Peste un milion de oameni si intreprinderi ar putea avea datori in urma prabusirii schimbului de criptomonede FTX, conform declaratiilor de faliment.

Au existat, de asemenea, rapoarte ca FTX a suferit un hack, luand milioane de dolari de criptomonede de la firma.

Este o perioada ingrijoratoare pentru persoanele care au bani in afacere.

In Marea Britanie, activele cripto sunt in mare parte nereglementate, iar expertii si organele de supraveghere financiara avertizeaza ca exista putina protectie pentru consumatori.

In ciuda avertismentelor puternice din partea organelor de paza cu privire la riscul investitiilor cripto, aproximativ 6,7 milioane de oameni din Marea Britanie detin sau au cumparat active cripto – aproape o zecime din populatie.

In septembrie, organul de supraveghere financiara Financial Conduct Authority (FCA) a avertizat ca FTX ar putea furniza servicii sau produse financiare in Regatul Unit fara autorizatia sa. Spunea raspicat: „Este putin probabil sa-ti primesti banii inapoi daca lucrurile merg prost”.

Acum are o pagina care se ocupa de lichidarea FTX. Din nou, mesajul este ca optiunile pentru cei care au investit in el sunt limitate.

Act de disparitie

Exista cel putin un proces de lichidare in cazul FTX, care va imparti ramasitele firmei intre cei carora le datoreaza bani.

Gavin Brown, profesor asociat in tehnologie financiara la Universitatea din Liverpool, a subliniat un raport recent care sugera ca „42% din schimburile care au esuat pur si simplu au disparut fara urma”.

Dar falimentul poate sa nu ofere prea mult confort.

Profesorul Brown a declarat: „In cazul unui esec al schimbului sau chiar al falimentului, investitorii sunt cei care sunt supusi pierderilor”.

El si alti experti au avertizat ca deseori micii investitori vor merge in spatele cozii atunci cand ceea ce ramane dintr-o afacere cripto este impartit intre creditori.

Expertii se indoiesc ca se vor intoarce multi bani. “Vestile nefericite sunt ca banii au disparut cu totii. Pur si simplu nu mai sunt acolo. Investitorii ar trebui sa se astepte la niste banuti pe dolar”, a spus criptobloggerul si autorul David Gerard.

Dl Gerard a sustinut ca in multe dintre aceste esecuri exista „datorii reale, dar active imaginare” si ca o proportie uriasa a activelor sunt in jetoanele proprii ale burselor – cum ar fi tokenul FTT al FTX – carora „le-au atribuit o valoare falsa in miliardele”.

Putine optiuni

FCA spune ca oamenii ingrijorati de finantele lor ar trebui sa mearga la o organizatie sustinuta de guvern. Dar acesta este un serviciu de consiliere si poate oferi doar indrumari despre cum sa supravietuiesti atunci cand economiile tale dispar.

Cu unele investitii obisnuite, este posibil sa primiti compensatii daca o institutie se prabuseste – de exemplu o banca sau o societate de constructii – prin Schema de Compensare a Serviciilor Financiare (FSCS)

Dar FSCS spune ca nu protejeaza activele cripto, deoarece acestea nu sunt un produs financiar reglementat in Marea Britanie – tot ce poate face este sa avertizeze consumatorii asupra riscurilor si sa ofere instrumente pentru a verifica daca investitia lor este protejata de schema.

Organizatia spune ca criptomoneda este ceva despre care consumatorii intreaba in fiecare saptamana, fie prin intermediul echipei sale de servicii pentru clienti, prin intermediul retelelor sociale sau prin cautarea de informatii pe site-ul sau.

Se spune ca „cripto” este unul dintre cele mai populare cuvinte cautate pe site-ul sau.

Nu sunt multe optiuni

Daniel Seely, asociat in servicii financiare pentru o firma de avocatura, a declarat: „Raspunsul scurt este ca nu exista prea multe solutii disponibile”.

Cu cateva exceptii, activele cripto intra in mare parte in afara sferei de aplicare a autoritatilor de reglementare si a organelor de supraveghere – de exemplu, Financial Ombudsman Service – si astfel consumatorii „nu au un drept clar de a recurge in acelasi mod in care o pot face cu alte produse”.

Consumatorii, a argumentat dl Seely, ar putea lua in considerare actiuni civile impotriva partilor implicate intr-o investitie, cum ar fi brokerii sau consilierii financiari, daca ar fi utilizati, „dar, in mod realist, daca este doar un caz ca investitiile nu au decurs conform planului, exista in prezent, putine lucruri pot face pentru a recupera pierderile”.

Proiectul de lege privind serviciile financiare si pietele care este examinat in prezent de parlament va incepe sa introduca o reglementare suplimentara pentru cripto, dar intre timp, dl Seely a spus ca ramane o „zona foarte riscanta pentru consumatorii care doresc sa investeasca”.

Pasi pe care consumatorii ii pot face

Haider Rafique – de la o bursa cripto – a spus ca exista cativa pasi pe care consumatorii ar putea sa ia pentru a se proteja impotriva pierderilor similare in viitor, in special gandindu-se cu atentie unde isi depoziteaza activele.

„Cu exceptia cazului in care sunt comercianti activi, ne incurajam clientii sa-si stocheze monedele cripto intr-un portofel descentralizat fara custodie”, a spus el.

„In industrie spunem: „Nu cheile tale, nu cripto-ul tau”. Evenimentele recente demonstreaza ca nu a fost niciodata mai adevarat.”

Benjamin Dean, director la o firma de administrare a activelor, i-a indemnat pe oameni sa se gandeasca la investitiile in tehnologia blockchain in acelasi mod in care ar fi activele mai conventionale, cum ar fi actiunile, actiunile sau aurul.

„Nu investiti mai multi bani decat va puteti permite sa pierdeti si nu va investiti niciodata banii in companii care opereaza burse off-shore nereglementate”, a sfatuit el.

„Daca nu cercetezi unde iti investesti banii, atunci ai un risc foarte mare de a-ti pierde toata investitia.”

Rocio Concha, director de politici si advocacy pentru grupul de consumatori Care? a avertizat: „Activele cripto sunt foarte riscante si speculative. Investitorii se confrunta cu pierderea tuturor banilor daca decid sa le cumpere, deoarece adesea vin cu protectii limitate pentru consumatori”.

Previous articleLaptele si branza duc inflatia preturilor alimentelor la maximul din ultimii 45 de ani
Next articleCompaniile au profituri triple pe masura ce preturile energiei din Marea Britanie cresc