Incheierea unei relatii este adesea o experienta devastatoare. Incheierea unei casatorii este si mai descurajanta.

Cu cat esti mai mult cu cineva, cu atat mai multe perturbari provoaca „incheierea acesteia”. Indiferent daca relatiile sunt bune sau rele, ajungem sa ne bazam pe prezenta celeilalte persoane in viata noastra si fara ele viata se simte infricosatoare. Luarea deciziei de a parasi o relatie necesita curaj si convingere.

Desigur, nimeni nu viseaza la divort atunci cand se casatoreste pentru prima data, totusi realitatea este ca un numar mare de casatorii va avea ca rezultat exact asta. Inseamna asta ca societatea noastra ia casatoria mai putin in serios? Sau, inseamna ca suntem mai putin dispusi sa continuam in relatii nesanatoase?

Un lucru pe care il stim este ca femeile initiaza divortul mai des decat barbatii, ceea ce ar putea insemna ca femeile se simt mai imputernicite sa-si paraseasca casatoria decat in ​​urma cu 30 de ani.

Cu toate acestea, daca inima iti spune ca este timpul sa pleci… iata 5 semne ca divortul este cu adevarat singura optiune ramasa: 

1. Te simti complet izolat

Observi ca iti vezi prietenii mai rar si cand o faci, nu mai simti acelasi sentiment de conexiune pe care l-ai avut candva. Oamenii care au detinut candva un spatiu important in viata ta si ti-au oferit indrumari valoroase par sa-si fi pierdut valoarea. Chiar si atunci cand esti cu prietenii sau familia, descoperi ca inca te simti izolat si singur. Sa te simti izolat printre cei cu care te-ai simtit candva aproape ar putea fi un semn ca ti-ai pierdut increderea sau increderea in cei din jurul tau.

Daca partenerul tau i-a subminat subtil pe oamenii tai „apropiati”, este mai probabil sa te simti asa. A avea in trecut relatii puternice si apropiate subminate este un semn sigur ca partenerul tau nu are la inima interesele tale cele mai bune sau se simte gelos pe celelalte relatii tale apropiate. Este timpul sa analizezi motivele pentru aceasta si sa evaluezi daca partenerul tau respecta oamenii cu care te simti conectat.

2. Iti este frica sa nu gresesti fata de partener

Chiar daca este o sarcina simpla, cum ar fi sa cumperi alimente pentru cina sau sa alegi un restaurant pentru o masa, observi ca iti faci griji ca iei o decizie gresita. Mintea ta se intoarce la toate momentele in care partenerul tau ti-a criticat alegerile, oricat de simple, si iti este frica sa nu-ti dezamagesti partenerul din nou.

Iti amintesti o perioada in care te-ai simtit increzator in tine si in alegerile tale, dar parca nu mai poti gasi acea parte din tine. Daca partenerul tau te renunta in mod repetat subminandu-ti alegerile, atunci poate ca nu mai este vorba despre alegerile tale – ci despre standardele lor .

Daca relatia voastra v-a afectat stima de sine, acesta este un semn sigur al unei relatii nesanatoase, care necesita reflectie profunda si munca asidua.

3. Continui sa reflectezi la momentele in care ar fi trebuit sau ai fi putut sa pleci

Daca iti amintesti de o perioada in care ar fi fost mai simplu sa inchei relatia, dar acum te simti blocat pentru ca vietile tale sunt prea impletite, asta ar putea insemna ca de fapt inca vrei sa pleci. Fantezi despre a avea puterea, resursele sau convingerea de a parasi relatia este un semn ca exista o dorinta subiacenta de a pleca sau, cel putin, de a-ti lua puterea inapoi in relatie.

Daca iti amintesti de vremurile cand erai mai puternic, inseamna ca ti-a slabit simtul. Relatiile sanatoase stimuleaza puterea si stima de sine, iar daca nu simti acest lucru, atunci ar putea fi timpul sa reevaluezi relatia.

4. Simti ca nimic din ceea ce faci nu este  vreodata suficient de bun

Incerci cat poti de mult sa faci lucrurile intr-un mod care sa-ti placa partenerul, dar indiferent ce faci… tot esti criticat. Chiar daca faci tot posibilul pentru a crea o viata buna sau o relatie fericita, se pare ca partenerul tau gaseste adesea un motiv pentru a-ti spune de ce tot ce ai mai bun nu este suficient.

Odata ajuns in acest stadiu, este foarte greu sa vezi chiar ca esti intr-o relatie nesanatoasa. Incepi sa accepti toate mesajele de la partenerul tau ca nu esti suficient de bun. A deferi constant partenerului tau daca esti suficient de bun, doar pentru a te simti doborat, inseamna ca exista o dinamica daunatoare in relatie.

5. Ii minti pe cei din jur despre cum decurge relatia

Observi ca atunci cand vorbesti cu prietenii sau familia, de multe ori vorbesti despre relatia ta, desi stii in inima ta ca lucrurile sunt ingrozitoare. Te uiti inapoi la comunicarile cu ceilalti si te straduiesti sa vezi adevarul in ceea ce le spui.

Daca acoperiti disfunctia din cadrul relatiei, acesta este un semn ca nu exista nicio intoarcere de la acest tip de dinamica. Daca partenerul tau este ferm ca discutiile despre relatie raman private si numai intre voi doi, aceasta este o problema. Nevoia de a ascunde cum sunt lucrurile cu adevarat este daunatoare.

Partenerii sanatosi ii incurajeaza pe cei dragi sa creeze spatii de aerisire sau de a discuta despre relatie intr-un mod sincer, asa ca daca acest lucru nu se intampla, acesta este un semnal rosu ca relatia se indreapta catre niste curente subterane foarte daunatoare.

In timp ce semnele de mai sus sunt menite doar ca un ghid, cei mai multi dintre noi stim in inimile noastre (si in curajul nostru) cand lucrurile sunt rau pentru noi.

Poate ca exista o multitudine de motive pentru care parasirea unei casatorii este de neconceput, inclusiv legaturile financiare, copiii si alte responsabilitati reciproce.

Este vital sa te asiguri ca ai puterea si resursele pentru a face fata indiferent de situatia pe care o alegi, dar a ramane intr-o relatie care te distruge din interior spre exterior este daunator. Cautarea ajutorului profesional sau discutia, sincera, cu persoane de incredere de incredere, te-ar putea ajuta sa vezi adevarul situatiei si sa stii care ar putea fi urmatoarea miscare cea mai buna.

Previous articleEste normal sa-mi iubesc in continuare fostul?
Next article21 de semne sigure ca fostul tau te vrea inapoi