Bullying – ul a existat dintotdeauna si, in ciuda eforturilor de prevenire, nu numai ca nu dispare sau scade, dar evolueaza. Se adapteaza la schimbarile din lume si acum exista si pe retelele de socializare si alte platforme, prin tehnologia la care au acces tinerii. 

Pentru a-i face fata, trebuie sa-l intelegi: ce este cyberbullying-ul, cum se manifesta, de ce este important sa stii despre el si, mai ales, cum sa-l opresti. In acest articol veti gasi explicate aceste concepte.

Spre deosebire de hartuirea din lumea reala, hartuirea cibernetica poate avea loc oriunde si in orice moment, prin telefoane, computere si console de jocuri . Anonimul, usurinta de acces si abundenta interactiunilor online pot incuraja oamenii care hartuiesc si ranesc pe altii sa faca acest lucru. 

„Acum, ca virtualitatea este o parte esentiala a vietii noastre, este extrem de important sa intelegem cele mai comune forme de hartuire cibernetica pentru a le combate si toate impreuna ajuta la mentinerea tinerilor in siguranta pe internet.

Cele mai comune forme de hartuire pe internet sunt:

Hartuirea cibernetica 

Hartuirea cibernetica sau hartuirea cibernetica este definita de ONU ca „hartuire sau intimidare prin intermediul tehnologiilor digitale care urmareste sa sperie, sa enerveze sau sa umileasca alte persoane”. Acest comportament este prezent pe toate retelele sociale (inclusiv Facebook, Twitter, Reddit si Instagram), pe platformele de mesagerie precum WhatsApp, platformele de jocuri si pe mai multe site-uri de internet. Cateva exemple pentru a intelege acest tip de hartuire pot fi:

  1. Diseminarea fotografiilor fara acordul protagonistului sau.
  2. Mesaje ranitoare sau amenintatoare prin intermediul platformelor de mesagerie.
  3. Prefacandu-va ca sunt altcineva si trimiteti mesaje agresive din acel cont fals.

Cu toate aceste instrumente disponibile, hartuirea cibernetica se poate raspandi rapid, batautii care isi hartuiesc victimele pe mai multe platforme, lasandu-le sa simta ca nu exista scapare. Dar nu este cazul, deoarece in majoritatea retelelor de socializare poti raporta orice actiune care poate provoca disconfort, fie ca este vorba de fotografii partajate, zvonuri rau intentionate sau comentarii agresive.

In multe tari, agresiunea, chiar si online, este o infractiune si este luata in serios de lege; exista numeroase linii de asistenta dedicate ajutorarii persoanelor care sunt victime ale hartuirii si poti chiar sa apelezi la politie. 

Trolling

Trolii de pe internet sunt oameni care posteaza in mod intentionat mesaje provocatoare si jignitoare pe continutul altor persoane pentru a-i enerva. Aceste comentarii se concentreaza de obicei pe probleme fizice sau personale ale victimei, bazate pe probleme rasiste, misogine, homofobe si grasfobe, printre altele.

Trolii se simt de obicei mai confortabil pentru ca o pot face din anonimatul internetului si comenteaza lucruri pe care nu le-ar spune in lumea reala . Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru cei care sufera de trolling este sa nu raspunzi la aceste comentarii.

A te apara sau a te certa cu trolii poate fi tentant, dar este important sa stii ca atentia pe care o urmaresc si refuzul unui raspuns poate fi un instrument puternic impotriva comentariilor lor. De asemenea, victimele trollingului pot bloca conturile care lasa comentarii agresive, ceea ce inseamna ca nu vor mai putea comenta contul lor.

Indicatori de agresiune

Poate fi dificil sa distingeti adolescentii suparati de simptomele hartuirii cibernetice, asa ca acordarea atentiei oricaror suspiciuni este o idee buna pentru a detecta si opri hartuirea cibernetica. Aceste semne pot fi indicatori clari ai hartuirii :

  • Modificari fizice vizibile.
  • Schimbari bruste de dispozitie sau pierderea interesului pentru activitatile obisnuite.
  • Falsificarea unei boli pentru a evita mersul la scoala.
  • Inchiderea conturilor de retele sociale.
  • Izolare sociala anormala.
  • Pierderea sau deplasarea gresita a obiectelor in situatii ciudate.

Daca un copil prezinta aceste simptome, merita sa vorbiti cu el si sa-l intrebati daca simte ca este hartuit, fie online, fie in persoana. Este important sa-i asiguri ca pot avea incredere fara a se simti amenintati sau judecati si ca vei fi acolo pentru a-i ajuta sa rezolve orice problema care apare.

Odata identificata problema, se pot oferi sfaturi clare cu privire la modul de remediere. In cazul unui agresor virtual , de exemplu, este posibil sa blocati si sa raportati continutul. In al doilea rand, sensibilizati cu privire la importanta confidentialitatii, explicati de ce nu ar trebui sa vorbeasca cu utilizatorii pe care nu ii cunosc personal si cum profilul lor ar trebui sa fie vizibil doar pentru prietenii lor.

Specialistii subliniaza ca dialogul este esential, deoarece ajuta la prevenirea hartuirii minorilor si  ii impiedica sa devina autorii hartuirii cibernetice , care provoaca disconfort si consecinte psihologice altor copii prin web .

Pe langa vorbirea si cresterea gradului de constientizare, astfel incat copiii sa inteleaga cauzele si consecintele acestui tip de comportament, este important sa folositi instrumente de securitate digitala pentru a creste protectia.

Controlul parental va permite sa filtrati continutul pe care copiii il pot vedea si sa eliminati accesul la imagini si videoclipuri neadecvate care ar putea fi trimise de agresorii cibernetici. De asemenea, va permit sa filtrati aplicatiile in functie de varsta copilului.

In plus, controlul utilizarii limiteaza timpul pe care copiii il au pentru a-si folosi dispozitivele, ceea ce poate fi un element cheie in atenuarea amenintarilor cibernetice grave. Limitarea timpului pe ecran poate ajuta la prevenirea dependentei de internet, le ofera tinerilor o perspectiva mai larga si ii poate impiedica sa se simta coplesiti daca se confrunta cu hartuirea cibernetica.

Concluzie

Desi exista cyberbullying, asta nu inseamna ca nu se poate face nimic in acest sens. Acordarea atentiei semnalelor si comportamentelor copiilor atunci cand folosesc internetul, angajarea in dialoguri permanente despre amenintarile de pe web si utilizarea instrumentelor digitale necesare pentru a asigura siguranta copiilor sunt cheile pentru a preveni cresterea agresiunii , permitand copiilor si adolescentilor sa se bucure de binele internetul fara griji.

Previous article5 moduri surprinzatoare in care ne aratam dragostea fata de partenerii nostri
Next articleFrica de intimitate: semne, cauze si cum sa o depasesti