Apple nu vrea sa ramana in urma in cursa pentru masina autonoma. Si pentru a tine pasul cu concurentii sai, si-a cautat aliati. Gigantul tehnologic a incheiat un acord cu Volkswagen pentru a produce in comun vehicule fara sofer, conform celor anuntate. Apple se alatura astfel listei marilor companii care au incheiat acorduri cu marci din industria auto pentru a dezvolta masina viitorului. Google, Amazon, Microsoft si Baidu, principalul motor de cautare pe internet din China, sunt cateva dintre cele care anticipasera deja Apple. Aliantele dintre companiile de tehnologie si automobile reprezinta o linie strategica pentru avansarea sectorului.

Gigantul tehnologic din California a fost nevoit sa-si modifice de mai multe ori planurile de dezvoltare pentru vehicule autonome din mers, potrivit ziarului american. In ultimii patru ani, Apple a fost aproape de a finaliza colaborari cu marci de automobile precum BMW si Mercedes Benz, dar pana la urma niciunul dintre aceste acorduri nu s-a concretizat. Acum, acordul cu Volkswagen va permite companiei de tehnologie sa avanseze cu proiectul sau, desi va trebui sa faca fata unei concurente puternice.

Una dintre primele mari companii de tehnologie care a incheiat contracte cu companiile de automobile a fost Google. In 2012, multinationala a inceput sa testeze conducerea autonoma cu unele vehicule Toyota si Lexus, iar in mai 2016 a semnat un mare acord de colaborare cu FIAT Chrysler. Brandul italo-american a pus la dispozitie 100 de vehicule Pacific Chrysler pentru Waymo, un sector Google care dezvolta tehnologie pentru masini autonome. In urmatorii doi ani, cele doua companii si-au extins colaborarea comuna.

Ceilalti giganti ai sectorului nu au ramas cu privirea. Uber si Tesla, de exemplu, au facut pasi importanti in aceeasi directie. Primul a facut o investitie comuna de un milion de dolari cu Volvo in 2016 si, la putin peste un an mai tarziu, marca suedeza a vandut 24.000 de masini companiei de transport pentru testare. Si in timp ce Tesla isi dezvolta propriul model, General Motors a investit jumatate de miliard de dolari in Lyft, principalul rival al Uber din Statele Unite.

Microsoft a explorat, de asemenea, posibilitatea de a colabora cu companiile auto pentru a produce masini de ultima generatie. In septembrie 2016, compania a anuntat inceperea unei colaborari multianuale cu alianta franco-japoneza Renault-Nissan. Acordul prevedea testarea tehnologiilor pentru a creste conectivitatea vehiculelor. La inceputul lui 2017, alte doua companii importante s-au alaturat cursei, Ford si Amazon, care au inceput sa lucreze impreuna pentru a instala Alexa, serviciul de voce al companiei de comert electronic, in masinile marcii americane. Un alt acord de colaborare pentru producerea de vehicule autonome semnat in 2017 a fost cel semnat de Intel, Mobileye si BMW, aliati deja din 2016, cu FIAT Chrysler.

Potentialul masinilor autonome trezeste din ce in ce mai mult interesul marilor companii si din Asia. Baidu, principalul motor de cautare pe internet din China, a lansat inca de anul trecut modelul de masina fara sofer Apollo si a anuntat deja ca colaboreaza cu Blackberry pentru dezvoltarea tehnologiei de conducere autonoma. Alibaba, Amazonul chinezesc, si-a inceput propriul plan in acest an.

Acordul dintre Apple si Volkswagen arata ca formarea de aliante intre companiile de tehnologie si industria auto este una dintre principalele strategii de avansare a productiei de vehicule fara sofer. Volkswagen, impreuna cu Hyundai, a inceput sa lucreze si cu Aurora, un start-up format din fosti directori de la Uber, Tesla si Google. O dovada suplimentara care confirma aceasta tendinta este un anunt comun din ianuarie a acestui an de catre Nissan, Renault si Mitsubishi. Cele trei marci au lansat un plan de investitii de 1.000 de milioane de dolari pana in 2022 care include si cautarea unei colaborari cu start-up-uri si companii de tehnologie pentru a realiza masini de ultima generatie.

Previous article4 moduri de a sterge o aplicatie pe iPad si iPhone
Next articleCum sa activati iOS si iPadOS 15 Multitasking pe iPhone si iPad