Rishi Sunak le-a spus oamenilor „sa fie atenti” la utilizarea energiei pentru a ajuta la reducerea facturilor, deoarece a promis ca corectitudinea va fi in centrul declaratiei de toamna, in timp ce a cerut retinere asupra bonusurilor bancherilor si s-a angajat sa puna capat utilizarii de catre asistente a bancilor alimentare.

In comentarii care par sa contrasteze cu predecesorul sau, Liz Truss, care s-a opus cu ardoare sa le spuna persoanelor sa-si reduca incalzirea, premierul a spus ca folosirea mai redusa a energiei ar avea „produsul secundar suplimentar al cresterii securitatii noastre energetice”.

Sunak a spus in continuare ca oamenii ar putea „sa ia propriile decizii” in timp ce s-a intalnit cu liderii mondiali la summitul G20 de la Bali, Indonezia, dar a recunoscut ca majoritatea sunt ingrijorati de „facturile mari”. „Exista lucruri pe care le putem face – toti – pentru a imbunatati eficienta cu care folosim energia, pentru a fi atenti la ea”, a spus el.

Evidentiind platile de sprijin existente, precum si garantia pretului energiei, premierul a spus ca prioritatea sa este „a se asigura ca sprijinim oamenii care au nevoie de ajutorul nostru cu facturi pe timpul iernii”.

S-a confirmat ulterior ca nu a fost lansata nicio noua campanie de informare, unii oficiali din departamentul de afaceri raman speranti sa-i convinga pe ministri de beneficiile unei campanii care sfatuiesc oamenii sa-si reduca consumul de energie.

Trezoreria ia in considerare cresterea plafonului energetic de la nivelul actual de 2.500 de lire sterline incepand cu luna aprilie a anului viitor, cu discutii in curs despre daca cancelarul, Jeremy Hunt, ar trebui sa faca un anunt in declaratia din toamna.

Se pare ca Hunt a analizat cresterea plafonului pentru utilizarea medie in gospodarie la 3.100 de lire sterline – un salt de 600 de lire sterline – pentru a ajuta la plata unui pachet de sprijin de mai multe miliarde de lire pentru cei care beneficiaza de beneficii si pensii pentru a-si mentine facturile mai mici.

Se intelege ca el si Sunak vor fi in contact regulat in timp ce prim-ministrul se afla la G20 inainte de declaratia din toamna, care va fi urmarita indeaproape pentru reactia valutara si a pietelor de imprumut, avand in vedere consecintele minibugetului dezastruos din septembrie.

Dupa ce a recunoscut in weekend ca toata lumea s-ar confrunta probabil cu o crestere a taxelor, Hunt a oferit o licarire de mai multe detalii, spunand Comunelor ca masurile dificile care vor fi anuntate vor include si modificari ale impozitului pe consiliu.

Cancelarul a mai spus ca sprijinul „nu se va incheia din aprilie viitor”, desi nu a exclus sa fie redus.

Intre timp, in Bali, Sunak a ramas fara scuze cand a fost confruntat cu sugestiile potrivit carora Truss ar fi provocat „gaura neagra” de aproximativ 60 de miliarde de lire sterline in finantele publice pe care Hunt incearca sa se inchida cu cresteri de taxe si reduceri ale cheltuielilor publice.

De sase ori a refuzat sa-si ceara scuze cand a fost invitat, referindu-se doar la faptul ca „au fost facute greseli” si adaugand: „Ceea ce vreau sa fac acum este sa le repar”.

Sunak a spus ca declaratia va fi corecta si plina de compasiune, dar a subliniat ca inflatia ramane „inasmanul pe care trebuie sa-l infruntam in jos”.

Abordand directorii orasului care au vazut bonusurile crescand cu 5.000 de lire sterline pe an pana la 20.000 de lire sterline, premierul a indemnat firmele sa nu acorde cresteri extraordinare de salariu.

El a avertizat: „Daca ajungem intr-o spirala a preturilor salariilor, oamenii care vor suferi cel mai mult sunt cei cu cele mai mici venituri si vom avea in continuare aceasta conversatie peste un an”.

Intrucat unele trusturi NHS trebuie sa infiinteze banci de alimente pentru personal, Sunak a fost intrebat daca era dorinta lui arzatoare de a reduce dependenta lor de sprijinul de urgenta. „Am spus anterior ca este”, a spus el.

„Cred ca este o tragedie ca oamenii trebuie sa foloseasca bancile alimentare. Nimeni nu vrea sa vada banci de alimente in societatea noastra… Desigur, vreau sa ajung intr-o pozitie in care nimeni nu trebuie sa foloseasca o banca de alimente.”

In timp ce guvernul este pregatit pentru greve pe scara larga in serviciile de sanatate, dupa ce asistentele au votat pentru o actiune industriala pentru prima data in decenii, Sunak a descris cresterea salariala de 17% ca fiind „inaccesabila”.

Intrebat daca are asistenta medicala privata, Sunak a refuzat sa raspunda, spunand doar ca „nu este potrivit” sa se vorbeasca „despre asistenta medicala a familiei”.

Previous articleCresterea facturilor la energie si alimente duc inflatia la cel mai inalt nivel din 1981, la 11,1%
Next articleCursa pentru reinventarea industriei auto