Daca sunteti pensionar sau chiar aproape de pensionare, probabil ca sunteti mai vulnerabil la inflatie decat majoritatea.

Costul vietii creste probabil mai repede decat venitul. Sunteti norocos daca orice pensie sau anuitati isi maresc platile pentru a se potrivi cu preturile in crestere. Securitatea Sociala o face, dar numai cu un an de restante. Daca va aflati in anii superiori, tulburarile bursiere cauzate de criza inflatiei din 2022 prezinta un risc semnificativ. Cativa ani pierduti pe piete sunt mai periculosi pentru cineva de 70 decat pentru cineva de 30.

Si apoi exista riscul pentru obligatiuni si fondurile mutuale de obligatiuni, un element de baza al portofoliului tipic de pensii. Obligatiunile sufera cel mai mult din cauza cresterii preturilor, deoarece platile viitoare ale dobanzilor sunt fixe. Deci, cu cat creste inflatia, cu atat aceste plati valoreaza mai putin in banii de astazi. Intre timp, pe masura ce guvernele lupta impotriva inflatiei cu dobanzi mai mari, obligatiunile vandute cu vechea rata a dobanzii devin din ce in ce mai putin atractive. Ele scad in valoare pentru a compensa.

In general, o perspectiva sumbra si chiar mai rea decat cea cu care se confrunta in prezent tinerii si cei de varsta mijlocie timpurie.

Stirile conform carora cifra oficiala a inflatiei din octombrie a coborat sub temerile, a dus actiunile si obligatiunile in plina expansiune. Si ii face pe unii sa spere ca criza inflatiei s-ar putea termina in curand. Poate ca inflatia a atins un varf si va incepe sa scada inapoi. Sunt din nou zile fericite aici?

Nu atat de repede, avertizeaza legendarul guru financiar Rob Arnott, presedintele companiei de gestionare a banilor.

El a analizat toate marile cresteri ale inflatiei din economiile dezvoltate incepand cu 1970.  Concluzia lui? Vom fi intr-adevar foarte norocosi daca aceasta criza a inflatiei se incheie rapid.

Noroc, ca si in el nu ii da o sansa mai mare de 20%.

Scenariul mai probabil este ca, chiar daca incepe sa scada, inflatia poate persista mai mult decat cred pietele, managerii monetari sau Rezerva Federala.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, de fapt, inflatia a atins un tip de masa critica sau de impuls in acest an care o face mult mai greu de controlat.

„O crestere a inflatiei la 4% este adesea temporara, dar cand inflatia depaseste 8%, aceasta trece la niveluri mai ridicate in peste 70% din timp”, scriu Arnott si co-autorul sau, analistul Omid Shakernia.

Asta inseamna noi. Rata oficiala a inflatiei din SUA a scapat de peste 8% in martie si a ramas acolo pana in septembrie, atingand un varf de 9,1% in iunie. (Si aceasta este rata anuala, adica modificarea preturilor fata de 12 luni mai devreme. Variatia de la o luna la luna a preturilor, desi mult mai volatila decat cifra anuala, a aratat de fapt o inflatie si mai rapida in anumite momente din acest an – si de fapt doar a crescut, mai degraba decat a cazut, in octombrie).

„Revenirea la o inflatie de 3%, pe care o consideram ca limita superioara pentru o inflatie sustinuta si benigna, este usoara de la 4%, greu de la 6% si foarte greu de la 8% sau mai mult”, avertizeaza Arnott si Shakernia.

Odata ce inflatia depaseste 8%, ei constata ca „revenirea la 3% dureaza de obicei intre 6 si 20 de ani, cu o medie de peste 10 ani”.

Zece ani?

Exista cateva avertismente importante. Primul este ca trecutul nu este o garantie a viitorului. Doar pentru ca aceste lucruri s-au intamplat in cazuri anterioare de inflatie de 8% in ultimii 50 de ani nu inseamna ca de data aceasta se vor intampla asa. (Daca „de data aceasta este diferita” sunt cele mai periculoase patru cuvinte din finante, asa cum a spus odata Sir John Templeton, „de data aceasta este la fel” sunt printre cele mai periculoase cinci.)

La urma urmei, ar putea merge. Autorii scriu ca pur si simplu impiedica posibilele rezultate, nu fac o predictie. „Cei care se asteapta ca inflatia sa scada rapid in anul viitor ar putea sa aiba dreptate.” Dar, avertizeaza ei, „istoria sugereaza ca acesta este un rezultat „cel mai bun chintila”. Putini recunosc posibilitatea „cea mai proasta chintila”, in care inflatia ramane ridicata timp de un deceniu. Lucrarea noastra sugereaza ca ambele cozi sunt la fel de probabile, la aproximativ 20% cote pentru fiecare.”

De fapt, adauga ei, daca inflatia din SUA tocmai a atins varful si este in scadere, ar trebui sa ne consideram destul de norocosi. Doar 30% din timp, in ultimii 52 de ani, inflatia a atins un varf intre 8% si 10% si apoi a scazut din nou. In celelalte 70% din timp, odata ce a depasit 8%, a crescut peste 10%.

Dar ceea ce este remarcabil este ca pietele – si Fed – fac in prezent acest rezultat norocos in prognoza lor centrala. Un lucru este sa speri la soare cand exista 80% sanse de ploaie. Este alta sa faci o plimbare foarte lunga fara pelerna sau umbrela.

Cu toate acestea, Rezerva Federala spune in prezent (cel putin in mod public) ca se asteapta ca inflatia sa scada foarte rapid, cu o medie de 3,5% sau mai putin anul viitor si 2,6% sau mai putin in 2024.

Pietele de obligatiuni sunt la fel de optimiste si in prezent pariaza ca inflatia va avea o medie de 2,4% in urmatorii cinci ani.

Daca au dreptate, totul se va rezolva. Dar daca nu sunt? Ai grija la acele obligatiuni si fonduri de obligatiuni. Chiar si astazi, dupa cresterea randamentelor din acest an, Trezoreria pe 10 ani are un randament mai mic de 4% intr-un mediu in care preturile cresc mai rapid decat atat. Obligatiunile corporative cu rating BBB, inseamna cele „cele mai riscante” obligatiuni care inca conteaza ca grad de investitie, va vor plati 6%. Mai bine, dar tot nu grozav daca inflatia nu scade.

De altfel, un numar de urmarit este cifra lunara a inflatiei. Cat de mult au crescut preturile intre luna trecuta si luna anterioara? La ce rezulta asta ca cifra anuala?

Potrivit Departamentului Muncii din SUA, aceasta a crescut, nu a scazut. A fost 0% in iulie si august. (Puteti va aminti ca administratia se lauda cu o inflatie de 0%. Aceasta este ceea ce au vrut sa spuna.) Dar aceasta cifra a crescut la 2,5% in septembrie si aproape sa dublat la 4,9% luna trecuta.

Poate ca acesta este un blip, sau poate acesta este o noua tendinta. Cine stie? Nimeni, intr-adevar.

Nu e de mirare ca „regele obligatiunilor” pensionar Bill Gross ii plac obligatiunile de trezorerie pe termen scurt protejate de inflatie. Risc scazut de inflatie si rata dobanzii. ETF-ul iShares 0-5 Year TIPS Bond este… e… sfatul lui.

Previous articleVladimir Putin a dat economia Rusiei inapoi cu 40 de ani
Next articleCea mai mare lovitura inregistrata pentru standardele de trai