Android si iOS concureaza constant pentru functii unice, dar de cele mai multe ori ajung sa ia functii de pe cealalta platforma. Acestea fiind spuse, iOS are inca cateva trucuri.

Fiecare platforma are caracteristici care o diferentiaza de cealalta si vor exista intotdeauna comparatii intre cele doua. Nu este vorba despre a spune care sistem de operare este „mai bun” decat celalalt, adica pur subiectiv. Cu toate acestea, aceasta este o privire asupra unor caracteristici cu adevarat unice gasite in iOS care nu sunt prezente pe niciun telefon Android, cel putin nu fara un fel de modificare.

3D Touch: atingeti mai tare pentru mai multe functii

Cand doriti sa faceti ceva pe un dispozitiv cu ecran tactil, atingeti ecranul. Cand vrei sa faci altceva, poti apasa lung in multe situatii. Dar pe iOS, exista o a treia optiune: apasati mai tare. Cu ecranul sensibil la presiune al iPhone-ului, este disponibil un nou nivel de optiuni.

Aceasta functie, numita 3D Touch, nu este disponibila pe niciun telefon Android. Android are doua optiuni (mai ales): apasati si mentineti apasat. 3D Touch poate crea un sistem de meniu mai curat, permitand butoanelor sa faca o sarcina dubla in timp ce indeparteaza dezordinea inutila. Un exemplu bun este Centrul de notificari iOS: butonul X sterge notificarile pentru ziua respectiva, dar apasarea butonului deschide butonul Sterge toate notificarile.

iMessage: o modalitate mai buna de a conversa pe mobil

Daca intrebati zece utilizatori iOS de ce folosesc iOS, cel putin jumatate este probabil sa spuna „din cauza bulei albastre”. Acesta este, desigur, referitor la iMessage, centrul de mesagerie all-in-one al Apple care integreaza perfect mesajele pe dispozitivele iOS si macOS.

Aplicatia Mesaje de la Apple pe iOS face tranzitia silentioasa intre iMessage si SMS: se foloseste implicit pe prima pentru conversatii cu alti utilizatori iOS sau macOS, dar revine la cea din urma pentru conversatiile cu utilizatorii de pe alte platforme (cum ar fi Android).

Oricat de mult ar fi placut lui Google sa aiba un adevarat concurent iMessage pe Android, pur si simplu nu exista. In schimb, exista mai multe aplicatii de mesagerie oferite de Google. Asta nu este deloc confuz.

Scapati de aplicatiile neutilizate fara a va pierde datele

Daca esti ca restul lumii, ai instalate aplicatii pe care nu le mai folosesti. Si de fiecare data cand incerci sa scapi de fisierele nedorite instalate pe telefon, te gandesti „Nu stiu, poate il voi folosi din nou candva”.

Acolo este utila Offload. Aceasta caracteristica, care a fost introdusa in iOS 11, va permite sa dezinstalati eficient o aplicatie fara a pierde datele stocate. Daca reinstalati aplicatia, datele dvs. va vor astepta. Este foarte bun, mai ales pentru aplicatiile care ocupa mult spatiu.

Puteti activa descarcarea in Setari > General > Stocare iPhone. Odata activat, descarcati aplicatii din acelasi meniu.

Memoji / Animoji: evolutia emoji

Emoji-urile sunt o modalitate distractiva de a exprima ceea ce simti si de a comunica mai bine lucruri precum glumele si sarcasmul, atunci cand textul simplu nu o face. Dar pe iPhone X, puteti duce emoji-urile cu un pas mai departe cu Animoji, emoji-uri animate de animale care sunt modelate dupa propria ta fata si Memoji, emoji-uri care sunt inspirate de imaginea ta. E cam prostesc, dar este si grozav.

Sigur ca aceasta este putin exagerata, deoarece este disponibil doar pe un iPhone si Samsung are ARemoji care sunt destul de asemanatoare cu Memoji, dar din Android ii lipseste ceva similar cu Memoji sau Animoji. Este pacat pentru ca nimic nu spune „Mi-e foame” ca un T-Rex animat care scoate limba.

Glisati pentru a reveni: mai bine decat un buton inapoi

Android are un buton inapoi si astfel sariti la ecranul anterior. Unele aplicatii adauga si un buton inapoi in stanga sus, care este aproape imposibil de atins cu o singura mana pe un telefon mare. iPhone, pe de alta parte, ofera un gest de revenire la pagina anterioara care are mult sens: glisarea spre dreapta.

Deci, de exemplu, daca navighezi pe Instagram si vezi un profil care ar putea fi interesant, poti sari la el si sa te uiti in jur, apoi sa glisezi spre dreapta pentru a reveni la ecranul anterior. Este simplu, intuitiv si mult mai usor de utilizat decat atingerea unui buton inapoi.

Retineti, totusi, ca acest lucru nu este disponibil in toate aplicatiile (sau chiar in toate meniurile de aplicatii acceptate). Atata timp cat exista un buton inapoi in coltul din stanga sus, puteti glisa.

Actualizari in timp util: suport mai bun pentru toate telefoanele

In timpul oricarei dezbateri despre „Android vs. iOS”, vor aparea in mod inevitabil cuvintele „actualizari” si „fragmentare”. De asemenea, pentru un motiv intemeiat, producatorii de Android pariaza pe upgrade-ul telefoanelor.

In timp ce gama de pixeli este exceptia clara aici (acesta este, in principiu, iPhone-ul Android), toti ceilalti se incadreaza mult, cu mult sub bara pe care Apple a stabilit-o pentru compatibilitatea dispozitivelor. Cand este lansata o noua versiune de iOS, aceasta este disponibila imediat pentru toate telefoanele acceptate si, de obicei, aceasta asistenta dateaza de ani in urma. Deci, chiar si utilizatorii iOS care au dispozitive vechi de doua sau trei generatii primesc cea mai recenta versiune.

Previous article10 aplicatii esentiale pentru iPhone
Next articleCum se efectueaza apeluri telefonice de pe computer?