Odata cu trecerea timpului, jocurile video au reusit sa ofere experiente din ce in ce mai complete si captivante, care pot fi prezentate prin povestile lor, gameplay-ul lor sau profunzimea lumii lor. Una dintre cele mai proeminente caracteristici ale jocurilor video de astazi sunt, fara indoiala, lumile uriase. Jocurile s-au dezvoltat cu lumi atat de mari incat este posibil sa te pierzi in ele. Jocurile video care au cele mai mari teritorii de explorat sunt asa-numitele „Lumi deschise”, care sunt extrem de populare datorita libertatii totale pe care o ofera jucatorului atunci cand vine vorba de indeplinirea unui obiectiv, deoarece spre deosebire de alte tipuri de jocuri video in care trebuie sa urmeze o cale liniara pentru a ajunge la ceva, jocurile open world ofera jucatorului libertatea de a alege calea pe care vrea sa o urmeze.

Dar, exista si alte tipuri de jocuri video care profita de libertatile lumii deschise. Acestea sunt jocurile „Sandbox”, care au castigat destul de multa popularitate in ultima vreme. Jocurile video Sandbox, desi foarte populare, multi confunda acest tip de joc video cu lumea deschisa datorita asemanarilor lor enorme. Dar se dovedeste ca acestea sunt doua tipuri diferite de jocuri. Acestea fiind spuse, pentru cei care nu erau constienti de diferenta dintre aceste genuri iconice, urmatoarele sunt cele mai notabile diferente dintre jocurile video open world si sandbox.

Jocuri video open world

Jocurile video open world sunt cele care au o lume imensa de explorat liber, tinand cont de diversele limite stabilite de joc. Jocurile open world au adesea sarcini de finalizat, care sunt liniare intr-o poveste si pot duce la sfarsitul povestii. Dar astfel de misiuni sunt optionale pentru jucator. Cu alte cuvinte, jocurile video open world sunt jocuri in care jucatorul este liber sa ia directia pe care si-l doreste intr-o lume imensa, dar tinand cont de o poveste liniara care este necesara pentru a continua deblocarea altor zone ale lumii sau pentru a o finaliza. Cele mai proeminente exemple de jocuri video open world sunt saga Grand Theft Auto si The Elder Scrolls, care au un obiectiv principal clar care trebuie urmat pentru a progresa in poveste,

Jocuri video sandbox

In cazul jocurilor video sandbox, acestea au, de asemenea, lumi uriase si ofera jucatorilor aceeasi libertate de actiune ca si jocurile open world. Dar Sandbox-urile au marea diferenta ca nu au un obiectiv principal, un obiectiv sau o poveste liniara de urmat. In aceste tipuri de jocuri, principala placere pe care o are jucatorul este pur si simplu experienta de a explora liber o lume uriasa plina de posibilitati. Prin urmare, jocurile video sandbox nu au sfarsit si jucatorii se pot bucura de ele pentru un timp total nedeterminat, evitand astfel monotonia si actiunile plictisitoare care pot ajunge sa plictiseasca jucatorul.

Din acest motiv, principala provocare a jocurilor sandbox este incercarea de a oferi un joc suficient de rafinat, captivant si independent de poveste pentru a reusi. Un exemplu clar de joc video sandbox este Minecraft, care ofera jucatorilor sai o lume imensa la care se pot relationa asa cum doresc, cu amenintari si locuri sigure, dar fara final aparent, facandu-l un joc de care se poate bucura. pe termen nelimitat. Un alt exemplu de sandbox este MMORPG-RTS Eve Online.  

Acest joc online s-a remarcat intotdeauna prin faptul ca este un fel de simulator de civilizatie spatiala, in care jucatorii au libertatea de a alege ce sa faca dintre nenumarate optiuni. Libertatea sa este de asa natura incat jucatorii controleaza moneda din joc (numita „ISK”), care are valoare monetara reala, motiv pentru care multi jucatori se angajeaza in  vinde si cumpara Eve Online ISK pe bani reali.

Toate acestea spuse, acestea au fost principalele diferente dintre jocurile open world si sandbox-urile, iar asemanarile pe care le au ambele in temele lor de joc ies in evidenta, dar cu o diferenta destul de mare in obiectivele lor principale. Se spera ca aceste informatii au lamurit indoielile si ca ajuta la intelegerea mai buna a acestor doua genuri emblematice pline de jocuri foarte bune.

Previous articleCele mai bune modificari de jailbreak iOS 14: iOS 14.3 pe care sa le incercati
Next articleCum sa utilizati tehnologia in beneficiul companiei dvs.