Pentru a castiga un razboi ai nevoie de vointa si mijloace. Sunt optimist cu prudenta ca Ucraina le are pe ambele in lupta sa impotriva Rusiei.

Vointa ucraineana creste cu fiecare groapa comuna de civili ucisi descoperita si cu fiecare sat ucrainean eliberat. Pentru ucraineni, acest razboi nu mai este despre teritoriu, ci despre supravietuirea ca natiune – invadatorul sau crede ca Ucraina nu are dreptul de a exista.

Mijloacele armatei ucrainene au crescut substantial in ultimele luni. Pe langa faptul ca au primit echipamente mai moderne de la NATO, ucrainenii s-au bucurat de un transfer de arme mai mare decat le furnizase NATO atunci cand au impins armata rusa din regiunea Harkov. Ucrainenii stiu sa foloseasca acest echipament si pot incepe sa-l foloseasca imediat.

Potentialele strategii ale presedintelui rus Vladimir Putin sunt slabe:

In primul rand, castigati razboiul prin forta – acesta nu functioneaza atat de bine.

In al doilea rand, sperie Occidentul din punct de vedere economic. Pana acum acest lucru nu a functionat. Europa si-a umplut rezervele de gaze si, prin economisire, are incredere ca poate trece peste iarna.

Ultima carte pe care i-a lasat Putin este amenintarea razboiului nuclear. Armele nucleare tactice vor realiza putine rezultate din punct de vedere militar, dar au un impact psihologic semnificativ. Occidentul a tras o linie rosie, spunandu-i lui Putin ca, daca foloseste arme nucleare, armata rusa se va confrunta cu fortele conventionale. Armata rusa nu se potriveste cu cea a NATO.

Mobilizarea

Mobilizarea trupelor pe care Putin a adoptat-o ​​i-ar putea destabiliza regimul. Pe masura ce cresteam in Rusia, parintii mei erau ingroziti de fratii mei, iar eu am implinit 17 ani si am fost inrolat in armata rusa. Razboiul afgan se terminase; Mei si ceilalti parinti de baieti nu se temeau pentru vietile noastre, ci pentru sanatatea noastra. A fi recrutat in armata rusa atunci a fost ca si cum ai executa o pedeapsa de trei ani de inchisoare. Soldatii mai in varsta ii abuzau in mod constant pe cei mai tineri.

Imi pot imagina doar agonia prin care trec parintii rusi, temandu-se ca fiii lor vor fi recrutati si, fara pregatire sau echipament adecvat, trimisi in prima linie in doua saptamani pentru a deveni carne de tun pentru artileria ucraineana.

Cu fiecare parinte indurerat, sistemul politic rus devine putin mai putin stabil. Protestele la scara larga in Rusia ar putea avea loc maine sau peste ani, dar sansele ca acestea sa se intample sunt exponential mai mari, cu parintii care traiesc cu teama pentru viitorul fiilor lor.

Am multe motive sa ii multumesc tatalui meu pentru ca a emigrat in SUA acum 31 de ani, iar astazi am unul nou: nu trebuie sa-mi fac griji pentru fiul meu de 21 de ani, Jonah (care s-a nascut in SUA) fiind recrutati sa moara in acest razboi fara sens.

„Din cauza sanctiunilor si a retragerii voluntare din Rusia a firmelor occidentale, Rusia va fi in cele din urma inghetata in timp, la fel ca Cuba. ”

Economia Rusiei

Acest razboi a dat economia rusa inapoi cu 40 de ani. La suprafata, Rusia de astazi arata foarte diferita de Rusia din anii 1980. Aceasta Rusia are supermarketuri frumoase si moderne, care inca, spre surprinderea mea, sunt pline de mancare.

Cu toate acestea, din cauza sanctiunilor si a retragerii voluntare din Rusia a firmelor occidentale, Rusia va fi in cele din urma inghetata in timp. Ma gandesc la Cuba cand spun asta. Cuba arata astazi la fel ca in 1959, cand Castro a venit la putere si Occidentul a impus un embargo comercial.

Da, rusilor le va lipsi McDonald’s si Coca Cola, dar asta nu este o pierdere atat de mare. Mai dureroasa este pierderea tehnologiei avansate — semiconductori, software, productie complexa. Rusia are putin din asta. Astazi nu puteti construi o masina sau o masina de spalat fara semiconductori. Acesta este motivul pentru care productia auto din Rusia a scazut la jumatate de cand a inceput razboiul, iar productia de masini de spalat rufe a scazut de la 600.000 de unitati pe luna la 100.000.

Un wild card aici este China. China are unele tehnologii de care Rusia are nevoie, cum ar fi echipamente de foraj petrolier si piese de schimb pentru avioane. Va risca China sanctiuni din partea SUA si Europa, exportand astfel de lucruri in Rusia? Nu stiu. Dupa ce Visa si Mastercard au taiat Rusia din retelele lor, practic impiedicand rusii sa foloseasca ruble in afara Rusiei, China a incetat sa mai integreze rusii in propria retea de carduri de credit.

Sanctiunile au paralizat capacitatea Rusiei de a produce suficiente arme pentru a-si lupta razboiul. Mai mult, Rusia are nevoie de fiecare arma pe care o poate obtine pentru a inlocui ceea ce a pierdut. Rusia a recurs deja la utilizarea tancurilor din anii 1970. In cele din urma, acest razboi a fost o reclama trista pentru armele rusesti. India obisnuia sa importe jumatate din armele sale din Rusia. Acum, SUA si Europa vor deveni probabil singurii furnizori de arme pentru India – un alt vant din coada pentru contractantii de aparare. Dupa incheierea razboiului, Rusia isi va vinde armele unor regimuri necinstite precum Iranul si Coreea de Nord, dar piata armelor sale s-a micsorat considerabil din februarie.

Pana la razboi, economia Rusiei mergea destul de bine. Rusii nu ar trebui sa-si multumeasca liderilor pentru asta, ci sa-i imbratiseze calduros vecinului lor din Est. Cresterea nebuna a Chinei (dupa orice standard modern) a condus cererea pentru toate marfurile (China este o natiune saraca in marfuri). Preturile majoritatii marfurilor au crescut foarte mult, iar Rusia a beneficiat. Putin a sarit direct la bord si si-a luat meritul pentru renasterea economica a Rusiei.

Cu toate acestea, in afara de stapanirea productiei de marfuri si alimente cu ajutorul tehnologiilor occidentale, Rusia a realizat putin pe cont propriu. Rusia a importat chiar din Germania otelul folosit pentru fabricarea tancurilor sale.

O consecinta cruciala a razboiului este ca companiile petroliere occidentale au parasit Rusia. Pe langa furnizarea de capital, au adus tehnologie si know-how. Ambele au disparut acum. Rusia este al treilea producator mondial de petrol, dupa SUA si Arabia Saudita, producand 11 milioane de barili pe zi. Recesiunea in care ne vom afla va reduce cererea de petrochimice, desi nu cu mult. (In mod istoric, recesiunile au redus rata de crestere a cererii de petrochimice, dar nu au condus la scaderi.) Oferta de petrol si gaze naturale din Rusia nu va creste si probabil se va scadea. Europa va avea o iarna provocatoare, dar se pare ca economia rusa va fi provocata doar pentru a supravietui.

Previous articleTaxele mai mari par sa fie aici pentru a ramane, spune Institutul pentru Studii Fiscale
Next articleIstoria spune ca inflatia ar putea persista timp de un deceniu