Cele mai mari economii ale Grupului celor 20 (G-20) au inclus un angajament de a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius in declaratia oficiala care incheie reuniunea sa de la Bali, Indonezia.

Includerea angajamentului este o victorie aparenta pentru liderii internationali care lupta pentru o pozitie mai dura fata de schimbarile climatice la un set separat de intalniri, cunoscut sub numele de Conferinta partilor sau COP27, care se desfasoara in prezent in Egipt.

Au existat speculatii conform carora unele dintre cele mai bogate natiuni ale globului, dintre care multe se confrunta cu o criza energetica NG00, +0,48% legata de razboiul Rusiei din Ucraina, ar lupta pentru a elimina angajamentul de temperatura, un numar stabilit in 2015 in timpul discutiilor esentiale de la Paris privind clima. .

Iar mai devreme, trimisul special al SUA pentru clima, John Kerry, a spus ca „cateva” tari s-au opus punerii tintei de 1,5 grade (2,7 grade Fahrenheit) in orice acord oficial de inchidere care iese si din summitul COP27 privind clima.

Limita de temperatura a fost mult timp un ghid si este subliniata in comunitatea stiintifica drept linia deasupra careia oceanele incalzite letal, seceta si caldura severa si eroziunea de coasta ar putea deveni si mai catastrofale.

„Considerand evaluarile Competitiei Interguvernamentale pentru Schimbarile Climatice al Natiunilor Unite, conform carora impactul schimbarilor climatice va fi mult mai scazut la o crestere a temperaturii de 1,5°C comparativ cu 2°C, ne hotaram sa continuam eforturile de a limita cresterea temperaturii la 1,5°C. C”, se spune in declaratia G-20.

Intre timp, in Egipt, activistul ugandez pentru schimbarile climatice Vanessa Nakate a criticat discutia continua si rezistenta tarilor mai bogate de a stabili o structura de finantare „pierderi si daune”.

„Pierderi si pagube” au intrat pe agenda oficiala a COP27 anul acesta, dupa incercarile esuate de mai devreme. Este menit sa sprijine financiar natiunile in curs de dezvoltare aflate in prima linie a schimbarilor climatice. Aceste natiuni in curs de dezvoltare furnizeaza o mare parte din sursele de energie, minerale si alte materii prime care conduc la consumul de energie electrica, detinerea de vehicule, diete abundente si alte obiceiuri de incalzire a Pamantului la niveluri mult mai puternice in tarile bogate, care emit apoi mai multa poluare. Un astfel de plan a fost prescurtat la „reperatii climatice”, o expresie plina de tensiune care ii pune pe marii emitatori de poluare, precum SUA si China.

Nakate a cerut, de asemenea, guvernelor din intreaga lume sa elimine treptat combustibilii fosili CL00, -1,05% pentru a mentine tinta de 1,5 a acordului de la Paris.

„Este important sa abordam nu numai problema pierderii si daunelor, ci si cauza principala a pierderii si a daunelor”, a spus ea.

Acest obiectiv a primit un impuls atunci cand reuniunea liderului G-20 si a economiilor emergente de la Bali s-a incheiat cu declaratia care a aprobat obiectivul de 1,5 grade si, in plus, a facut 49 de referinte la clima, o schimbare marcanta fata de ultimii ani.

O mica dezghet in relatiile dintre SUA si China la G-20 a sporit, de asemenea, speranta ca cei mai importanti doi poluatori din lume pot ajuta la obtinerea unui acord peste linia in Egipt. SUA si China ocupa locurile de emisii nr. 1 si nr. 2, desi schimba locurile in functie de faptul ca comparatia este emisiile totale sau pe cap de locuitor. India este pe locul al treilea.

Kerry a confirmat ca el si omologul sau chinez, Xie Zhenhua, au reluat discutiile oficiale dupa ce discutiile au fost inghetate in urma cu trei luni de China, ca razbunare pentru calatoria presedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan. China nu recunoaste independenta Taiwanului.

Declaratia G-20 reitereaza, de asemenea, angajamentele tarilor fata de „reducerea treptata” a energiei pe baza de carbune „neincetata”, care vizeaza emisiile de incalzire a planetei care nu pot fi plafonate in punctul de ardere. 

Acordul conferintei climatice de anul trecut la COP26 a cerut reducerea treptata a carbunelui si eliminarea subventiilor „ineficiente” pentru fosile. A fost o declaratie diluata in parte, dupa ce China si India s-au unit pentru a lupta pentru un limbaj mai bland pe carbune.

G-20 este format din SUA, China, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Statele Unite. Regatul si Uniunea Europeana.

Previous articlePoate gazul natural lichefiat american sa salveze Europa?
Next articleCe face un marketer de continut?