Sam Bankman-Fried, fostul director executiv al bursei de criptomonede prabusite FTX, a sustinut ca compania pe care a fondat-o este inca solvabila, chiar daca noul sau sef, care a supravegheat ultimele zile ale Enron, incepe procesul formal de faliment.

Intr-o serie de tweet-uri postate peste noapte, Bankman-Fried a insistat ca compania detine active de aproximativ 9 miliarde de dolari (7,6 miliarde de lire sterline), intr-un amestec de detineri semi-lichide si nelichide, in timp ce datoreaza clientilor doar 8 miliarde de dolari.

Tweeturile dubleaza implicit afirmatia sa initiala ca detinerile companiei sale de „ser”, un simbol controlat de FTX cu o capitalizare actuala de piata de 80 de milioane de dolari, valoreaza de fapt 2 miliarde de dolari.

 „Cu cateva saptamani in urma, FTX gestiona volum de aproximativ 10 miliarde de dolari/zi si miliarde de transferuri”, a scris el. „Iata cum stau lucrurile astazi, aproximativ”, a spus el, inainte de a spune ca compania are active „semi” lichide de 5,5 miliarde de dolari si active „lichide” de 3,5 miliarde de dolari. „Si da, poate ca acel ilichid de 9 miliarde de dolari [la preturile pietei] nu valoreaza 9 miliarde de dolari. [Pe de alta parte] – acum o luna, valora 18 miliarde de dolari.”

Bankman-Fried a recunoscut „toti ati vazut asta”, deoarece cifrele pe care le-a citat fusesera deja dezvaluite intr-o foaie de calcul interna publicata, creata se pare de insusi Bankman-Fried 10 noiembrie, in aceeasi zi in care si-a cerut scuze pentru scaderea uriasa a valorii.

Cu toate acestea, acea foaie de calcul a sugerat, de asemenea, ca unele dintre cele „mai putin lichide” de 5,5 miliarde de dolari s-ar putea dovedi greu de transformat in numerar pentru creditorii companiei. Peste 2 miliarde de dolari din activele pe care compania le detine sunt intr-un token cripto numit ser, simbolul de baza al unui schimb descentralizat lansat de FTX in 2021.

In ciuda faptului ca si-a evaluat detinerile de token la 2,2 miliarde de dolari si a sustinut ca valoreaza mai mult de 5 miliarde de dolari cu doar cateva saptamani mai devreme, capitalizarea totala implicita de piata a tuturor serurilor care se tranzactioneaza liber este de doar 80 de milioane de dolari. Ar fi greu pentru FTX sau creditorii sai sa vanda de 25 de ori mai mult ser decat a fost tranzactionat vreodata pana aproape de pretul actual de piata, sau deloc.

Valoarea de piata a serului este, de asemenea, strans legata de averea FTX. Desi schimbul de ser este „descentralizat”, in termeni practici este controlat de FTX, care detine marea majoritate a jetoanelor de guvernare si dreptul de a bate altele noi – un drept pe care l-a exercitat deja de doua ori in trecut.

In ciuda faptului ca a fost demis din functia de director executiv, Bankman-Fried continua sa incerce sa stranga capital pentru un pachet de salvare pentru schimb. „Ce pot incerca sa fac? Cresteti lichiditatea, faceti clienti intregi si reporniti. Poate voi esua. Poate ca nu voi primi nimic mai mult pentru clienti decat ceea ce este deja acolo”, a spus el.

„Cu siguranta am esuat inainte. Stiti cu totii asta acum, prea bine. Dar tot ce pot face este sa incerc. Am esuat suficient pentru o luna. Si o parte din mine crede ca as putea ajunge undeva.”

Efectele mai ample ale prabusirii FTX sunt in desfasurare. Luni, schimbul de criptomonede BlockFi a avertizat clientii ca are „expunere semnificativa la FTX” din cauza imprumuturilor acordate grupului si a activelor detinute pe bursa, a inceput sa planifice un val de disponibilizari si o potentiala declaratie de faliment.

Schimbul de criptomonede Genesis „a luat decizia dificila de a suspenda temporar rascumpararile” din activitatea de creditare a companiei dupa o serie de retrageri din serviciu. Genesis a spus ca cauza inghetului retragerii a fost o criza de lichiditate.

Previous articleCompaniile au profituri triple pe masura ce preturile energiei din Marea Britanie cresc
Next articleTarile G7 impun un plafon de pret pentru petrolul rusesc