Potrivit presedintelui turc, este de asteptat un acord vital care sa permita exportul de grau si ingrasaminte rusesti si ucrainene prin Marea Neagra, aducand ajutor unora dintre cele mai sarace tari din lume.

„Sunt de parere ca va continua. Nu este nicio problema acolo”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, care a mediat acordul, intr-o conferinta de presa la summitul G20 din Bali, Indonezia. Acordul era programat sa expire.

Rusia a rezistat sa reinnoiasca acordul, semnat in iulie, deoarece, in opinia sa, acesta a fost implementat in mod inechitabil din cauza sanctiunilor impuse exporturilor agricole rusesti. Rusia a suspendat pentru scurt timp acordul in octombrie.

Dar Erdogan a spus ca este increzator ca acordul va fi reinnoit pentru un an.

Turcia si ONU au negociat impreuna acordul initial cu cereale la Marea Neagra in iulie, iar Erdogan a spus ca existenta acestuia, permitand cerealelor sa treaca de blocada navala ruseasca, a permis trecerea a 11 miliarde de tone de cereale. Erdogan a spus ca va purta noi discutii cu presedintele rus, Vladimir Putin, de indata ce se va intoarce in Turcia de la summitul G20.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a purtat discutii si cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Bali.

Rusia s-a plans ca acordul din iulie permitea cerealelor ucrainene sa treaca de marina sa pe Marea Neagra, in timp ce propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte nu li s-a oferit un acces liber proportional pe pietele mondiale din cauza sanctiunilor impuse navelor si bancilor.

Kremlinul a obtinut, de asemenea, un acord pentru a relua utilizarea unei conducte care transporta amoniacul, un ingredient cheie al ingrasamintelor cu nitrati, prin teritoriul controlat de Ucraina, inainte de a ajunge intr-un port de langa Odesa. Utilizarea conductei de catre Rusia a fost suspendata dupa invadarea Ucrainei in februarie.

Planul ONU este ca amoniacul produs de producatorul rus de ingrasaminte Uralchem ​​sa fie adus la granita dintre Rusia si Ucraina. Produsul va fi achizitionat de catre comerciantul american de marfuri Trammo inainte de a fi introdus in conducta, asigurand ca nu exista transferuri de cereale detinute de rusi pe teritoriul ucrainean. Uralchem ​​este detinut de un Dmitri Mazepin, un oligarh rus care este supus sanctiunilor, ceea ce face tranzactia mai complexa.

Cei mai mari cumparatori de ingrasaminte din Odesa in 2021 au fost Maroc (800.000 de tone), Turcia (600.000), India (360.000) si Tunisia (190.000). Pretul graului a crescut cu 50% din 2021, dar s-a stabilizat partial din cauza initiativei pentru cereale de la Marea Neagra.

Moscova a cerut, de asemenea, ridicarea sanctiunilor impotriva bancilor ruse specializate in gestionarea exporturilor agricole rusesti, dar nu este clar daca acest lucru este permis.

Vorbind la Bali, Lavrov a spus ca Guterres a dat Rusiei asigurari scrise ca Occidentul va elimina obstacolele din calea exporturilor rusesti.

Ucraina a fost nemultumita de ritmul lent in care Rusia efectueaza inspectia comuna a navelor pe masura ce sosesc si pleaca din Ucraina. Angajamentele au fost subliniate intr-o intalnire la Istanbul intre Rusia si seful umanitar al ONU, Martin Griffiths.

Lavrov a spus ca aceasta intelegere a asigurat ca navele rusesti pot vizita porturile europene, navele straine pot vizita porturile rusesti si bancile ruse pot exporta marfuri agricole fara a se confrunta cu costuri exorbitante de asigurare.

El a adaugat ca Rusia a reusit sa exporte un total de 10,5 milioane de tone de cereale, in principal grau, din care 60% mergand in Asia si aproximativ 40% in Africa.

Ucraina si Rusia furnizeaza aproximativ 30% din graul si orzul exportat mondial, 20% din porumb si peste 50% din uleiul sau de floarea soarelui. Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de ingrasaminte, detinand o cota de 15%.

In semn al modului in care alti producatori de grau beneficiaza de razboiul din Ucraina si de preturi mai mari, firma australiana GrainCorp a anuntat miercuri un profit net dupa impozitare pentru anul financiar 2022 de 380 de milioane de dolari, o crestere de 173% fata de anul precedent.

Previous articleCoreea de Sud reduce din finantari, pe masura ce creste ingrijorarea fata de libertatea presei
Next articleLaptele si branza duc inflatia preturilor alimentelor la maximul din ultimii 45 de ani