Tarile G7 au convenit sa impuna un plafon de pret al petrolului rusesc in incercarea de a opri fluxul de fonduri in cuferele de razboi ale Kremlinului.

Ministrii de Finante din Marea Britanie, SUA, Franta, Germania, Italia, Japonia si Canada au convenit asupra unui plan de stabilire a unui plafon pentru pretul petrolului rusesc. Propunerea ar insemna ca importatorii care cauta servicii de transport maritim si asigurare de la companii cu sediul in G7 si tarile UE sa respecte un plafon de pret pentru a transporta petrolul rusesc.

Plafonul este de asteptat sa fie introdus in acelasi timp cu embargourile planificate ale UE asupra petrolului rusesc – pe 5 decembrie pentru titei si 5 februarie pentru produsele rafinate, cum ar fi motorina. Nivelul plafonului este inca in discutie.

Cancelarul Marii Britanii, Nadhim Zahawi, a declarat ca decizia a urmat unei intalniri la Washington cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

El a spus: „Vom reduce capacitatea lui Putin de a-si finanta razboiul din exporturile de petrol prin interzicerea serviciilor, cum ar fi asigurarea si furnizarea de finantare, navelor care transporta petrol rusesc peste limita de pret convenita.

„Suntem uniti impotriva acestei agresiuni barbare si vom face tot ce putem pentru a sprijini Ucraina in timp ce lupta pentru suveranitate, democratie si libertate”.

Yellen a spus ca masura va fi implementata „in saptamanile urmatoare” si a reprezentat „o lovitura majora pentru finantele rusesti si va impiedica capacitatea Rusiei de a lupta in razboiul neprovocat in Ucraina”.

Ea a spus ca aceasta miscare va ajuta la combaterea inflatiei si la protejarea intreprinderilor si a consumatorilor de „viitoarele cresteri ale preturilor cauzate de perturbarile globale”.

Importul de petrol rusesc reprezinta 44% din exporturile rusesti si 17% din veniturile guvernamentale federale prin impozitare.

Kremlinul a declarat ca Rusia va inceta sa mai vanda petrol tarilor care impun limite de pret pentru resursele energetice ale Rusiei – limite despre care Moscova a spus ca ar duce la destabilizarea semnificativa a pietei globale a petrolului.

„Companiile care impun un plafon de pret nu vor fi printre beneficiarii petrolului rusesc”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Companiile petroliere ruse au crescut exporturile catre pietele din afara Europei, dupa ce tarile si-au evitat exporturile de la izbucnirea razboiului.

Craig Howie, analist, a declarat: „Livrarile de petrol nu sunt chiar abundente in acest moment, asa ca aceasta pare a fi o modalitate rationala de a pedepsi Rusia, recunoscand in acelasi timp ca petrolul trebuie sa curga in continuare.

„Eficacitatea acestui lucru se va reduce la aplicarea legii nu doar in G7, ci si pe alte piete. In teorie, mai multe tari ar putea veni la bord daca pot accesa petrol ieftin.”

In martie, la scurt timp dupa ce Rusia a invadat Ucraina, guvernul Regatului Unit s-a angajat sa interzica importul de petrol rusesc pana la sfarsitul anului.

Europa a fost rasturnata de tumultul de pe pietele energetice din Rusia pana in acest an. Majoritatea gazelor ruse, sustinuta de stat, Gazprom, a redus livrarile in Europa, provocand o graba pentru umplerea depozitelor.

La cateva ore dupa anuntul plafonului de petrol, Gazprom a spus ca conducta Nord Stream 1, una dintre principalele rute de aprovizionare cu gaze catre Europa, va ramane inchisa. Gazprom a spus ca o scurgere de petrol a fost gasita la Statia de Comprimare Portovaya de pe coasta rusa a Marii Baltice in timpul lucrarilor de intretinere. Nu a spus cand se va relua alimentarea cu gaz prin conducta.

Nord Stream 1 functiona la o capacitate de 20% chiar inainte ca fluxurile sa fie oprite timp de trei zile in aceasta saptamana pentru intretinere. Livrarile trebuiau sa fie reluate la primele ore ale zilei de sambata.

Temerile legate de penurie in aceasta iarna au dus la cresterea pretului gazului, crescand profiturile firmelor energetice, inclusiv BP si Shell.

Vineri, a reiesit ca directorul executiv al Shell de lunga durata, Ben van Beurden, se pregateste sa demisioneze anul viitor, dupa aproape un deceniu in acest rol.

Seful energiei, care a fost platit cu 7,4 milioane de euro (6,1 milioane de lire sterline) in 2021, a avertizat la inceputul acestei saptamani ca lipsa de gaze in Europa va dura probabil cativa ani, crescand perspectiva unei rationalizari continue a energiei. Se spune ca seful canadian al diviziei integrate de gaze si surse regenerabile a Shell, Wael Sawan, este liderul in cautarea unui succesor de catre Shell.

Shell a refuzat sa comenteze despre plecarea in asteptare a lui van Beurden sau despre potentialii sai succesori.

Previous articleFostul CEO al FTX sustine ca schimbul cripto este inca solvabil
Next articleCresterea facturilor la energie si alimente duc inflatia la cel mai inalt nivel din 1981, la 11,1%