Windows 11 a fost lansat ca un upgrade gratuit pentru laptopuri si desktop-uri compatibile care ruleaza Windows 10, cu o serie de functii si modificari noi. Pe 5 octombrie 2021, Microsoft a inceput lansarea lenta, incepand cu cele mai noi dispozitive. Apoi s-a extins la mai multe computere acceptate de-a lungul timpului si a devenit complet disponibil la jumatatea anului 2022.

Ca parte a noii experiente, Windows 11 introduce o noua interfata care foloseste un limbaj de design modern cu colturi rotunjite si materiale noi precum Mica, un element care permite fundalului sa straluceasca fara a afecta performanta sau durata de viata a bateriei si, din nou, o culoare solida atunci cand aplicatia nu este focalizata.

In aceasta versiune, veti gasi, de asemenea, un meniu Start si o bara de activitati reproiectate, care sunt acum la nivelul centrului ecranului si exista cateva functii noi, cum ar fi aspectele Snap, chatul Microsoft Teams, widget-uri si noi imbunatatiri pentru mai multe ecrane. In plus, Windows 11 vine cu multe experiente revizuite, cum ar fi noua experienta Out-of-the-box (OOBE), Setari, Desktop-uri, Centru de notificare si Setari rapide care inlocuiesc experienta Centrului de actiune. Si exista actualizari pentru multe aplicatii incorporate, cum ar fi File Explorer, Calculator, Microsoft Paint, Clock si multe altele.

Deoarece Windows 11 va coexista cu Windows 10 pentru cel putin inca cativa ani, noua versiune a fost oferita ca o actualizare complet optionala pe care trebuie sa o activati manual folosind cel putin una dintre metodele acceptate, inclusiv Windows Update si Setup Wizard. (Incepand cu aceasta editie, Media Creation Creation nu mai ofera optiunea de a efectua o actualizare pe loc.)

In acest ghid pentru Windows 11, va vom ghida prin pasii pentru a descarca si instala Windows 11 pe desktop, laptop sau tableta.

Important: Acesta este un proces nedistructiv, dar exista intotdeauna posibilitatea ca ceva sa mearga prost in timpul si dupa actualizare, ceea ce inseamna ca ar trebui sa luati in considerare crearea unei copii de rezerva temporare inainte de a continua. Ai fost avertizat.

Cerinte de actualizare Windows 11

Desi Windows 11 este un upgrade gratuit pentru dispozitivele existente cu Windows 10, aceasta nu inseamna ca computerul tuturor va accepta noua versiune.

Cerinte hardware

Iata cerintele hardware minime pentru a efectua upgrade gratuit:

 • CPU: 1 GHz sau mai rapid sau System on a Chip (SoC) cu cel putin doua nuclee.
 • RAM: 4 GB.
 • Stocare: 64 GB sau mai mult.
 • Firmware: UEFI cu capacitate de pornire securizata.
 • TPM: Secure Platform Module (TPM) versiunea 2.0.
 • Grafica: compatibil cu DirectX 12 sau o versiune ulterioara cu driverul WDDM 2.0.
 • Rezolutia ecranului: afisaj de inalta definitie (720p) mai mare de 9 inchi in diagonala, canal de culoare pe 8 biti.

Pe langa cerinte, daca faceti upgrade la Windows 11 Home, veti avea nevoie si de o conexiune la internet pentru a finaliza configurarea initiala.

Verificarea compatibilitatii

Indiferent daca instrumentul pe care il utilizati utilizeaza Windows Update, Media Creation Tool sau Asistent de instalare, oricare dintre aceste instrumente ar trebui sa poata determina si sa va spuna daca dispozitivul dvs. indeplineste sau nu cerintele minime, dar puteti verifica oricand manual.

Pentru a verifica specificatiile hardware de baza, urmati acesti pasi:

 1. Deschide Setari .
 2. Faceti clic pe Sistem .
 3. Faceti clic pe Despre .
 4. Confirmati procesorul, memoria si tipul de sistem.

  Nota rapida: memoria trebuie sa fie mai mare de 4 GB, iar procesorul trebuie sa fie Intel 7th Get 7820HQ, Core X, Xeon W, 8th Gen sau mai nou sau AMD Zen 2 sau mai nou. Mai multe informatii despre compatibilitatea procesorului pot fi gasite in acest ghid. De asemenea, tipul de sistem trebuie sa fie pe 64 de biti. Windows 11 nu vine pe 32 de biti.

