Daca sunteti utilizator Firefox si aveti instalata o extensie cu care sa imbunatatiti functionalitatile browserului, cele doua categorii principale pe care le distribuie Mozilla va vor suna cu siguranta familiare: cele recomandate, cele care au fost analizate manual de companie si cele rest, unde un mesaj va avertizeaza ca „Mozilla nu monitorizeaza in mod activ securitatea acestui plugin. Asigurati-va ca aveti incredere inainte de a-l instala.”

Ce depinde daca Mozilla le catalogheaza intr-un fel sau altul? Poate din popularitatea acestor extensii si numarul de utilizatori care le au instalate? Ei bine, nu. Depinde de criteriile Mozilla in sine, ceea ce nu este clar deloc. Astfel, exista extensii care poarta sigiliul de recomandare Mozilla in ciuda faptului ca sunt folosite doar de cateva mii de utilizatori, si exista acelea care includ mesajul ca „foloseste-l pe propriul risc”, chiar daca pot avea milioane de utilizatorii.

In urma cu cateva luni, Mozilla a pilotat un nou program „pentru a ajuta dezvoltatorii sa-si promoveze extensiile” in magazinul de suplimente Firefox, al carui obiectiv principal a fost „sa mareasca numarul de suplimente pe care personalul nostru le poate examina si verifica”. conform politicilor Mozilla.” Aceasta este cel putin teza oficiala, asa cum isi amintesc intr-un articol publicat pe blogul Mozilla care vine doar sa certifice sfarsitul unei astfel de revendicari.

Cu alte cuvinte, programul nu a trecut de faza pilot si a incetat sa functioneze pe 21 ianuarie. Pentru ce motiv? Nici ei nu o explica, dar exista mai multe considerente care justifica faptul ca a fost cea mai buna decizie pe care Mozilla ar fi putut-o lua. De fapt, aceasta aparitie nu ar fi trebuit sa se intample niciodata, dar compania inca era disperata sa-si creasca veniturile si aceasta a fost o alta inventie in acelasi sens, doar ca nu era un serviciu destinat utilizatorilor, ci dezvoltatorilor.

De fapt, „programul de extensii recomandate” a fost menit sa taxeze dezvoltatorii pentru ca Mozilla sa-si verifice manual extensiile si, daca este pozitiv, sa le ofere vizibilitate in magazin si sa le recomande ca fiind sigure si, s-a spus, sa inteleaga, utile. Un program care, totusi, a prezentat gauri de design destul de serioase. Prin urmare, el sustine ca inchiderea sa prematura este cel mai bun lucru care s-ar putea intampla, cu exceptia faptului ca nu a inceput niciodata.

Deasupra unei extensii recomandate cu mii de utilizatori, sub una cu milioane de utilizatori pentru care „Mozilla nu monitorizeaza in mod activ securitatea”

Motivele sunt mai multe: in primul rand, marea majoritate a dezvoltatorilor independenti nu castiga nimic din creatiile lor, in afara de donatia ocazionala. Prin urmare, nu vor investi in promovarea a ceva care deja le consuma timpul. Dimpotriva, cei care au posibilitatea de a-si promova extensiile pe baza de bilete sunt companiile si, daca initiativa s-ar fi dus la indeplinire, panorama s-ar fi schimbat rapid.

De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca exista companii mari care nu au nevoie de Mozilla pentru a-si sustine extensiile , deoarece utilizatorii lor le vor instala indiferent de situatie. Un exemplu: Evernote nu va plati pe Mozilla pentru a-si oferi extensia „degetul mare” pentru ca nu are nevoie de ea. Cu alte cuvinte, nu aveau de gand sa obtina nimic de acolo. Si in timp ce Mozilla ar fi putut sa puna conditii leonine pentru a nu promova extensii mediocre, daca puneti piedici celor care sunt dispusi sa plateasca, pana la urma nimeni nu plateste.

Exista si consideratii de natura tehnica, intrucat nu este acelasi lucru sa analizezi o extensie simpla cu cateva zeci de linii de cod decat una mai complexa, bazata pe diverse biblioteci si cu sute sau mii de linii de cod. Ar exista tarife diferite in functie de complexitatea fiecarei extensii? Mai bine sa nu intri in asta, pentru ca suna foarte ciudat.

Astfel, totul ramane asa cum a fost, ceea ce nu este rau: utilizatorii vor fi cei care trebuie sa evalueze ce instaleaza si cum verifica legitimitatea fiecarui add-on. In acest sens, sfaturile pentru evitarea extensiilor frauduloase sunt aceleasi pentru Firefox ca si pentru Chrome si nu este foarte importanta contributia pe care o poate aduce Mozilla. O alta problema este criteriile companiei de a nu recomanda extensii, ci de a le analiza macar, clar de neinteles.

In rest, Mozilla continua sa incerce sa-si revina din ceea ce a fost cel mai rau an din istoria sa, cu o pierdere constanta a cotei de piata pentru Firefox, disponibilizari masive si reactii la care nimeni nu se astepta. In acest sens, serviciul lor VPN a venit recent pe Windows si Mac, desi concurenta care exista in sector nu pare sa le aduca mari beneficii.

Previous articleCum sa modificati corectia automata iOS pentru a nu mai sugera cuvinte incorecte
Next articlePrimele impresii pe care ni le-a lasat Samsung Galaxy S21 FE