Te-ai gandit la o schimbare in cariera? Esti gata sa-ti asumi ceva nou, cu potential urias de crestere constanta in urmatorii ani? De ce nu o cariera ca marketer de continut? Pe masura ce industria de marketing digital devine mai specializata, nevoia de marketeri de continut calificati creste rapid.

Potrivit Biroului de Statistica al Muncii al Departamentului Muncii al Statelor Unite, intre 2016-2026, locurile de munca din industria editarii tiparite vor scadea, in timp ce locurile de munca pentru manageri de publicitate, promotii si marketing vor creste cu 10%. Acest lucru lasa mult loc pentru cei cu abilitati de marketing in tiparire pentru a trece la un rol in marketingul de continut.  

Ce este marketingul de continut?

Marketingul de continut este o nisa specifica in domeniul marketingului digital. Este o modalitate prin care companiile se conecteaza cu publicul lor in afara vanzarii marcii sau serviciului lor. Exista mai multe medii prin care realizeaza aceste conexiuni, cum ar fi postari pe blog, postari pe retelele sociale, e-mailuri, continut inchis si videoclipuri.

Marketingul si crearea de continut este o forma de arta care necesita abilitatea de a proiecta continut creativ si interesant, care se conecteaza cu un public tinta. Este un material educational care ajuta cititorul, raspunde la o intrebare sau rezolva o problema intr-un mod distractiv de citit, vizionat sau ascultat. A deveni cunoscut ca expert pe un subiect creeaza incredere si loialitate clientilor, mai ales daca ramai concentrat pe continut care ofera valoare publicului tau.

Scopul marketingului de continut este de a convinge o persoana sa ia masuri. Continutul ar trebui sa atraga pe cineva cu informatii valoroase, captivante si relevante. Sarcina agentului de marketing de continut este sa determine nu numai cum sa faca acest lucru, ci si cum sa evalueze eficacitatea strategiilor utilizate prin utilizarea unor metrici.

Un marketer de continut trebuie sa fie atat un povestitor, cat si un analist de date. In cele din urma, obiectivul tau ca marketer de continut este sa lucrezi ca parte a strategiei generale de marketing digital a companiei, identificand si interactionand cu publicul tinta intr-un mod care este semnificativ pentru acesta.

Arunca o privire mai jos la responsabilitatile de zi cu zi ale unui marketer de continut.

Creare de continut scris

Veti crea o viziune pentru bloguri, e-mailuri si postari pe retelele sociale. In calitate de marketer de continut, veti lucra cu o echipa de scriitori sau liber profesionisti si veti atribui subiecte. Chiar si totusi, un marketer de continut este capabil sa scrie si e de asteptat sa faca acest lucru.

Pentru a crea continut scris de calitate, veti avea nevoie de abilitati excelente de scriere si pentru a va putea convinge publicul fara a vinde in mod deschis. Veti face acest lucru prin intelegerea nevoilor publicului dvs. tinta.

Indatoriri specifice:

 • Cercetarea tendintelor legate de domeniul dvs
 • Integrarea cuvintelor cheie in strategia dvs. si evaluarea eficientei
 • Cunoscandu-ti publicul si ce poti face pentru ei
 • Crearea de postari captivante si originale pe blog, e-mailuri si postari pe retelele sociale, adresate publicului dvs., pe baza tendintelor actuale
 • Folosind instrumente precum quora.com pentru a afla ce intrebari le pune publicul si pentru a dezvolta continut pentru a raspunde la aceste intrebari
 • Reutilizarea continutului popular pe mai multe platforme
 • Crearea de campanii de e-mail adresate utilizatorilor care se inscriu pentru continut inchis sau se inscriu in lista de corespondenta
 • Mentinerea site-ului companiei

Creare de continut video

Utilizarea unor instrumente precum YouTube si Vimeo ca o modalitate de a promova cunoasterea marcii devine o parte din ce in ce mai importanta a unei bune strategii de marketing de continut. Exista mai multe moduri in care puteti integra videoclipuri in strategia dvs. de marketing. Puteti reutiliza o postare populara pe blog, puteti crea videoclipuri utile si chiar sa va publicati parerea despre subiecte de interes pentru publicul tinta.

Veti fi responsabil pentru crearea de continut video relevant legat de marca dvs. si distribuirea acestuia pe mai multe platforme media sau consultarea cu liber profesionisti pentru a crea continutul.

