda ca este necesar sa se comporte in acele moduri pentru a-si satisface nevoile si a-si atinge scopurile. Pe de alta parte, este dificil pentru ciudatul de control sa fie constient ca are aceasta anxietate: se comporta asa fara sa-si dea seama . Iti dai seama doar ca e hipercontrolant atunci cand alti stimuli ajung sa fie obsedati de control, de parca ar fi o nevoie care nu poate fi evitata.

Din pacate, de multe ori oamenii care locuiesc alaturi de un ciudat de control pleaca, chiar daca nu vor sa provoace durere, pentru ca nu pot rezista dorintei de perfectiune. Ca o consecinta a episoadelor de acest tip, se poate intampla si ca persoanele supraprotectoare si controlante sa-si depaseasca mania de control. Mai bine, totusi, daca sunt ajutati profesional , deoarece ei insisi nu ar putea procesa cauzele fundamentale ale acestei anxietati perfectioniste care il invadeaza pe celalalt. Prin urmare, cea mai buna optiune este psihoterapia pentru controlul oamenilor.

Previous articleTulburarile de excitare sexuala
Next article5 posturi de yoga pentru copii