 5. Faceti clic pe Stocare .
 6. Confirmati ca unitatea principala este mai mare de 64 GB.

De asemenea, puteti verifica specificatiile hardware pentru laptopul sau computerul dvs. desktop pe site-ul web de asistenta al producatorului.

In plus, va trebui sa va asigurati ca computerul are activata versiunea 2.0 a Trusted Platform Module (TPM). Puteti finaliza aceasta sarcina cu aceste instructiuni.

Secure Boot este, de asemenea, o cerinta si trebuie sa fie activat pentru a rula Windows 11. Puteti utiliza acest ghid pentru a verifica starea functiei si pasii pentru a o activa dupa cum este necesar.

Aplicatia PC Health Check

Alternativ, puteti utiliza si aplicatia PC Health Check pentru a determina rapid daca computerul dvs. este compatibil cu Windows 11:

 1. Deschideti pagina de descarcare PC Health Check.

  Nota rapida: optiunea de descarcare se afla in partea de jos a paginii.

 2. In sectiunea „Verificati compatibilitatea”, faceti clic pe butonul Descarcati aplicatia PC Health Check .

 3. Faceti dublu clic pe WindowsPCHealthCheckSetup.msi expediente.
 4. Faceti clic pe Accept termenii Acordului de licenta. optiune.
 5. Faceti clic pe butonul Instalati pe computer .

 6. Verificati optiunea Open Windows PC Health Check (daca este cazul).

 7. Faceti clic pe butonul Terminare .
 8. In sectiunea „Notiuni introductive cu Windows 11”, faceti clic pe butonul Verificati acum .
 9. Faceti clic pe Vedeti toate rezultatele pentru a afisa raportul final.

Dupa parcurgerea pasilor, veti sti daca computerul dumneavoastra poate gestiona noua versiune de Windows. Daca se constata ca dispozitivul a esuat, faceti clic pe linkul disponibil in aplicatie pentru a afla ce puteti face pentru a remedia situatia.

Cum sa faceti upgrade la Windows 11 folosind Windows Update?

Pentru a actualiza un PC de la Windows 10 la Windows 11 prin Windows Update, urmeaza acesti pasi: 

 1. Deschide Setari .
 2. Faceti clic pe Actualizare si securitate .
 3. Faceti clic pe Actualizare Windows .
 4. Faceti clic pe butonul Cautati actualizari .
 5. Faceti clic pe butonul Descarcati si instalati acum .

 6. Faceti clic pe butonul Reporniti acum .

Dupa ce ati finalizat pasii, computerul dvs. va reporni si apoi va incepe actualizarea la Windows 11. De asemenea, deoarece aceasta este o actualizare la locul sau, nu va trebui sa parcurgeti intreaga experienta din nou.

Daca optiunea de actualizare lipseste din setarile Windows Update dupa ce faceti clic pe butonul Verificati pentru actualizari, este posibil ca Microsoft sa blocheze actualizarea din cauza unei probleme de compatibilitate sau pentru ca dispozitivul dvs. nu indeplineste cerintele minime. In acest caz, se recomanda sa asteptati, deoarece este posibil sa aveti probleme in timpul sau dupa instalare.

Cum sa faceti upgrade la Windows 11 utilizand Asistentul de configurare

Daca exista o problema cu Windows Update si stiti ca hardware-ul dvs. este compatibil, puteti utiliza Setup Assistant pentru a face upgrade la Windows 11.

Pentru a utiliza instrumentul Asistent de configurare pentru a face upgrade la Windows 11 de la Windows 10, urmati acesti pasi:

 1. Abre esto Soporte de Microsoft sitio web.
 2. Faceti clic pe butonul Actualizati acum .
 3. Salvati fisierul pe computer.
 4. Faceti dublu clic pe fisierul Windows11InstallationAssistant.exe pentru a incepe instalarea.
 5. Faceti clic pe butonul De acord si instalati .

Dupa parcurgerea acestor pasi, instrumentul va descarca fisierele de configurare si va trece la actualizarea computerului la Windows 11, similar cu procesul de actualizare Windows, pastrand fisierele, aplicatiile si majoritatea setarilor. Timpul de finalizare va depinde de conexiunea la Internet si de hardware-ul dispozitivului.

Previous article20 de fapte amuzante despre consola Microsoft
Next articleBlueStacks: folositi aplicatii si jocuri Android pe Mac sau PC