Cele mai evidente simptome ale persoanelor care sufera de depresie mascata nu sunt nici tristetea, nici melancolia. Acestia se plang, mai ales, de alte probleme de sanatate, precum durerile de spate sau oboseala generala, semne care deseori il incurca pe medic. Acest lucru intarzie diagnosticul si initierea unui tratament adecvat, cu pericolul ca aceasta tulburare sa se cronicizeze. De asemenea, poate afecta populatia de copii si se ascunde in spatele unor comportamente agresive, probleme de invatare sau dureri de cap. Acest articol explica diferitele simptome pe care le pot suferi cei afectati de depresia mascata, fie ca sunt copii, adulti si varstnici.

Depresia mascata este o forma de afectiune tacuta, dar care poate fi devastatoare pentru sanatatea emotionala si fizica a unei persoane. Aceasta boala este una dintre principalele probleme de sanatate ale societatii de astazi. Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu simptomele sale cele mai caracteristice: apatie, tristete, tulburari de somn, pierderea poftei de mancare, scaderea dorintei sexuale… Sunt semne care afecteaza sfera psihologica, dar pot avea si manifestari fizice.

Depresia tacuta: care sunt simptomele?

O depresie tacuta sau somatoforma se exprima, mai ales, prin simptome fizice, care le pot acoperi pe cele psihologice. Cele mai frecvente manifestari ale acestei afectiuni, cum ar fi tristetea, sunt ascunse de alte semne mai mult asociate cu alterari fizice, precum dureri de cap, dureri, parestezii, ameteli, tulburari cardiace si probleme digestive.Cand persoana care sufera de aceste simptome merge la medic. Asistenta primara, specialistul se concentreaza asupra lor. Multi pacienti nici macar nu verbalizeaza ca se simt deosebit de tristi sau dezlantuiti. Si cand o fac, deoarece principala lor plangere este fizica, este obisnuit ca medicul sa deduca ca tulburarea psihologica este cauzata de problema fizica si nu invers.

Pana la 10% dintre pacientii au simptome de depresie si se estimeaza ca pana la 50% din cazuri trec neobservate. Aceasta presupune un cost inutil de sanatate in tratamentele eronate, in acelasi timp ca impiedica persoana sa isi recupereze rapid sanatatea fizica si psihica. Din acest motiv, multi se refera la depresia somatoforma drept „dejutorarea de specialitate”. Pacientii ratacesc de la un specialist la altul, asteptand ca cineva sa gaseasca sursa disconfortului lor.

Pe de alta parte, atunci cand un medic banuieste ca in spatele plangerilor fizice ar putea exista o depresie mascata, detecteaza o problema in plus: rezistenta pacientului de a accepta diagnosticul. Persoanele care sufera de aceasta tulburare adesea nu se conecteaza bine cu sentimentele si emotiile lor. In societatile avansate, simptomele fizice sunt mai bine acceptate, mai putin stigmatizate decat cele psihologice. Este mai usor sa spui ca te doare capul decat sa recunosti ca esti trist si te simti singur. Din acest motiv, una dintre modalitatile prin care boala alege sa se manifeste este cea fizica.

In consecinta, daca persoana afectata petrece mult timp dupa un diagnostic fara sa acorde atentie adevaratei naturi a problemei sale, este probabil ca tulburarea sa devina cronica. In schimb, psihiatrii stiu ca, conform unor studii, 70% dintre persoanele care sufera de depresie isi incep boala cu simptome fizice. Odata pus diagnosticul corect, disconforturile atat fizice, cat si psihice se imbunatatesc cu tratamentul.

La varstnici, simptomele depresiei pot fi mascate de procesul normal de imbatranire.

Copii si batrani, o tulburare ascunsa

Acest tip de depresie afecteaza si copiii. Cele mai caracteristice simptome sunt: ​​hiperactivitatea, comportamentul agresiv, comportamentele antisociale si tulburarile de invatare. Este tipic ca cei mici sa se planga, mai ales, de dureri de burta si cefalee sau sa manifeste tulburari de dispozitie, tipice depresiei obisnuite, care acopera manifestarile anterioare.

O mare parte a secolului trecut, depresia nu a fost considerata o tulburare care a afectat copilaria. Cand in 1972 s-a constatat ca chiar si cei mai mici copii ar putea suferi de aceasta, depresia din copilarie a fost numita depresie mascata de catre psihiatrii Leon Cytryn si Donald H. McKnew. In prezent, se accepta faptul ca copiii pot suferi de acest tip de boala tacuta, precum si de o alta forma de tulburare depresiva.

Pe de alta parte, din cauza cresterii populatiei in varsta, au fost dezvaluite unele probleme de sanatate asociate cu imbatranirea, precum tulburarile psihice.  

In plus, se remarca faptul ca bolile psihiatrice la varstnici au caracteristici deosebite. Printre acestea, ca simptomele si manifestarile eventualelor tulburari psihice sunt mascate si de procesul normal de imbatranire. Din acest motiv, este dificil sa faci un diagnostic precis.

Depresia la cei mici se poate ascunde in spatele unei dureri de burta sau a unei dureri de cap.

Previous articleEste iubitul tau? 15 semne ca relatia voastra este oficiala
Next article6 remedii la domiciliu pentru a ameliora tiuitul in urechi