Va explicam in detaliu cum functioneaza multitasking-ul celor mai recente actualizari iOS si iPadOS.

Apple a lansat noi actualizari de software pentru dispozitivele sale iPhone si iPad. Odata cu sosirea iOS 15 si iPadOS 15 pe scena, unele reguli ale jocului s-au schimbat. Desi, ca regula generala, totul continua cu aceeasi dinamica ca in versiunile anterioare ale fiecarui sistem de operare, mai ales in cazul sistemului Multitasking .

Compania cu sigla mar muscat a implementat o serie de imbunatatiri vizuale in iPadOS 15, care nu numai ca vorbesc bine despre designul interfetei cu utilizatorul sistemului de operare, dar adauga si un strat suplimentar de functionalitate iPad-ului. La fel se intampla si cu iOS 15, desi sectiunea Multitasking este ceva mai limitata.

Astazi vom face un scurt tur al iOS 15 si iPadOS 15 pentru a analiza in profunzime noile beneficii oferite de complexul sistem Multitasking pentru iPhone si iPad, o functionalitate care ne permite sa profitam la maximum de productivitatea dispozitivelor mobile. .de la Apple. Putem incepe?

Ce este iOS si iPadOS Multitasking?

Functiile Slide Over, Split View si Picture-in-Picture pe un iPad Pro.

Multitasking pentru iPhone si iPad este un sistem conceput de dezvoltatorii Apple, astfel incat utilizatorii sa aiba posibilitatea de a deschide si interactiona cu doua (sau mai multe) aplicatii in acelasi timp . In cazul iOS, Multitasking-ul se bazeaza exclusiv pe functionalitatea Picture-in-Picture, care va permite sa redati videoclipuri in miniatura in prim-plan, in timp ce alte sarcini sunt efectuate in fundal.

In cazul iPadOS 15, cum ar putea fi altfel din motive evidente, sistemul Multitasking este mult mai complex si se imparte intre functiile Slide Over si Split View. Cu aceste functii este posibil sa efectuati tot felul de actiuni: transferati documente de la o aplicatie la alta, vizionati o serie pe Netflix in timp ce aveti o conversatie in Mesaje, cititi o carte in timp ce ascultati muzica si alte posibilitati nesfarsite.

Ce modificari a introdus Apple in iPadOS 15?

Noi butoane Multitasking in iPadOS 15.

Dupa cum am mentionat la inceputul acestui ghid despre Multitasking pentru iPhone si iPad, regulile jocului s-au schimbat. Sistemul Multitasking din iPadOS 15 s-a schimbat pentru totdeauna. Apple a introdus o noua metoda pentru a activa Multitasking, care are o mecanica foarte simpla, dar eficienta.

Mai exact, vorbim despre un nou buton in forma de trei puncte situat in partea de sus a tuturor aplicatiilor care accepta Multitasking. Apasand pe el putem accesa sistemul Multitasking, dar despre el vom vorbi mai jos.

Si cum ramane cu vechiul sistem de activare Multitasking? Absolut nimic. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa va faceti griji daca v-ati obisnuit deja cu aceasta dinamica, deoarece sistemul anterior Slide Over si Split View Multitasking este inca complet functional !

Redarea videoclipurilor prin Picture-in-Picture en iOS 15.

Am inceput cu iOS 15, care este foarte simplu si usor de inteles, deoarece Multitasking-ul sistemului se bazeaza exclusiv si exclusiv pe redarea videoclipurilor prin Picture-in-Picture . Desi exista si alte noutati care ar putea fi considerate Multitasking! Pentru a reda un videoclip in modul Picture-in-Picture (PiP) si pentru a putea folosi simultan o alta aplicatie, urmati acesti pasi:

1. Deschideti aplicatia in care doriti sa redati un videoclip.

2. Redati continutul multimedia pe care doriti sa-l vizualizati.

3. Faceti clic pe butonul cu o pictograma sub forma a doua ferestre care apare in coltul din stanga sus al videoclipului.

