S-a inregistrat un salt mai mare decat se astepta in rata inflatiei, pana la un maxim din ultimii 41 de ani de 11,1% in octombrie, condus de cea mai recenta crestere a facturilor la energie.

Oficiul National de Statistica (ONS) a dezvaluit cresterea, de la 10,1% in septembrie, deoarece costul luminii si incalzirii locuintelor a crescut si mai mult, in ciuda ajutorului din partea guvernului garanteaza pretul energiei care limiteaza tarifele cu ridicata pentru gaz si energie.

Alimentatia a fost mentionata ca celalalt element major care a adaugat presiunea inflationista in cursul lunii octombrie, crescand cu cel mai rapid ritm anual din 1977.

ONS a estimat ca valoarea de 11,1% pentru masurarea indicelui preturilor de consum (IPC) a inflatiei a fost cea mai mare din octombrie 1981.

Ea a adaugat ca preturile au crescut intre septembrie si octombrie 2022 la fel de mult decat au crescut in intregul an pana in iulie 2021.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau ca rata inflatiei sa creasca la 10,7% – ea insasi aproape dublu fata de ritmul de crestere a salariilor .

Cresterea preturilor la energie a fost principalul motor al crizei costului vietii – in mare parte o consecinta a invaziei Ucrainei de catre Rusia in februarie, care a dus peste acoperis costul multor marfuri precum graul si costul producerii acestora.

Costurile cu ridicata ale energiei raman in prezent sub varfurile din perioada conflictului, crescand speranta ca cea mai grava inflatie este in urma.

Cu toate acestea, ramane o lipsa de claritate cu privire la suportul pentru facturile la energie dupa aprilie, cand va fi revizuita garantia de pret. Mai multe informatii ar putea aparea in declaratia de toamna a cancelarului catre parlamentari, care urmeaza sa fie prezentata.

Jeremy Hunt este sfatuit sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili de ceea ce este mai rau prin cresterea beneficiilor si a pensiilor in conformitate cu inflatia, dar a avertizat ca cu totii ne confruntam cu impozite mai mari pentru a ajuta la echilibrarea contabilitatii.

„Taxele vor creste pentru toata lumea”

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat intr-o conferinta de presa la Summit-ul G20 de la Bali: „Prioritatea mea absoluta numarul unu este sa ma asigur ca ne ocupam de situatia economica cu care ne confruntam acasa.

„Cu mai multe stiri despre inflatie astazi, este lucrul numarul unu in mintea oamenilor. Este lucrul care provoaca cea mai mare anxietate, deschiderea facturilor, e-mailurile vin cu preturi in crestere. Si de aceea este corect sa ne prindem.”

Banca Angliei s-a asteptat ca inflatia sa fi crescut peste 13% luna trecuta fara interventia guvernului asupra facturilor de energie, deoarece facturile medii anuale sub plafonul de pret stabilit de Ofgem ar fi explodat la aproximativ 3.450 de lire sterline.

Factorii politici au fost sfatuiti, de catre pietele financiare, sa impuna o noua crestere cu 0,5 puncte procentuale a ratei bancii atunci cand comitetul sau de stabilire a ratelor se va reuni din nou luna viitoare.

Asta ar duce rata la 3,5%.

Insa o cifra a inflatiei mai mare decat cea asteptata ar putea insemna ca este luata in considerare o crestere mai agresiva a ratei – acumuland si mai multa mizerie asupra debitorilor dupa cresterea cu 0,75 puncte procentuale din noiembrie.

Marea Britanie in pragul recesiunii?

Banca a semnalat ca reducerea inflatiei este prioritatea sa, in ciuda faptului ca luna trecuta a dezvaluit ca se astepta ca tara sa fie deja in recesiune.

Cifrele oficiale de saptamana trecuta au aratat ca economia s-a contractat cu 0,2% in cele trei luni pana in septembrie.

Banca a ridicat perspectiva a inca sapte trimestre de crestere negativa.

Rachelle Earwaker, economist senior pentru Joseph Rowntree Foundation, axata pe standardele de trai, a spus despre intuneric: „Costul vietii se tem de viitor, la care a contribuit cresterea vertiginoasa a costurilor pentru alimente, transport si energie.

„In fiecare zi se intalnesc si mai multe povesti despre oameni care isi vand bunurile sau imprumuta bani la dobanzi pedepsitoare, doar pentru a-si permite aceste lucruri esentiale.”

Seful de cercetare al grupului de afaceri al Camerelor de Comert britanice, David Bharier, a declarat ca date separate ONS care acopera preturile de la poarta fabricii au indicat ca inflatia a ajuns inca la varf.

„Vorbim cu mii de afaceri care ne spun ca acest lucru este nesustenabil”, a spus el.

„Cercetarea noastra arata ca increderea scade rapid, deoarece multe IMM-uri considera ca este aproape imposibil sa absoarba sau sa transfere costurile in crestere.

„In timp ce Banca Angliei incearca sa controleze inflatia prin cresteri suplimentare ale ratei dobanzii, acesta este un instrument contondent care nu reuseste sa abordeze factorii principali ai inflatiei pentru majoritatea firmelor: cresterea costurilor energetice, intreruperea lantului global de aprovizionare si cresterea costurilor cu personalul din cauza fortei de munca. lipsuri.

„Inainte de declaratia de toamna, companiile vor trebui sa vada un plan clar din partea cancelarului pentru a stimula investitiile si cresterea afacerilor, precum si masuri specifice care atenueaza cauzele specifice ale inflatiei.

„Economia Regatului Unit se confrunta altfel cu o combinatie letala de recesiune si inflatie fulgeratoare”.

Previous articleTarile G7 impun un plafon de pret pentru petrolul rusesc
Next articleSunak avertizeaza oamenii sa fie atenti la consumul de energie, chiar daca sprijinul va continua