Cand conducerea militara a Rusiei a anuntat intr-o aparitie televizata ca scot trupe din orasul cheie Herson din sudul Ucrainei, un barbat disparut din camera era presedintele Vladimir Putin.

In timp ce ministrul Apararii Serghei Soigu si generalul Serghei Surovikin, comandantul sef al Rusiei in Ucraina, recitau cu rigiditate motivele retragerii in fata camerelor de luat vederi pe 9 noiembrie, Putin facea turul unui spital neurologic din Moscova, urmarind un medic care efectueaza o interventie chirurgicala pe creier.

Mai tarziu in acea zi, Putin a vorbit la un alt eveniment, dar nu a mentionat retragerea din Herson – probabil cea mai umilitoare retragere a Rusiei din Ucraina. In zilele care au urmat, el nu a comentat public acest subiect.

Tacerea lui Putin vine in timp ce Rusia se confrunta cu esecuri tot mai mari in aproape noua luni de lupte. Liderul rus pare sa fi delegat altora transmiterea de vesti proaste – o tactica pe care a folosit-o in timpul pandemiei de coronavirus.

Herson a fost singura capitala regionala pe care fortele Moscovei au capturat-o in Ucraina, cazand in mainile Rusiei in primele zile ale invaziei. Rusia a ocupat orasul si cea mai mare parte a regiunii periferice, o poarta cheie catre Peninsula Crimeea, timp de luni de zile.

Moscova a anexat ilegal regiunea Herson, impreuna cu alte trei provincii ucrainene, la inceputul acestui an. Putin a gazduit personal o ceremonie plina de pompa a Kremlinului, care a oficializat miscarile in septembrie, proclamand ca „oamenii care locuiesc in Lugansk si Donetk, Herson si Zaporizhzhia devin cetatenii nostri pentru totdeauna”.

La putin peste o luna mai tarziu, totusi, steagurile tricolore ale Rusiei au coborat deasupra cladirilor guvernamentale din Herson, inlocuite cu bannerele galben-albastre ale Ucrainei.

Armata rusa a raportat ca a finalizat retragerea din Herson si zonele invecinate pe malul estic al raului Nipru pe 11 noiembrie. De atunci, Putin nu a mentionat retragerea in niciuna dintre aparitiile sale publice.

Putin „continua sa traiasca in vechea logica: acesta nu este un razboi, este o operatiune speciala, deciziile principale sunt luate de un cerc restrans de „profesionisti”, in timp ce presedintele isi pastreaza distanta”, a scris analistul politic Tatyana Stanovaya. intr-un comentariu recent.

Putin, despre care s-a zvonit candva ca va supraveghea personal campania militara din Ucraina si ca va da ordine generalilor pe campul de lupta, parea saptamana aceasta sa fie concentrat pe tot, in afara de razboi.

El a discutat despre procedurile de faliment si problemele industriei auto cu oficiali guvernamentali, a discutat cu un guvernator siberian despre stimularea investitiilor in regiunea sa, a avut apeluri telefonice cu diversi lideri mondiali si s-a intalnit cu noul presedinte al Academiei de Stiinte a Rusiei.

Marti, Putin a prezidat o intalnire video despre memorialele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta a fost ziua in care trebuia sa vorbeasca la summitul Grupului celor 20 din Indonezia – dar nu numai ca a decis sa nu participe, ci nici macar nu s-a alaturat acesteia prin videoconferinta si nici nu a trimis un discurs preinregistrat.

Intalnirea memoriala a celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost singura din ultimele zile in care au fost mentionate unele orase ucrainene — dar nu si Herson –. Dupa intalnire, Putin a semnat decrete prin care se acorda oraselor ocupate Melitopol si Mariupol titlul de Oras al Gloriei Militare, in timp ce Lugansk a fost onorat ca Oras al Meritului Muncii.

Analistul politic independent Dmitri Oreskin a atribuit tacerea lui Putin faptului ca a construit un sistem politic asemanator cu cel al Uniunii Sovietice, in care un lider – sau „vozhd” in rusa, termen folosit pentru a-l descrie pe Iosif Stalin – este prin definitie incapabil sa facand greseli.

„Sistemul lui Putin si Putin… este construit intr-un mod in care toate infrangerile sunt puse pe seama altcuiva: dusmani, tradatori, o lovitura in spate, rusofobia globala – orice, cu adevarat”, a spus Oreskin. „Deci, daca a pierdut undeva, in primul rand, este neadevarat, iar in al doilea rand – nu a fost el.”

Unii dintre sustinatorii lui Putin au pus la indoiala distantarea atat de evidenta fata de ceea ce pana si cercurile pro-Kremlin au considerat o evolutie critica in razboi.

Ca Putin sa aiba convorbiri telefonice cu liderii Armeniei si Republicii Centrafricane la momentul retragerii din Herson a fost mai ingrijorator decat „insasi tragedia din Herson”, a declarat analistul politic pro-Kremlin Serghei Markov intr-o postare pe Facebook.

„La inceput, nici nu am crezut vestea, atat de incredibila a fost”, a spus Markov, descriind comportamentul lui Putin drept „o demonstratie a unei retrageri totale”.

Altii au incercat sa dea o intorsatura pozitiva retragerii si sa-l impleteasca pe Putin. Un prezentator TV pro-Kremlin, a spus ca logica din spatele retragerii din Herson a fost „de a salva oamenii”.

Potrivit lui Kiselev, care a vorbit in fata unei fotografii mari cu Putin aratand preocupat de o legenda care spunea „Pentru a salva oamenii”, a fost aceeasi logica pe care o foloseste presedintele – „pentru a salva oameni si, in circumstante specifice, fiecare persoana”.

Asa pot vedea si unii rusi obisnuiti retragerea, spun analistii.

„Avand in vedere numarul tot mai mare de oameni care doresc discutii de pace, chiar si in randul sustinatorilor lui Putin, orice astfel de manevra este luata cu calm sau chiar ca un semn al unei posibile reluari – salvarea fortei de munca, posibilitatea pacii”, a spus Andrei Kolesnikov, un senior. coleg la Carnegie Endowment.

Pentru soimii Rusiei – sustinatori vocali ai Kremlinului care au cerut masuri drastice pe campul de lupta si nu au fost incantati de retragerea Hersonului – exista baraje regulate de lovituri cu rachete asupra retelei electrice a Ucrainei, a spus analistul Oreskin.

Moscova s-a lansat intr-o marti. Cu aproximativ 100 de rachete si drone trase asupra tintelor din toata Ucraina, a fost cel mai mare atac de pana acum asupra retelei electrice a tarii si a aruncat milioane de oameni in intuneric.

Oreskin considera ca astfel de atacuri nu provoaca prea multe daune armatei Ucrainei si nu schimba prea multe pe campul de lupta.

„Dar este necesar sa se creeze o imagine a unui „vozhd” victorios. Deci, este necesar sa efectuati un fel de greve si sa tipi despre ele tare. Asta fac ei acum, dupa parerea mea”, a spus el.

Previous articleCoreea de Nord „incalca flagrant” rezolutiile ONU lansand rachete balistice
Next articleUE este de acord sa creeze un fond pentru daune climatice