4. Apoi continuati pur si simplu sa efectuati alte actiuni asa cum ati proceda in mod normal pe iPhone-ul dvs. in timp ce videoclipul este redat ca o miniatura.

5. Aveti posibilitatea de a modifica dimensiunea videoclipului prin ciupirea cu doua degete pe ecran si pozitionati-l in alt loc tinand degetul pe videoclip si glisandu-l in alta zona.

6. In cele din urma, glisati in partea dreapta (sau stanga) a videoclipului pentru a-l ascunde si atingeti sageata pentru a-l afisa din nou.

Este de remarcat faptul ca modul Picture-in-Picture al iOS 15 Multitasking este disponibil atat cu iPhone-ul in pozitie verticala, cat si orizontala. Cu toate acestea, in pozitie peisaj, va functiona numai atunci cand utilizati aplicatii care accepta aceasta orientare.

Pentru a incheia cu aceasta sectiune, vom vorbi despre o noua functie a iOS 15 care ar putea fi considerata perfect ca un index in plus al Multitasking-ului. Vorbim despre optiunea de a trage si muta fisiere intre diverse aplicatii. Este dificil sa inveti sa stapanesti aceasta functie, tine apasat un fisier (link, imagine etc.) si tine apasat, foloseste un alt deget pentru a comuta la o alta aplicatie si elibereaza-l.

Cum sa activati Multitasking in iPadOS 15

iPadOS 15 Multitasking poate fi activat foarte confortabil printr-un nou meniu situat in partea de sus a aplicatiei care afiseaza trei butoane pentru a activa (de la stanga la dreapta) Full Screen, Split View si Slide Over.

Slide Over

Slide Over este o functie multitasking prin care un utilizator poate deschide o aplicatie pe o parte a iPad-ului sau, continuand sa foloseasca alte aplicatii pe restul ecranului.

Puteti activa Slide Over facand clic pe noul buton in forma de trei puncte (…) aflat in partea de sus a aplicatiilor si selectand optiunea din dreapta.

Slide Over.

In plus, puteti continua sa activati Slide Over asa cum ati facut in trecut:

1. Deschideti o aplicatie.

2. Activati Dock-ul glisand degetul in sus din partea de jos.

3. Tineti degetul apasat pe pictograma aplicatiei pe care doriti sa o utilizati in Slide Over si mutati-o in orice zona a ecranului.

4. Daca utilizati functia de multitasking Split View, trebuie sa trageti aplicatia pe linia care imparte ambele aplicatii pentru a activa modul Slide Over. Astfel, puteti interactiona cu 3 aplicatii in acelasi timp.

 Split View

Split View este o functie Multitasking din iPadOS 15, care permite utilizatorilor sa imparta ecranul in doua parti pentru a utiliza doua aplicatii simultan.

Puteti activa Split View din noul meniu cu pictograma cu trei puncte (…) selectand optiunea din centru si alegand o aplicatie secundara.

Split View

Pentru a activa Split View pe iPad-ul tau cu iPadOS 15, poti sa urmezi si acesti pasi:

1. Deschideti o aplicatie.

2. Activati Dock-ul glisand degetul in sus din partea de jos.

3. Tineti degetul apasat pe pictograma celeilalte aplicatii pe care doriti sa o aveti in modul Split View si trageti-o in partea dreapta sau stanga a ecranului.

4. Pentru a iesi din modul Vizualizare divizata, puteti selecta „Ecran complet” din butonul Multitasking (…) sau glisand linia de divizare centrala in lateral.

Pentru a muta aplicatiile in Slide Over sau Split View dintr-o parte in cealalta a ecranului, tineti degetul apasat pe butonul (…) si glisati-l in zona dorita.

Previous articleCompaniile de tehnologie si cele de automobile isi unesc fortele pentru a crea o masina inteligenta
Next articleCum sa remediati cele mai comune probleme de performanta ale Windows 10