Compania generatoare de energie electrica si retele SSE au raportat o crestere mai mult decat tripla a profiturilor datorita cresterii preturilor la energie – cu o zi inainte ca guvernul sa extinda o taxa exceptionala pentru sectorul energetic.

Compania, care are sediul in Perth, Scotia, si conduce centrale electrice pe gaz alaturi de centrale hidroelectrice si parcuri eoliene, a raportat o crestere de 221% a profitului ajustat inainte de impozitare de la un an la altul, la 559 de milioane de lire sterline in cele sase luni pana la sfarsitul lunii septembrie 2022.

SSE a beneficiat de o crestere a preturilor la gaze in Marea Britanie de la invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Publicarea performantei financiare in crestere a companiei, care in luna mai si-a imbunatatit semnificativ previziunile privind profiturile pentru acest an, vine cu o zi inainte ca cancelarul, Jeremy Hunt, sa anunte o taxa exceptionala de 40% pe „retururile excedentare” realizata de catre generatoare de electricitate.

Analistii au estimat ca profiturile celor mai mari sapte companii energetice din lume au crescut cu 150 de miliarde de lire sterline pana acum in 2022.

SSE a incercat sa minimizeze cresterea profiturilor spunand ca a investit un record de 1,7 miliarde de lire sterline in proiecte de securitate energetica si energie durabila.

„Vine energie mai ieftina, mai curata si mai sigura, trebuie doar sa fie construita, iar SSE se construieste in ritm”, a spus Alistair Phillips-Davies, directorul executiv. „Cu un mediu de politica guvernamental favorabil, numai SSE ar putea investi mai mult de 24 de miliarde de lire sterline in Marea Britanie pana la sfarsitul acestui deceniu.”

Phillips-Davies a spus ca planurile de investitii ale SSE vor crea „zeci de mii” de locuri de munca si „ofera o mai mare siguranta financiara familiilor si o securitate energetica imbunatatita pentru toata lumea”.

Intrebat despre punctul sau de vedere cu privire la potentiala taxa exceptionala, el a spus: „In ceea ce priveste taxele, plafoanele, taxele exceptionale – daca sunt corecte si rezonabile, bine. Unul dintre lucrurile la care trebuie sa fim atenti in Marea Britanie… avem una dintre cele mai bune piete de investitii verzi din surse regenerabile din lume, am creat cea mai mare piata eoliana offshore din lume, este esential sa nu nu pune in pericol asta.

„In special atunci cand toate aceste investitii vor furniza energie in acest deceniu la costuri mult, mult mai mici decat importam energie in prezent.”

Cercetarile publicate miercuri de Alianta pentru Energie si Utilitati au aratat ca publicul sustine taxele exceptionale. Un sondaj efectuat pe 2.000 de adulti a aratat ca 79% sustin o taxa exceptionala pentru profiturile excedentare ale producatorilor de energie, comparativ cu sub 5% care s-au opus.

SSE, care a declarat ca profiturile sale au fost alimentate in mare masura de veniturile mai mari din centralele sale pe gaz, a declarat ca productia sa de energie regenerabila a fost afectata de vremea nefavorabila in perioada de raportare. Compania a declarat ca profiturile operationale din divizia sa termica, care include centrale electrice pe gaz, au crescut cu 178%, pana la 100,4 milioane de lire sterline, din cauza „mediului de pret mai ridicat si mai volatil al pietei de gaz si energie”. Bratul sau de stocare a gazelor a inregistrat o crestere cu 415% a profiturilor la 147,8 milioane de lire sterline, determinata de conditiile volatile.

Noua sa centrala pe gaz din North Lincolnshire, Keadby 2, va fi operationala pe 19 decembrie si este planificata sa fie „cea mai eficienta fabrica de gaz din Europa”.

Cu toate acestea, Philips-Davies a spus ca compania a anulat 2,4 miliarde de lire sterline din afacerea sa de stocare si generare de gaze in ultimul deceniu. „Cu siguranta am observat o crestere a profitabilitatii pentru asta, dar aceasta este cu siguranta fata de un numar de ani in care am vazut o rentabilitate suprimata sau, in cazul stocarii de gaze, nicio profitabilitate.”

Compania este in proces de vanzare a unui pachet de 25% din activele sale de transport de energie pentru a strange numerar pentru a construi mai multa generatie de surse regenerabile, deoarece se concentreaza pe eolian si hidroenergie in Scotia. SSE a spus ca se asteapta sa ajunga la un acord de vanzare „in saptamanile urmatoare”.

De asemenea, construieste un parc eolian offshore Seagreen, care va fi cel mai mare din lume, si dezvolta o hidrocentrala cu pompare la Coire Glas, in Highlands. Finalizarea proiectului a fost amanata din aprilie pana in vara viitoare.

Previous articlePeste un milion de oameni in datorii dupa falimentul FTX
Next articleFostul CEO al FTX sustine ca schimbul cripto este inca solvabil