Indatoriri specifice:

 • Coordonati utilizarea videoclipurilor in strategia generala de marketing
 • Creati o viziune pentru continutul video
 • Consultati-va cu liber profesionisti si creativitati pentru continut video
 • Distribuiti videoclipuri pe mai multe platforme media

Managementul retelelor sociale

Veti crea, gestiona si urmari continut pe platforme precum Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn si Snapchat.

Indatoriri specifice:

 • Aflati ce platforme foloseste publicul tinta si cand le utilizeaza si postati in consecinta
 • Interactioneaza cu publicul tau, raspunde la intrebari si la comentarii
 • Creati o prezenta in retelele sociale pe toate platformele si mentineti o persoana care sa fie reprezentativa pentru imaginea si valorile marcii
 • Cresteti numarul de urmaritori
 • Cresteti gradul de cunoastere a marcii

Generarea de continut inchis

Utilizatorii trebuie sa completeze un formular pentru a accesa continut inchis si, de obicei, necesita un nume si o adresa de e-mail. Este un schimb de informatii de mare valoare, cum ar fi o carte electronica sau o carte alba pentru acces la informatiile semi-personale ale unui utilizator. Cheia este sa oferiti utilizatorului ceva atat de valoros incat sa doreasca sa va dea adresa de e-mail pentru a obtine continut mai valoros de la dvs. De asemenea, veti lua acest continut si il veti reutiliza. Il poti condensa intr-un infografic, poti lua un aspect al lui si il poti transforma intr-un blog si asa mai departe.

Pentru acest job sunt necesare abilitati de scriere creativa si de povestire. Va trebui sa puteti educa, lumina si mentine publicul interesat de continutul pe care a trebuit sa se inscrie pentru a-l accesa.

Indatoriri specifice:

 • Cercetati tendintele actuale
 • Scrieti sau coordonati carti electronice, instructiuni si carti albe cu continut bazat pe valoare
 • Plan de distributie
 • Gasiti modalitati de a reutiliza continutul pe alte platforme

Calendare editoriale si strategie

Marketingul de continut este un joc lung. Ca atare, este important sa creati o strategie de publicare. Iti vei planifica continutul cu mult inainte ca acesta sa apara. De exemplu, daca creati continut pentru un magazin de comert electronic care vinde rucsacuri, veti fi planificat cu mult inainte cum sa profitati de cumparaturile de la scoala. In iunie, ati putea publica o postare pe blog pentru parinti cu idei distractive de excursii de o zi, in iulie, primele trei plaje pe care trebuie sa le vizitati in zona, iar apoi in august, ghidul esential despre pregatirea pentru intoarcerea la scoala.

In calitate de marketer de continut, munca ta este sa te conectezi cu publicul tinta prin construirea unei relatii si mentinerea acesteia. Un calendar editorial este un instrument esential care ajuta la facilitarea acestei conexiuni. Odata ce castigi increderea publicului tau, acestia se bazeaza pe tine pentru sprijin continuu.

Acesta este un aspect cu mai multe fatete al postului, iar abilitatile de conducere, delegare, organizare si capacitatea de a respecta termenele limita sunt cruciale.

Indatoriri specifice:

 • Stabiliti termene de publicare de la generarea ideii pana la publicare
 • Coordonati cu liber profesionisti si membrii echipei
 • Creati si aplicati termene limita conform calendarului editorial
 • Planificati cand si cum sa reutilizati continutul pe platformele media
 • Managementul retelelor sociale

Analiza datelor

In calitate de marketer de continut, veti lua toate metodele de mai sus si apoi veti analiza care dintre ele functioneaza. In ce continut atrage publicul? Ce actiuni intreprind oamenii pe site-ul tau? Veti putea masura succesul campaniilor dvs. de marketing folosind instrumentele de top din industrie, cum ar fi Google Analytics. Trebuie sa colectati si sa interpretati datele si apoi sa va folositi constatarile pentru a ajusta planurile pentru o eficacitate maxima.

Indatoriri specifice:

 • Colectati si interpretati datele utilizatorului
 • Definiti publicul tinta folosind valorile colectate de software-ul de analiza
 • Ajustati strategia generala de marketing in functie de ceea ce functioneaza

Ganduri finale

Daca aveti abilitati puternice de conducere, o dorinta arzatoare de a crea continut care sa ofere valoare cititorului dvs. si abilitati excelente de scriere, atunci o cariera in marketingul de continut este o posibilitate interesanta.

Previous articleCele mai bogate natiuni din lume tin de angajamentul de 1,5 grade climatice in ciuda crizei energetice
Next articleSegmente de public Google Ads: 8 segmente de public pe care le puteti viza cu Google Ads