SUA a stabilit ca liderul de facto al Arabiei Saudite – printul mostenitor Mohammed bin Salman – are imunitate fata de un proces intentat de logodnica jurnalistului ucis Jamal Khashoggi.

Domnul Khashoggi, un critic proeminent saudit, a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul in octombrie 2018.

Serviciile de informatii americane au spus ca printul Mohammed a ordonat uciderea.

Insa, in dosarele judiciare, Departamentul de Stat al SUA a spus ca are imunitate datorita noului sau rol de prim-ministru saudit.

Fosta logodnica a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a scris pe Twitter ca „Jamal a murit din nou astazi” odata cu decizia.

Ea – impreuna cu grupul pentru drepturile omului Democracy for the Arab World Now (Zarie), fondat de domnul Khashoggi – a cerut daune nespecificate in SUA de la printul mostenitor pentru uciderea logodnei sale.

Plangerea il acuza pe liderul saudit si oficialii sai ca l-au „rapit, legat, drogat si torturat si asasinat pe jurnalistul rezident din SUA si avocatul democratiei Jamal Khashoggi”.

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a declarat: „Astazi este imunitate. Totul se adauga la impunitate”.

Printul Mohammed a fost numit print mostenitor de catre tatal sau, regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, in 2017. Tanarului de 37 de ani i s-a inmanat apoi rolul de prim-ministru in septembrie anul acesta.

El neaga orice rol in uciderea domnului Khashoggi. 

Avocatii Departamentului de Justitie au spus ca, in calitate de „sef in exercitiu al unui guvern strain”, printul mostenitor „se bucura de imunitate de sef de stat fata de jurisdictia instantelor americane ca urmare a acestei functii”.

„Doctrina imunitatii sefului de stat este bine stabilita in dreptul international cutumiar”, au spus avocatii Departamentului de Justitie.

Dar administratia Biden a fost dornica sa sublinieze ca decizia nu a fost o determinare a nevinovatiei.

„Aceasta este o hotarare legala luata de Departamentul de Stat in baza principiilor de lunga durata si bine stabilite ale dreptului international cutumiar”, a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe intr-o declaratie scrisa.

„Nu are nimic de-a face cu fondul cauzei”.

Arabia Saudita a declarat ca fostul jurnalist a fost ucis intr-o „operatiune necinstita” de o echipa de agenti trimisa pentru a-l convinge sa se intoarca in regat.

Cu toate acestea, oficialii americani au spus ca CIA a ajuns la concluzia, „cu un grad mediu spre mare de certitudine”, ca MBS – asa cum este cunoscut printul – a fost complice.

Crima a provocat un scandal global si a afectat imaginea printului Mohammed si a tarii sale.

De asemenea, a dus la o scadere majora a relatiilor dintre SUA si Arabia Saudita, dl Biden jurand ca va face din Arabia Saudita un „paria” in timp ce facea campanie pentru presedintie in 2019.

Domnul Biden a refuzat sa vorbeasca cu Mohammed bin Salman cand a devenit presedinte.

Dar in timpul verii, presedintele Biden a spus ca doreste sa „reorienteze” relatiile, inaintea unei vizite in Arabia Saudita in iulie.

Vizita sa – in care a fost fotografiat lovind cu pumnul pe printul mostenitor – a fost criticata ca a validat guvernul saudit in urma uciderii domnului Khashoggi.

Sarah Leah Whitson, directorul executiv al Dawn, a scris pe Twitter ca este „dincolo de ironic faptul ca presedintele Biden a asigurat de unul singur MBS ca poate scapa de raspundere, atunci cand presedintele Biden a promis poporului american ca va face totul pentru a-l trage la raspundere”.

Agnes Callamard de la Amnesty a scris pe Twitter: Aceasta este o tradare profunda. Inca unul. Mai intai ignorat de presa… In toate punctele, au avut alte optiuni”,

Iar Nihad Awad, directorul executiv national al Consiliului pentru Relatii Americano-Islamice, a declarat ca administratia Biden „a vandut sangele lui Jamal Kashoggi pentru petrolul saudit”.

Previous articleMini ghid de calatorie pentru Belgrad, Serbia
Next articleAustralia cere Rusiei sa predea vinovatii care au doborat un avion cu 298 de persoane la bord