Pariul urias al Meta pe metavers ar fi pus compania intr-o situatie dificila, dar un nou raport sugereaza ca realitatile virtuale ar putea avea „efecte de transformare” asupra economiilor asiatice. 

Contributia metaversului la produsul intern brut din Asia ar putea fi intre 800 de miliarde de dolari si 1,4 trilioane de dolari pe an pana in 2035, a spus compania de consultanta.

Aceasta ar reprezenta aproximativ 1,3% pana la 2,4% din PIB-ul total, a adaugat acesta, presupunand ca se vor face „investitii sustinute in tehnologie in urmatorii cinci pana la zece ani”. 

Metaversul poate fi definit ca o lume virtuala in care oamenii traiesc, lucreaza si se joaca. Cu criptomoneda, utilizatorii pot cumpara si dezvolta teren virtual sau isi pot imbraca propriile avatare.

Noul raport intitulat „Metaversul in Asia: Strategii pentru accelerarea impactului economic”, a examinat potentiala influenta a metaversului asupra a 12 economii asiatice. 

Duleesha Kulasooriya, directorul general al Center for the Edge din Asia de Sud-Est, a atribuit dimensiunea impactului prognozat „gravitatiei demografice” a regiunii. 

„Daca te uiti la tineri… ei sunt cei care interactioneaza si se implica in metaverse in cea mai mare parte astazi, iar 60% dintre tinerii lumii traiesc in Asia”, a spus el.

In plus, exista 1,3 miliarde de jucatori pe mobil in Asia, alcatuind cea mai mare baza de jucatori din lume, potrivit raportului.

“Metaversul nu mai este science fiction. Platformele metaverse timpurii sunt deja folosite de milioane de oameni”, a scris acesta.

Jocurile sunt „una dintre primele moduri” in care cineva este introdus in metavers, a adaugat Kulasooriya.

„Acest segment si asteptarile lor vor determina o multime de comportamente despre cum evolueaza urmatorul internet”. 

Marginea Asiei

Desi tehnologia metaverse este inca la inceput, exista deja „milioane” in Asia care cheltuiesc timp si bani pe platforme virtuale populare precum Fortnite, Roblox si Decentraland. 

Zepeto din Coreea de Sud, o aplicatie de socializare care permite utilizatorilor sa creeze avatare 3D, are peste 300 de milioane de utilizatori inregistrati in intreaga lume, a adaugat acesta. 

Marginea Asiei cand vine vorba de metavers consta si in „expertiza sa sectoriala” ca producator de electronice si semiconductori.

„Daca va ganditi la fabricarea de circuite integrate si la toate lucrurile care fac ca tehnologia sa functioneze, 75% dintre circuitele integrate sunt fabricate in Asia”, a spus Kulasooriya. 

„Este o capacitate uriasa de productie”.

Taiwan, de exemplu, detine peste 90% din capacitatea de productie pentru cei mai avansati semiconductori din lume, potrivit unui raport din 2021.

Strategii specifice tarii

In timp ce cercetarile lui indica potentialul economic urias al regiunii, cat de pregatita este pentru metavers depinde in cele din urma de „strategiile unice” ale fiecarei economii.

Michelle Khoo, directorul Center for the Edge pentru Asia de Sud-Est, a declarat: „Ne uitam la lucruri precum, structura sectoriala, cat de inovatoare este economia, care este nivelul mediu al venitului?”

Fundamentele tehnologiei, cum ar fi conectivitatea, penetrarea smartphone-urilor si adoptarea platilor digitale sunt, de asemenea, cruciale in determinarea gradului de pregatire a unei economii pentru metavers, a adaugat ea. 

Impactul potential al metaversului pe principalele economii asiatice pana in 2035 

De exemplu, China a stabilit traiectorii pentru dezvoltarea metaversului si „se bazeaza pe puterea lor” ca centru de productie, a spus Khoo. 

In august, Beijingul a anuntat un plan de inovare si dezvoltare metavers pe doi ani, care vizeaza dezvoltarea infrastructurii sale si promovarea utilizarii acesteia.

Shanghai a inclus si metaversul in ultimul sau plan de dezvoltare pe cinci ani la sfarsitul anului trecut. 

In mod similar, Coreea de Sud are un „plan strategic”, a spus , pentru a stimula industria metaversului, cu o investitie initiala de 177,1 milioane de dolari pentru acest demers.

„Metaversul este inevitabil. Dezvoltarea stivelor de tehnologie, a capitalului uman si a cadrelor de reglementare pentru a realiza potentialul metavers de un trilion de dolari al Asiei va aduce beneficii unei game largi de industrii si activitati economice”, a spus Kulasooriya.

Obstacole

Desi raportul sugereaza ca China ar putea fi cel mai mare beneficiar in ceea ce priveste PIB-ul, tara se confrunta in continuare cu provocari de reglementare grele in dezvoltarea metaversului.

De exemplu, criptomonedele sunt interzise in tara, au spus analistii intr-un raport din septembrie.

Previous articleIndustria chimica avertizeaza ca greva feroviara va inchide fabricile si va costa miliarde de euro
Next articleReducerile „radicale” ale navelor de transport au afectat capacitatea SUA de a ajunge pe piata de export