Teiul sau ceaiul de tei este o infuzie care se prepara cu unele dintre diferitele soiuri de tei sau Tilia, o familie de arbori care are un numar mare de specii. Utilizarile sale sunt variate, dar este folosit in principal pentru a fi un relaxant natural foarte eficient.

Proprietatile si beneficiile florii de tei

Infuzia de tei sau ceai de tei ofera multe beneficii pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza componentelor sale, printre care se numara farmesol, bacteriostatic si deodorant , benefic pentru sanatatea pielii. Farmesolul este cel care ofera acea aroma caracteristica a florii de tei.

De asemenea, printre proprietatile florii de tei se numara toate cele care asigura componentele sale principale, precum taninurile, care au proprietati astringente si antiinflamatoare , mucilagii, prebiotice si demulcente, carotenoide, glicozide si suercitrozide, precum si o doza buna de vitamina C. .

Beneficiile ceaiului de tei pentru somn 

Datorita proprietateir sale, floarea de tei este un excelent relaxant . De fapt, este una dintre cele mai consumate infuzii relaxante si este, fara indoiala, foarte eficienta pentru tratarea insomniei.

Asta pentru ca are un efect sedativ asupra sistemului nervos, care actioneaza direct asupra acestuia si ne permite sa adormim.

Desi exista si alte motive, stresul si anxietatea se numara printre principalele cauze ale insomniei, prin urmare relaxarea sistemului nervos ajuta foarte mult in aceasta sarcina.

Ceaiul de tei pentru anxietate

In acelasi fel in care ajuta la somn, infuzia de tei este foarte utei pentru calmarea anxietatii. Atat pentru cazurile de insomnie cat si de anxietate si stres, floarea de tei poate fi consumata in perfuzie sau in capsule. De asemenea, puteti face o infuzie de floare de tei si musetel impreuna .

Ceai de tei sau valeriana? 

Aceasta este o intrebare foarte frecventa, deoarece ambele plante sunt foarte asemanatoare, cu diferenta ca floarea de tei este mai aromata si mai gustoasa daca doriti sa o beti sub forma de infuzie.

Desi ambele plante sunt foarte eficiente pentru tratarea problemelor de somn, a momentelor de anxietate, stres si nervozitate, intrucat sunt relaxante, unii oameni se descurca mai bine cu una decat cu alta.

Pentru a afla care este cel mai potrivit, este indicat sa consumati unul dintre ele timp de una sau doua saptamani si apoi sa incercati pe celalalt. Vom vedea care dintre cele doua ajuta la reglarea mai buna a sistemului nervos si la imbunatatirea relaxarii.

Infuzie de tei sau ceai de tei?

Infuzia de tei se prepara atat cu flori, cat si cu pliculete industriale, asa cum este de obicei comercializata.

Cum ne place mai mult versiunea non-industriala a tei, este cea pe care o recomandam.

Pentru asta vom pune la fiert o cana de apa. Cand incepe sa fiarba se stinge focul, se adauga o lingurita de floare de tei si se acopera. Il lasam sa se odihneasca zece minute si il putem bea. Il putem insoti cu miere, pentru a-i indulci si evidentia aroma.

Se recomanda maxim doua cani pe zi pentru a evita contraindicatiile. In mod similar, proportia de plante nu trebuie crescuta pentru fiecare cana de apa.

Efectele ceaiului de tei

Teiul are efecte relaxante asupra sistemului nervos central. De aceea ajuta foarte eficient in toate cazurile mentionate mai sus, precum insomnie, stres, anxietate, dar este folosit si pentru alte efecte si rezultate.

De exemplu, pe langa faptul ca este relaxanta, infuzia de tei este diuretica, motiv pentru care ne ajuta sa curatam, sa purificam si sa eliminam lichidele retinute. Ceaiul de tei este eficient si in tratarea durerilor de cap, datorita efectelor analgezice si proprietateir antiinflamatorii.

Floarea de tei este, de parca nu ar fi de ajuns, foarte eficienta in scaderea tensiunii, utilizare nu la fel de cunoscuta ca cea a unui relaxant natural, dar care s-a dovedit si foarte eficienta.

Contraindicatii 

Floarea de tei are cateva contraindicatii de care este important sa tii cont atunci cand incepeti un tratament cu ea, fie cu capsule, fie cu infuzii. 

Persoanele cu probleme cu stomacul sau cu inima nu ar trebui sa ia ceai de tei, cel putin nu fara sa-si intrebe mai intai medicul.

La randul lor, persoanele care iau antidepresive sau medicamente pentru insomnie sau anxietate ar trebui sa-si consulte medicul daca este convenabil sa inceapa un tratament pe baza de tei, deoarece ar putea exista interactiuni nedorite cu medicamentele.

Exista posibilitatea de a avea o alergie la floarea de tei. Asa ca, de asemenea, este indicat ca persoanele predispuse la alergii sa incerce o cantitate mica pentru a exclude.

Consumul in sarcina

Infuzia sau capsulele de floare de tei nu sunt potrivite pentru consum in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii.

Doza recomandata

Se recomanda ca maximul care trebuie luat din infuzia de tei sa fie de doua cani pe zi.

Previous articleSarurile Epsom: utilizari, proprietati si contraindicatii
Next articleCe este caprifoiul si pentru ce se foloseste?