Patlagina sau Plantago major este o planta care are multe proprietati medicinale si se gaseste in toata lumea. Cu toate acestea, multi oameni o trateaza ca pe o simpla buruiana, dar nu este asa.

Patlagina este una dintre acele ierburi care creste pe marginea drumului dar in realitate, pe langa faptul ca este o planta foarte frumoasa, este o planta cu multe proprietati medicinale, printre principalele fiind expectorant, diuretic, emolient si vindecator. .

In ciuda denumirii corecte a plantei medicinale fiind „patlagina” cu LL, in unele parti ale Americii Latine se mai scrie, cel putin la nivel popular, cu Y, yanten.

Desi este clasificata drept „buruiana”, aparam in acest caz si in multe altele ca buruienile nu exista, si ca atat patlagina, cat si alte plante sunt „bunatati”, intrucat ofera beneficii enorme pentru sanatate si bunastare.

Proprietatile patlaginei si beneficiile sale

Proprietatile medicinale ale patlaginei sunt cunoscute in Europa de secole. Romanii le foloseau deja si le puneau in sandale pentru a le vindeca si a le dezumfla picioarele dupa marsuri lungi.

Acum sa vedem putin despre beneficiile patlaginei pentru sanatatea noastra, datorita proprietatilor sale medicinale.

Expectorante

Unul dintre cele mai notabile beneficii de patlagina este ca este folosit pentru a trata tusea, bronsita si alte boli ale tractului respirator superior. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de mucilagii si acid silicic. Se ia sub forma de infuzie.

Diuretic

Pentru a beneficia de proprietatile diuretice ale Plantago major , se ia sub forma de perfuzie asa cum este descris in cazul utilizarii sale ca expectorant de cel putin doua ori pe zi.

Probleme digestive si disconfort

La nivel digestiv , proprietatile patlaginei acopera o mare varietate de patologii precum diaree , dizenterie, gastrita , ulcer gastric, colon iritabil sau colon iritabil, sangerari si hemoroizi.

Tocmai pentru aceste utilizari, utilizarea acestei plante medicinale este recomandata persoanelor cu probleme stomacale sau intestinale cauzate de utilizarea sau abuzul de medicamente, precum si persoanelor cu afectiuni si boli legate de alimentatie precum celiachia. In toate aceste cazuri este indicat sa se ia de doua ori pe zi sub forma de perfuzie.

Emolient si vindecator

Un alt dintre beneficiile Plantago major este ca este un puternic emolient si un agent de vindecare. Pentru utilizare in rani, sangerari si pentru a ajuta la vindecarea cicatricilor, se utilizeaza local prin aplicarea directa pe rana a frunzelor oparite anterior ale plantei. Patlagina are proprietati astringente si antiseptice.

De asemenea, puteti face bai in zona afectata pentru a reduce inflamatia, cu un decoct dintr-o mana de frunze la un litru de apa. Aceasta utilizare este indicata in special pentru rani, vezicule si zgarieturi.

In cazul utilizarii sale pentru piele, frunzele si semintele sale merita atat pentru a-si atinge proprietatile antibacteriene si astringente.

Cum se prepara patlagina ca antiinflamator

Pentru utilizarea sa ca antiinflamator extern, cele mai recomandabile sunt cataplasmele pe partea ranita. Se poate prepara o cataplasma de patlagina pentru a reduce inflamatia cu frunzele oparite, bine curatate in prealabil. Odata oparite, se scurg si se macina intr-un mojar. Pasta ramasa se pune direct pe leziune si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute.

Exista optiunea de a face o cataplasma de argila verde si infuzie de patlagina. In acest caz amestecam argila, cantitatea de care avem nevoie, cu jumatate din infuzie. Daca vedem ca este prea gros, mai putem adauga putina infuzie, sau dimpotriva, daca este prea lichid, mai putem adauga putina argila verde.

Odata facut amestecul, il aplicam direct pe pielea sau muschii inflamati si il lasam sa actioneze 30 de minute. apoi curatam cu apa din abundenta, uscam si lasam sa se odihneasca. o putem face de 3 ori pe zi.

Alte utilizari 

leziuni oculare: Apa decoct este folosita pentru curatarea ochilor in caz de infectie. Este important sa se filtreze bine cu o sita fina sau din panza, pentru a preveni trecerea impuritatilor prin apa in ochi.

Reglati zaharul: Este dovedit ca proprietatile medicinale ale patlaginei au un efect pozitiv asupra reglarii glicemiei.

Tensiunea arteriala: Utilizarea acestei plante este recomandata persoanelor hipertensive, deoarece ajuta la scaderea si reglarea tensiunii arteriale.

Laxativ: Dupa cum am vazut deja, patlagina este un regulator natural al sistemului digestiv, iar proprietatile sale carminative actioneaza ca un laxativ usor.

Anti Fungi : patlagina reduce proliferarea aflatoxinelor care produc ciuperci precum ciuperca Aspergillus responsabila de mucegaiul negru si care reprezinta o problema semnificativa de sanatate.

Forma de consum: infuzie de patlagina sau ceai

Patlagina nu se consuma, iar pentru folosirea ei trebuie facute ceaiuri, infuzii sau decocturi, deoarece contine aucubigenina, care este toxic pentru sistemul nostru digestiv. Cu toate acestea, decocturile sau infuziile de patlagina sunt inofensive.

Infuzia se prepara adaugand doua linguri de frunze de patlagina uscate la fiecare cana de apa clocotita si stingand focul. Se lasa la infuzat timp de zece minute. Puteti bea pana la 3 cani pe zi. Doza este de aproximativ o lingurita sau aproximativ patru grame per cana.

Exista cine il consuma sub forma de suc din frunze, dar dupa cum am vazut anterior, desi are un efect bun, mai ales pentru cei care sufera de gastrita, consumul frunzelor crude nu este indicat din cauza toxicitatii.

Contraindicatii patlagina

In principiu, patlagina nu are contraindicatii, cu exceptia faptului ca trebuie avut in vedere ca unele persoane pot fi alergice. Cei care iau anticoagulante ar trebui, de asemenea, sa evite consumul acestei plante datorita continutului ridicat de vitamina K, care poate interfera cu coagularea.

In sarcina este total interzisa, iar de fapt aceasta planta este considerata abortiva, in ciuda faptului ca de obicei nu apare pe lista celor mai frecvente plante abortive, dar exista un risc considerabil.

Exista un posibil risc de hipokaliemie asociat cu utilizarea sa, dar este inca in studiu.

In lumea asta nu exista buruieni, sunt doar lucruri bune despre care nu stim.

IMPORTANT : Aceste informatii sunt menite sa completeze, nu sa inlocuiasca sfaturile medicului dumneavoastra sau ale profesionistilor din domeniul sanatatii si nu sunt destinate sa acopere toate utilizarile, precautiile, interactiunile sau efectele adverse posibile. Este posibil ca aceste informatii sa nu se aplice circumstantelor dumneavoastra specifice de sanatate. Nu amanati si nu ignorati solicitarea de sfaturi medicale profesionale de la medicul dumneavoastra sau de la alt furnizor de servicii medicale calificat din cauza a ceva ce ati citit in ecothings. Trebuie sa discutati intotdeauna cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incepe, opri sau schimba orice tip de tratament.

Previous articleInsomnia: de ce apare si cum sa o rezolvi?
Next article11 look-uri la moda pe care le puteti purta la birou