Fostul presedinte american Donald Trump a lansat a treia sa candidatura pentru Casa Alba, declarand: „Revenirea Americii incepe chiar acum”.

La locuinta sa din Florida, el a spus: „Trebuie sa ne salvam tara”.

Anuntul domnului Trump vine in timp ce unii colegi republicani il invinovatesc pentru performanta slaba a partidului la alegerile intermediare.

Presedintele Joe Biden, care l-a invins pe Trump in urma cu doi ani, a spus ca poate candida pentru realege in 2024.

Vorbind cu o multime invitata din sala de bal a clubului sau privat Mar-a-Lago din Palm Beach, domnul Trump, in varsta de 76 de ani, a spus: „Suntem o natiune in declin.

„Pentru milioane de americani, ultimii doi ani sub Joe Biden au fost o perioada de durere, greutati, anxietate si disperare.”

El a continuat: „Pentru a face America din nou mare si glorioasa, in seara asta imi anunt candidatura la presedinte al Statelor Unite”.

Cu putin timp inainte de discurs, el a depus documente la Comisia Electorala Federala, declarandu-si oficial candidatura prezidentiala si infiintand un cont de strangere de fonduri.

Intre timp, in afara lui Mar-a-Lago, sustinatorii s-au adunat pentru a flutura steaguri Trump 2024.

Discursul domnului Trump a durat mai bine de o ora si a atins multe dintre temele pe care le repeta pe scena de luni de zile.

Acestea au inclus securitatea la frontiera, independenta energetica si criminalitatea, precum si atacurile la dosarul lui Biden in functie.

Sotia sa, Melania Trump, i s-a alaturat pe scena la finalul discursului. Dar au fost mai putini membri ai familiei prezenti decat la unele dintre evenimentele sale din trecut, iar Ivanka Trump si Donald Jr nu au participat.

Dupa anuntul domnului Trump, Ivanka, care anterior a servit ca consilier principal in administratia tatalui ei, a lansat o declaratie in care spune ca face un pas inapoi fata de politica si nu va fi implicata in campania din 2024.

„De data aceasta, aleg sa acord prioritate copiilor mei mici si vietii private pe care o cream ca familie”, a scris ea.

La aproape 11.000 de mile (17.700 km) distanta, la summitul G20 din Bali, Indonezia, dl Biden a fost intrebat daca a avut o reactie la anuntul domnului Trump.

„Nu, nu chiar”, a spus presedintele democrat. El a fost filmat razand cand un reporter a sugerat ca baza de sprijin a domnului Trump ramane puternica.

Declaratia neobisnuit de devreme a domnului Trump pentru alegerile din 5 noiembrie 2024 este vazuta ca o tactica de a fura un mars asupra potentialilor rivali pentru nominalizarea republicanilor la Casa Alba.

Desi dl Trump este primul care intra in cursa si devine instantaneu favorit, se asteapta sa se confrunte cu provocari.

Printre acestia se numara fostul sau vicepresedinte Mike Pence, in varsta de 63 de ani, si guvernatorul Floridei Ron DeSantis, in varsta de 44 de ani.

In remarcile sale, Trump a evitat in mare masura sa-si reia afirmatiile fara temei conform carora alegerile din 2020 i-au fost furate prin frauda in masa a alegatorilor.

A parasit mandatul dupa un mandat in 2021, refuzand sa-si recunoasca infrangerea cu sapte milioane de voturi.

Teoriile sale conspirationiste dezmintite i-au infuriat pe sustinatorii care s-au revoltat la Capitol Hill in ultimele zile ale presedintiei sale, cand parlamentarii s-au intalnit pentru a certifica victoria presedintelui Biden.

Trump a devenit primul presedinte care a fost demis de doua ori, desi democratii din Congres au fost dezamagiti in incercarea lor de a-l retrage din functie de republicanii din Senat.

El a continuat cu anuntul sau, in ciuda cererilor consilierilor de a amana pana dupa un scrutin final pentru un loc in Senat in Georgia luna viitoare, pe fondul temerilor ca candidatura sa s-ar putea distra prea mult.

Unii conservatori l-au acuzat pe Trump pentru esecul republicanilor de a obtine victorii uriase la alegerile intermediare.

Partidul este pe punctul de a detine puterea in Camera Reprezentantilor SUA, dar ar fi cu o marja subtire.

Intre timp, democratii si-au pastrat controlul asupra Senatului si ar putea chiar sa-si intareasca majoritatea dupa scrutinul din decembrie din Georgia.

Rezultatele au fost hotarat amestecate pentru candidatii la Congres sustinuti de Trump.

Candidatii pe care i-a sustinut in state cheie precum Pennsylvania, Arizona si Michigan au fost infranti dupa ce si-au facut ecou conspiratiile electorale, in timp ce altii au castigat in Ohio, Wisconsin si Carolina de Nord.

Candidatura lui Trump la Casa Alba vine in timp ce el este investigat pe mai multe fronturi, inclusiv pe o ancheta a departamentului de justitie privind eliminarea dosarelor marcate ca clasificate de la Casa Alba la Mar-a-Lago la sfarsitul presedintiei sale.

El este admirat de conservatori pentru ca a instalat trei judecatori de la Curtea Suprema si a adoptat reduceri majore de taxe, precum si pentru ca a prezidat un acord de pace in Orientul Mijlociu si pentru uciderea liderului Statului Islamic.

Dar diviziunile Americii s-au largit in timpul celor patru ani tumultuosi de mandat, deoarece a fost acuzat de guvernare prin tweet, echivoc asupra violentei de extrema-dreapta, un raspuns haotic la pandemia de coronavirus si instrainarea aliatilor americani cu politica sa „America First”.

Previous article8 sfaturi utile pentru a elibera utilizarea memoriei Mac in macOS Mojave
Next articleRacheta Artemis de la NASA a fost lansata spre Luna