Preturile alimentelor cresc cu cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, costul produselor de baza precum laptele, branza si ouale crescand.

Inflatia preturilor la alimente a atins 16,2% pana in octombrie, in crestere de la 14,5% in septembrie, arata ultimele cifre.

Costurile energiei si combustibilului au crescut, de asemenea, brusc, impingand rata globala a inflatiei la cel mai ridicat nivel din 1981.

Cresterea costului vietii strange bugetele gospodariilor, lasand multi oameni sa se confrunte cu dificultati.

Oficiul pentru Statistica Nationala (ONS) a declarat ca afecteaza cel mai greu gospodariile mai sarace, deoarece acestea cheltuiesc aproximativ jumatate din venit pe alimente si energie, in comparatie cu aproximativ o treime pentru cei cu venituri medii.

Rata globala a inflatiei a crescut la 11,1% in anul pana in octombrie, cea mai mare din ultimii 41 de ani si in crestere de la 10,1% in septembrie.

Cele mai recente cifre vin inaintea Declaratiei de toamna, in care cancelarul Jeremy Hunt este asteptat sa anunte reduceri de cheltuieli publice in valoare de miliarde de lire sterline si cresteri de taxe.

Dl Hunt a spus ca planurile sale vor avea ca scop controlul cresterii in spirala a preturilor, adaugand ca va lua „decizii dure, dar necesare” pentru a readuce economia pe drumul cel bun.

Insa cancelarul din umbra al laburismului, Rachel Reeves, a spus ca cresterea ratei inflatiei va „stupa mai multa teama in inima familiilor din Marea Britanie” si a dat vina pe „12 ani de esec economic conservator”.

Inflatia este o masura a costului vietii si pentru a-l calcula, Oficiul National de Statistica (ONS) tine evidenta preturilor a sute de articole de zi cu zi, cunoscute sub numele de „cos de marfuri”.

ONS a spus ca preturile alimentelor au crescut brusc in octombrie, cu lapte, paste, margarina, oua si cereale.

Cu toate acestea, preturile la gaze si electricitate au ramas principalii factori ai inflatiei, dupa ce facturile au crescut din nou luna trecuta.

Schema guvernamentala de garantare a preturilor la energie a atenuat aceste cresteri, limitand factura medie a gospodariilor la aproximativ 2.500 de lire sterline pe an.

Dar ONS a spus ca preturile gazelor si energiei electrice au crescut in continuare cu aproape 130% si, respectiv, 66% fata de un an in urma.

Fara sprijinul guvernului, insa, a spus ca inflatia generala ar fi crescut pana la 13,8%.

Greg Pilley este fondatorul Stroud Brewery & Taproom din Gloucestershire, care furnizeaza bere puburilor si magazinelor. El a declarat ca afacerea sa a fost afectata de o crestere cu 10% a costurilor.

„Electricitatea s-a dublat in ultimul an”, a spus el. „Platim 70.000 de lire sterline pe an, comparativ cu 30.000 de lire sterline in anul precedent, dar si materiile prime cresc cu 10-15%”.

El a spus ca a trebuit sa-si creasca preturile, in timp ce platea mult mai mult in salarii.

„Viitorul este destul de imprevizibil”, a spus domnul Pilley. „Trebuie sa vindem de trei ori mai multa bere… doar pentru a ramane in acelasi loc”.

Preturile la energie si alimente au crescut de anul trecut din cauza razboiului din Ucraina si a impactului pandemiei de Covid.

Cresterea preturilor a determinat lucratorii dintr-o serie de sectoare sa solicite cresteri salariale in concordanta cu costul mai ridicat al vietii, unele industrii, cum ar fi caile ferate, organizand greve.

Cu toate acestea, unii economisti sugereaza ca rata inflatiei de 11,1% din octombrie ar putea fi varful.

Paul Dales, economist-sef din Marea Britanie la Capital Economics, a declarat ca preturile ar putea incepe sa scada „daca guvernul continua sa inghete preturile [la energie] intr-un fel”.

„Exista tot mai multe dovezi ca presiunea ascendenta asupra inflatiei de baza din cauza factorilor globali se estompeaza acum”, a adaugat el.

Dame Deanne Julius, fosta membra a Comitetului de politica monetara al Bancii Angliei, care stabileste ratele dobanzilor, a mai spus ca unele dintre elementele care conduc inflatia – in afara de facturile la energie si preturile alimentelor – se stabilizeaza.

Daca inflatia scade, nu va insemna ca preturile vor scadea, inseamna ca preturile vor creste intr-un ritm mai lent.

Banca Angliei a majorat dobanzile la 3% in incercarea de a reduce inflatia. Ea spera ca, prin scumpirea imprumuturilor, oamenii vor cheltui mai putin, cererea va scadea si ritmul cresterii preturilor va fi redus.

Dar ratele mai mari cresc costul creditelor ipotecare si al altor imprumuturi.

Strangerea cheltuielilor trage asupra economiei Marii Britanii, care este probabil sa intre intr-o recesiune la sfarsitul anului.

Ultimele cifre au aratat ca economia s-a contractat cu 0,2% intre iulie si septembrie, iar Banca Angliei a avertizat ca Regatul Unit se confrunta cu o scadere dura de doi ani.

O recesiune este definita ca atunci cand o economie se contracta timp de doua perioade de trei luni la rand. Este un semn ca economia are performante proaste, companiile castigand adesea mai putini bani si somajul in crestere.

Tarile din intreaga lume se confrunta cu o inflatie mai mare. Rata in Germania este mai mare decat in ​​Marea Britanie, la 11,6%, in timp ce preturile au crescut cu 7,7% in anul pana in octombrie in SUA.

Octombrie avea sa fie intotdeauna o luna foarte grea pentru inflatie. In ciuda garantiei pretului energiei, care a limitat cresterea facturilor tipice la 2.500 de lire sterline pe an, inflatia este la un maxim in ultimii 41 de ani de 11,1%. Fara schema de sprijin ar fi putut fi mai mult de 13%.

Dar consumatorilor nu trebuie sa li se spuna cat de larga este aceasta, cu inflatia preturilor alimentelor crescand din nou la cea mai mare rata din ultimii 45 de ani, determinata de preturile laptelui si branzei.

Lucrurile vor ramane grele in lunile urmatoare, efectul social deplin al acestor facturi la energie nefiind inca vazut din cauza unei ierni blande pana acum.

Si totusi, pe pietele globale exista cele mai mici semne ca impulsul initial pentru cresterea inflatiei cu un an in urma, problemele lantului de aprovizionare post-pandemie, incep sa se intoarca. Usoara relaxare de catre China a blocarii zero Covid sugereaza, de asemenea, putina lumina la capatul tunelului.

Aceasta cifra a inflatiei ar trebui sa fie varful, dar am mai fost in acest moment.

Preturile la energie raman dure, dar multe vor depinde de anunturile de maine ale cancelarului. Prin urmare, inflatia va ramane foarte ridicata pentru cel putin cateva luni, deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca acesti factori globali sa se alimenteze in preturile de zi cu zi.

Previous articleTurcia are incredere ca acordul de cereale Rusia-Ucraina va continua
Next articlePeste un milion de oameni in datorii dupa falimentul FTX