Una dintre cele mai frecvente probleme intalnite de utilizatorii de Mac este memoria scazuta a computerului. In timp, chiar si cel mai puternic computer va deveni aglomerat cu aplicatii, fisiere, extensii si procese care sunt prea greu de gestionat. Pentru a reveni la normal, trebuie sa-ti aranjezi Mac-ul curatand dezordinea si eliminand lucrurile inutile care consuma memoria computerului.

Deci, atunci cand computerul incetineste, ar trebui sa observati probabil un mesaj „Sistemul dvs. a epuizat memoria aplicatiei”, multe dintre aplicatiile dvs. se blocheaza sau veti continua sa vedeti o multime de roti curcubeu care se invart. Toate acestea inseamna ca computerul dvs. are probabil putina memorie sau RAM.

Acest articol va va arata cum sa eliberati memorie pe un Mac si alte sfaturi pentru a va optimiza masina.

Ce este RAM?

RAM inseamna Random Access Memory si este una dintre cele mai importante componente ale computerelor si laptopurilor. Este locul in care computerul stocheaza datele inainte de a fi procesate. Este o forma de memorie volatila, in care datele sunt disponibile doar atunci cand dispozitivul este pornit si totul este sters atunci cand este oprit.

Majoritatea Mac-urilor sunt echipate cu 8 GB de RAM, dar numai versiunile mai vechi au 4 GB de RAM. Acest lucru este suficient daca nu utilizati aplicatii care necesita memorie RAM, dar chiar si atunci, cel mai probabil, veti intalni probleme legate de memorie pe termen lung. Daca observati ca Mac-ul dvs. dureaza mult sa se incarce sau aplicatiile dvs. se blocheaza frecvent, ar trebui sa faceti ceva pentru a gestiona memoria computerului si a-i acorda o pauza.

Cu toate acestea, actualizarea RAM-ului Mac-ului dvs. este mai complicata decat pare. Nu toate Mac-urile au RAM care poate fi actualizata, asa ca ar trebui sa verificati mai intai daca modelul dvs. de Mac are RAM amovibila sau nu. Pe unele modele, in special pe MacBook Air si MacBook Pro, memoria RAM este lipita pe placa si nu poate fi inlocuita.

Inainte de a va gandi la instalarea mai multor memorie RAM, ar trebui sa incercati mai intai sfaturile enumerate mai jos pentru a elibera memoria Mac.

Cum sa eliberati RAM in macOS Mojave

Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona utilizarea memoriei Mac-ului dvs. si pentru a remedia orice probleme legate de RAM pe care le intampinati.

Reporniti mac-ul dvs

Primul lucru de facut atunci cand eliberati RAM este sa reporniti Mac-ul dvs. Actualizarea sistemului rezolva problema de cele mai multe ori, mai ales daca problema a fost cauzata de o eroare minora sau de o aplicatie care se prabuseste. Repornirea Mac-ului dvs. va elimina datele din memoria RAM si orice memorie cache a discului, asa ca totul ar trebui sa functioneze mai usor si mai rapid dupa repornire.

Cu toate acestea, daca va aflati in mijlocul unui lucru si va este teama sa nu pierdeti ceea ce lucrati, repornirea computerului ar putea sa nu fie o idee buna. Daca macOS-ul dvs. s-a prabusit deoarece a ramas fara memorie, dar nu doriti sa va pierdeti informatiile nesalvate, puteti incerca celelalte solutii de mai jos.

Actualizati-va macOS

De asemenea, este posibil ca problema dvs. de memorie sa fie cauzata de o eroare sau o problema macOS. Daca acesta este cazul, este important sa verificati daca rulati cea mai recenta versiune de macOS si sa instalati toate actualizarile necesare.

Pentru a verifica daca exista o actualizare pe care trebuie sa o instalati, urmati pasii de mai jos:

Faceti clic pe sigla Apple si selectati App Store in Preferinte de sistem. Faceti clic pe fila Actualizari . Instalati toate actualizarile, daca exista.

Dupa instalarea tuturor actualizarilor, reporniti Mac-ul si verificati daca problema RAM a fost rezolvata.

Verificati utilizarea memoriei prin intermediul Monitorului de activitate

Cand aplicatia dvs. se blocheaza sau Mac-ul dvs. pare sa ruleze mai lent decat de obicei, primul lucru de verificat este Monitorul de activitate. Acesta este un instrument incorporat care va arata cat de multa memorie este utilizata, ce aplicatii o folosesc si cata memorie ocupa fiecare aplicatie sau proces. Monitorul de activitate va va ajuta, de asemenea, sa determinati daca un anumit proces sau aplicatie consuma mai multa memorie decat ar trebui.

Cand accesati aplicatia Monitorizare activitate, veti vedea informatii complete despre fiecare proces sau aplicatie care ruleaza. De asemenea, puteti adauga date suplimentare adaugand coloane in fereastra.

Pentru a porni Monitorul de activitate, accesati Finder & gt; Du-te > Utilitati & gt; Monitor de activitate sau tastati monitor de activitate in Spotlight. In fereastra Monitor de activitate, veti vedea o lista de procese impreuna cu file pentru informatii despre acele procese, si anume CPU, memorie, alimentare, disc si retea.

Faceti clic pe fila Memorie pentru a intelege modul in care aplicatiile si procesele dvs. va folosesc de fapt memoria. In partea de jos a ferestrei, veti vedea un grafic al presiunii memoriei si informatii despre memoria fizica, memoria utilizata, fisierele stocate in cache si schimbul utilizat. In partea dreapta a graficului, veti vedea date pentru Memoria aplicatiei, Memoria cu fir si Compresia.

