Marea Britanie se confrunta cu cea mai mare afectare a standardelor de viata din istorie, deoarece Jeremy Hunt a stabilit 30 de miliarde de lire sterline de reduceri intarziate a cheltuielilor si 25 de miliarde de lire sterline de majorari retrodatate a impozitelor intr-o declaratie de toamna care a scos la iveala situatia economica dificila a tarii.

Subliniind fragilitatea economiei, cancelarul a respins noile masuri de austeritate pana dupa urmatoarele alegeri, pe fondul dovezilor ca facturile mai mari la energie si cea mai proasta inflatie din ultimele patru decenii vor provoca o recesiune prelungita, o crestere a somajului de 500.000 si un deceniu pierdut pentru standarde de trai.

Intr-o evaluare sumbra a crizei economice, Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetara (OBR) a declarat ca cea mai mare strangere de doi ani de la inceputul inregistrarilor moderne – o scadere cumulata de 7% – va distruge ultimii opt ani de crestere a nivelului de trai si readuceti-le la nivelul din 2014 pana in 2024.

OBR a spus ca economia tocmai a intrat intr-o recesiune care va dura mai mult de un an si va duce la o scadere a economiei cu 1,4% in 2023.

Hunt a redus bugetele departamentelor Whitehall, a largit domeniul de aplicare al taxei exceptionale pentru companiile energetice, a extins inghetarea deducerilor fiscale, a redus pragul de plata a cotei de 45% a impozitului pe venit la 125.100 de lire sterline, a dat autoritatilor locale aprobarea pentru a majorat impozitul la consiliu si a strans mai mult din impozitul pe castig de capital si impozitul pe mostenire, ca parte a unui plan de convingere a pietelor financiare de intentia guvernului de a-si reduce deficitul bugetar.

Dar Hunt a crescut cheltuielile pentru NHS si scoli si si-a amanat majoritatea masurilor sale dure pana in 2024-25 si mai departe, deoarece a subliniat necesitatea de a evita o „bucla fatala” de crestere a taxelor si de crestere mai scazuta.

„Suntem sinceri in ceea ce priveste provocarile si corecti in solutiile noastre. Da, luam decizii dificile pentru a combate inflatia si pentru a mentine cresterea ipotecare in jos. Dar planul nostru duce, de asemenea, la o recesiune mai superficiala, facturi mai mici la energie, o crestere mai mare pe termen lung si un NHS si un sistem educational mai puternic”, a spus cancelarul.

Seful unuia dintre principalele grupuri de reflectie din Marea Britanie s-a intrebat daca o parte din austeritatea planificata se va intampla vreodata. Paul Johnson, directorul Institutului de Studii Fiscale, a declarat: „Insastrangerea fiscala este puternic incarcata in spate, cu marea majoritate a reducerilor de cheltuieli in special pentru dupa aprilie 2025.

„Avand in vedere incertitudinea profunda in jurul perspectivelor si potentialele costuri economice si sociale ale unei inaspriri fiscale initiale inutil de mari, aceasta este probabil alegerea potrivita, in general. Dar amanarea tuturor deciziilor dificile pana dupa urmatoarele alegeri generale pune la indoiala credibilitatea acestor planuri. Planurile stricte de cheltuieli dupa 2025, in special, pot intinde credulitatea.”

Muncii a spus ca salariile ajustate pentru inflatie au fost mai mici in 2022 decat atunci cand conservatorii au ajuns la putere in 2010 – un record fara egal de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Rachel Reeves, cancelarul din umbra, a spus: „Ce se vor intreba oamenii la urmatoarele alegeri generale este urmatorul: sunt eu si familia mea mai bine cu tories? Si raspunsul este nu.

„Mizeria in care ne aflam nu este doar rezultatul a 12 saptamani de haos conservator, ci a 12 ani de esec economic al conservatorilor: cresterea sumbra; investitii in scadere; salariile stoarse; stricarea serviciilor publice.

Muncii a spus ca impozitele pe familii ar trebui sa creasca cu 120 de miliarde de lire sterline de inainte ca Rishi sa fie cancelar, echivalentul a peste 4.000 de lire sterline per familie.

Prim-ministrul se confrunta cu primul sau test electoral semnificativ la alegerile locale din mai, multi deputati conservatori temandu-se ca se vor confrunta cu o reactie dramatica din cauza reducerii costului vietii, care se asteapta sa includa majorari ale taxelor de consiliu la 95% din autoritatile locale.

Torsten Bell,  a declarat ca discursul lui Hunt a reprezentat o schimbare completa de atitudine de la mini-bugetul prost primit al lui Kwasi Kwarteng din septembrie.

