Industria chimica din SUA este unul dintre cei mai mari utilizatori ai transportului feroviar de marfa, transportand peste 33.000 de vagoane pe saptamana si prognozeaza daune economice de miliarde de dolari daca nu se ajunge la un acord de munca intre companiile feroviare si sindicate inainte de o potentiala greva. 

O noua analiza economica estimeaza ca o greva feroviara ar avea un impact de aproximativ 2,8 miliarde de dolari in marfuri chimice care sunt mutate saptamanal, iar o greva de o luna va avea ca rezultat o afectare generala a economiei de 160 de miliarde de dolari sau un punct procentual al PIB-ului.

Produsele chimice sunt printre cele mai sensibile marfuri transportate de companiile feroviare de marfa si sunt primele care trebuie tratate atunci cand exista riscul unei greve. Planurile de pregatire pentru greva, lansate de caile ferate in septembrie, cand a fost evitata o intrerupere a lucrarilor, au indicat ca companiile de transport de marfa vor incepe sa asigure produse chimice critice, cum ar fi clorul pentru apa potabila, peste marfurile obisnuite cu sapte zile inainte de data grevei. Nouazeci si sase de ore inainte de termenul limita de greva, toate transporturile de substante chimice nu mai sunt mutate.

„Datele AAR arata ca a existat o scadere cu 1.975 de vagoane incarcate de transporturi chimice in saptamana lui 10 septembrie, cand caile ferate au incetat sa accepte transporturi din cauza amenintarii unei greve”, a declarat Jeff Sloan, directorul senior al politicii de transport al ACC. „Ne-am astepta la o reducere dramatica similara a transporturilor de substante chimice daca ar avea loc un embargo in aceasta luna”.

Inceputul pregatirii grevei feroviare va depinde de rezultatele votului de la unele dintre cele mai mari sindicate feroviare care au ratificat pana acum acordul de munca recomandat de Consiliul prezidential de urgenta al presedintelui Biden.

Cele mai mari doua sindicate, Divizia de transport a Asociatiei Internationale a Muncitorilor din tabla, aer, feroviar si transport (SMART-TD) si Fratia Inginerilor si Trainerilor de Locomotive (BLET), o divizie a Conferintei Feroviare a Fratiei Internationale. 

Daca ambele sindicate ratifica acordul tentativ, data grevei pentru care sinele ar incepe sa se pregateasca este 5 decembrie. Aceasta este ziua in care Divizia Brotherhood of Maintenance of Way Employees Division (BMWED) si Brotherhood of Railroad Signalmen (BRS) pot face greva. Perioada lor de relaxare se incheie pe 4 decembrie. Fratia Internationala a Cazaneriei a respins luni acordul de munca, dar a spus ca va continua sa negocieze in perioada de racire.

In cazul in care SMART-TD sau BLET respinge acordul, data grevei va fi 9 decembrie, a doua zi dupa incheierea perioadei de recesiuni. BMWED a declarat ca isi va prelungi propria perioada de reflectie pentru a se alinia cu noua data de greva. BRS nu a anuntat inca o prelungire similara a perioadei de reflectie.

Aceste date de duel se adauga doar la provocarile de planificare logistica.

„Caile ferate vor opri transportul de substante chimice esentiale pentru viata de zi cu zi cu mult inaintea unei greve, inclusiv produse care sunt esentiale pentru producerea de apa potabila si alimente sigure”, a spus Sloan. „Multe instalatii chimice ar fi fortate sa se inchida in prima saptamana de embargo asupra serviciului feroviar”.

ACC spune ca impactul unei potentiale greve va fi resimtit aproape imediat in aproape fiecare sector al economiei. A cerut Congresului sa intervina, folosindu-se de autoritatea pe care o are pentru a impune un acord in temeiul Railway Labor Act. Analiza sa economica prevede o crestere a unui indicator cheie al inflatiei, indicele preturilor de producator – care a aratat semne de racire marti – de patru procente.

„Consumatorii si producatorii americani inca se lupta sa faca fata inflatiei si nu trebuie sa fie loviti de o noua criza”, a declarat Chris Jahn, presedintele ACC. „Aceasta este o calamitate economica pe care fiecare membru al Congresului ar trebui sa fie foarte interesat sa o previna si facem apel la factorii de decizie sa actioneze rapid cu privire la legislatia care va pune in aplicare conditiile pe care liderii muncii si caile ferate au convenit in septembrie 2022”.  

Previous articleCEO-ul Binance critica comportamentul lui Sam Bankman-Fried
Next articleMetaverse ar putea contribui la PIB-ul Asiei cu pana la 1,4 trilioane de dolari pe an