Graficul presiunii memoriei arata la ce presiune se afla RAM-ul computerului. In mod ideal, graficul ar trebui sa fie verde, indicand o presiune scazuta asupra memoriei dvs. O grafica galbena inseamna ca ai ramas fara memorie, in timp ce un grafic rosu indica o situatie critica pentru memoria RAM, moment in care trebuie sa eliberezi spatiu cat mai curand posibil.

Urmati instructiunile de mai jos pentru a elibera o parte din RAM cu Monitorul de activitate:

Lansati Monitorul de activitate si faceti clic pe fila Memorie . Faceti clic in coloana Memorie pentru a organiza procesele in functie de utilizarea memoriei. Asigurati-va ca procesele sunt ordonate de la cel mai mare la cel mai mic. Daca simtiti ca o aplicatie consuma mai mult decat cota sa de memorie, puteti incheia cu usurinta procesul facand clic pe butonul Iesire . Retineti, totusi, ca acest lucru nu distruge neaparat aplicatia. Daca procesul pe care l-ati ucis este o pagina web, pur si simplu se va inchide si se va reincarca acea pagina fara a inchide browserul. Dar daca ati inchis o anumita aplicatie, de obicei veti vedea un avertisment „inchis neasteptat”.

Avertisment : Nu inchideti procesele cu care nu sunteti familiarizat, deoarece acestea pot fi legate de alte procese importante de pe computer.

Inchideti aplicatiile inutile

Unii utilizatori de Mac sunt vinovati ca au facut clic pe butonul de inchidere si cred ca aplicatia este deja inchisa d. Cu toate acestea, retineti ca facand clic pe butonul de inchidere se inchide doar fereastra, nu aplicatia in sine. De cele mai multe ori, ramai cu mai multe aplicatii deschise fara sa-ti dai seama.

Chiar si fara sa te uiti la Monitorul de activitate, poti vedea ce aplicatii ruleaza doar uitandu-te la Dock. Daca vedeti un punct sub pictograma aplicatiei, inseamna ca aceste aplicatii sunt inca deschise.

Iata cum sa inchideti cu gratie o aplicatie si sa eliberati o parte din memorie:

Faceti clic dreapta pe pictograma aplicatiei din Dock. Selectati Iesire din meniul contextual. Alternativ, puteti alege, de asemenea, Iesire din meniul de sus al aplicatiei. .

comandati fisierele dvs

Daca aveti obiceiul de a pastra totul pe birou si doar de a le lasa acolo, poate doriti sa va organizati lucrurile pentru a reduce stresul de pe computer. macOS trateaza fiecare pictograma de pe desktop ca pe o fereastra activa, astfel incat cu cat aveti mai multe articole, cu atat este mai mare consumul de memorie.

Eliminati toate fisierele inutile si eliminati fisierele nedorite cu o aplicatie precum Mac Repair App . De asemenea, le puteti trage pe toate intr-un folder pentru a va face desktopul curat si ordonat.

Stergeti fisierele cache

Stergerea fisierelor cache va va elibera o parte din memorie, dar acest lucru nu este ceva ce ar trebui sa faca un incepator. Dosarul Cache contine cateva fisiere de sistem care sunt importante pentru ca Mac-ul dvs. sa functioneze corect, asa ca trebuie sa stiti ce fisiere sa stergeti si pe care sa pastrati.

Daca sunteti sigur ca stiti ce faceti, puteti sterge fisierele cache urmand acesti pasi:

Faceti clic pe Finder & gt; Du-te > Mergeti la Folder. Tastati ~/Library/Caches/ in caseta de dialog. Stergeti toate fisierele cache de care nu aveti nevoie din folder, dar asigurati-va ca stiti ce fisiere le stergeti.

Stergeti memoria inactiva prin terminal

O alta modalitate de a elibera memoria computerului este purgand-o folosind Terminal. Pentru a face acest lucru, deschideti Terminal si tastati sudo purge. Apasati Enter si introduceti parola de administrator. Apoi asteptati ca memoria inactiva de pe Mac sa fie golita.

Editati setarile browserului dvs.


Daca porniti aplicatia Finder si vedeti Toate fisierele mele sau Recente, poate doriti sa modificati setarile aplicatiei Finder, deoarece toate locatiile fisierelor afisate in acea fereastra vor fi stocate in RAM, asa ca va folosi mai multe reimgs. Ce puteti face este sa afisati un folder specific, astfel incat sa apara o singura locatie.

Pentru a face acest lucru:

Lansati Finder si accesati Preferinte . Faceti clic pe fila General . Sub Afisare ferestre noi Finder , alegeti un folder specific, cum ar fi Documente. sau Birou. Inchideti Finder si reporniti aplicatia.

Daca aveti mai multe ferestre Finder deschise, le puteti inchide pe cele de care nu aveti nevoie sau le puteti imbina pe toate. Pentru a imbina toate ferestrele deschise, faceti clic pe Fereastra din meniul de sus si faceti clic pe Imbinare toate ferestrele . Acest lucru poate sa nu va economiseasca o cantitate imensa de spatiu de memorie, dar va ajuta.

Rezumat

Memoria computerului este o marfa valoroasa care trebuie gestionata strategic. Deoarece actualizarea memoriei RAM pe computerele Mac poate fi dificila si uneori imposibila, puteti incerca metodele de mai sus pentru a recupera spatiu pentru memorie. Trucul aici este sa aruncati tot ce nu aveti nevoie, sa eliminati fisierele nedorite si sa va simplificati procesele. Odata ce faci asta, vei observa cu siguranta o imbunatatire uriasa a performantei Mac-ului tau.

Previous articlePrimele impresii pe care ni le-a lasat Samsung Galaxy S21 FE
Next articleDonald Trump spune ca va candida din nou in 2024