„Facand un pas inapoi, guvernul Regatului Unit a trecut de la anuntarea celor mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani la cea mai mare inasprire din 2010 in doar cateva saptamani. Astazi a oferit versiunea bazata mai mult pe realitate – dar aceasta realitate se va simti intr-adevar foarte dura, pe masura ce somajul si facturile la energie cresc, in timp ce veniturile medii scad cu 1.700 de lire sterline in acest an si anul viitor.”

Hunt a spus ca o „criza energetica realizata in Rusia” a facut inevitabile decizii dificile. Cancelarul a redus generozitatea pachetului de sprijin energetic al guvernului din aprilie anul viitor, a anuntat ca o reducere a taxei de timbru pentru cumparatorii de case se va incheia in 2025 si a spus ca proprietarii de masini electrice vor trebui sa inceapa sa plateasca accizele vehiculelor.

In ceea ce ar fi prima crestere a taxei la combustibil de mai bine de un deceniu, OBR a prognozat si o crestere cu 23% a taxei la combustibil, ceea ce ar ridica aproape 6 miliarde de lire sterline, dar ar creste costul benzinei si motorinei cu aproximativ 12 pe litru. taxa a fost inghetata din 2011 si a fost redusa cu 5p pe litru in declaratia de primavara de anul trecut, masura care urmeaza sa expire la sfarsitul lunii martie. Nu a fost mentionata in declaratia de toamna a lui Hunt, dar prognoza spunea 12p pe litru. ar fi adaugat la preturile de pompare daca guvernul nu ar actiona pentru a ingheta din nou taxa. Trezoreria a declarat ca nu a fost inca luata nicio decizie cu privire la taxele la combustibil pentru anul viitor.

OBR a declarat ca masura sa a nivelului de trai – venitul real disponibil al gospodariilor – va scadea cu 4,3% in anul financiar curent, cea mai mare scadere de cand au inceput inregistrarile moderne la mijlocul anilor 1950.

„Aceasta este urmata de a doua cea mai mare scadere in 2023-2024, cu 2,8%. Aceasta ar fi doar a treia oara din 1956-1957 cand venitul real disponibil pe persoana al gospodariilor a scazut timp de doi ani fiscali consecutivi – ultima data cand s-a intamplat acest lucru a fost dupa criza financiara globala. Iar scaderea cumulata de 7,1% din 2021-22 pana in 2023-24 este suficient de mare pentru a duce venitul real disponibil pe persoana pe gospodarie la cel mai scazut nivel din 2013-14.”

A existat un raspuns mut la declaratia din toamna a parlamentarilor conservatori, care au stat intr-o tacere funerara in timp ce cancelarul a anuntat o serie de cresteri de taxe care vor lasa Regatul Unit cu cea mai mare povara fiscala de la cel de-al doilea razboi mondial.

Un fost ministru a spus: „Multi dintre noi sunt foarte incomod sa ridicam taxele. Nu este ceea ce asteapta publicul de la noi, dar nu putem face mare lucru in acest moment.”

Fostul ministru Jacob Rees-Mogg a pus la indoiala majorarile de taxe ale guvernului, dar a negat ca „ameninta cu ceva”, spunand joi seara Channel 4 News ca „pur si simplu sustine argumentul conservatorismului”. El a spus ca ridicarea taxelor este „optiunea usoara”.

„Cred ca partidul conservator ar trebui sa se asigure ca impozitul in tara si cheltuielile se potrivesc la un nivel rezonabil. Fiscalitatea a crescut prea mult si exista probleme cu nivelul cheltuielilor pe care le avem”, a spus el.

„Cred ca trebuie sa ne uitam la eficienta guvernului pentru a ne asigura ca banii sunt cheltuiti bine inainte de a ajunge la optiunea usoara de a impune taxe.”

Strategii conservatori spera ca Hunt va fi facut suficient pentru a stabiliza economia si, daca imaginea internationala se imbunatateste, ca Marea Britanie ar putea incepe sa iasa din recesiune inainte de urmatoarele alegeri. Ei se bazeaza pe gospodariile care se afla intr-un loc mai bun din punct de vedere financiar si, prin urmare, sunt mai putin probabil sa-i pedepseasca electoral pe conservatori.

Cu toate acestea, respingand reducerea cheltuielilor cu 30 de miliarde de lire sterline pana dupa alegeri, cancelarul a garantat ca starea serviciilor publice va fi un camp de lupta cheie in perioada premergatoare urmatoarelor alegeri.

Sunak se lupta deja sa mentina unita coalitia electorala din 2019 a partidului sau, cu alegatorii din zidul rosu si cei din inima traditionala conservatoare care doresc rezultate total diferite fata de buget.

Previous articleIstoria spune ca inflatia ar putea persista timp de un deceniu
Next articleCEO-ul Binance critica comportamentul lui Sam Bankman-Fried