Atragatoare si enigmatica in mare masura, Havana aprinde imaginatia colectiva. In mod clar, o doza de magie lucreaza aici: cum altfel ar putea cubanezii sa tina pe drumuri acele jalopii de dinainte de 1960, sa lupte cu izolarea globala timp de mai bine de jumatate de secol si sa continue sa danseze si sa rada in ciuda tuturor? Capitala cubaneza creeaza dependenta, dar, ca in cazul oricarui viciu, supravietuirea poate necesita ragaz de la irezistibil.

Cand dorinta (sau necesitatea) de a iesi din oras apare, o zi de calatorie intr-unul dintre aceste locuri de restaurare – fiecare la distanta izbitoare de Havana – va va ajuta sa va reincarcati bateria.  

Havana Riviera

Situata la doar 30 de minute de agitatia cartierului Centro Habana, se afla o maretie de plaja din Caraibe pe care majoritatea brosurilor turistice lucioase o numesc Riviera Havana.

Dar pentru localnici, cei 50 km de coasta marginita de palmieri sunt cunoscute pur si simplu drept Playas del Este (plajele din est). Exista o jumatate de duzina de plaje pe aceasta cale, dar Santa Maria – cu umbra apreciabila si cel mai moale si mai curat nisip – este cea mai buna. Mergeti in orasul Guanabo pe plaja pentru a sta cu localnicii, in timp ce intinderea de langa Boca Ciega este un loc de intalnire traditional LGBT. Majoritatea cubanezilor nu se vor apropia de plaja in lunile „reci” de iarna, intre ianuarie si aprilie, dar in timpul sezonului de vara, aceste plaje devin incredibil de aglomerate.

Calarind cu trenul Hershey

Daca esti plin de roua din cauza satelor frumoase pe sinele asezate cu mult timp in urma, cu vantul trecand si fluierul trenului, urca-te la bordul trenului Hershey. Transportul electric a fost infiintat de gigantul ciocolatei la inceputul secolului al XX-lea, impreuna cu o moara de zahar si un oras model. Face mai mult de trei duzini de opriri in timp ce se indreapta spre Matanzas prin Valea Yumuri plina de palmieri; plecarile zilnice pentru aventura de patru ore pleaca de la gara Casablanca situata langa debarcaderul de feriboturi din partea de est a portului Havanei.

Jibacoa

La aproximativ o ora la est de Havana, Jibacoa este alcatuita din mai multe plaje si un mic oras sustinut de stanci si pesteri care sunt atat de pitoresti incat este uimitor ca aceasta zona continua sa zboare sub radarul turistic. Deci, ce se intampla daca se vorbeste despre oportunitatile de snorkelling, drumetii si speologie care completeaza relaxarea pe nisipurile brune? Exista suficienta plaja pentru toata lumea, dar va rog: pastrati izolata Playa de los Artistas (cu cel mai bun snorkelling) sub secret.

 Terrazas si Soroa

Indreptarea catre dealuri a fost o tactica eficienta in aceste parti, de cand FidelCastro si o trupa de gherila zdrentuita si-au purtat revolutia impotriva tuturor nenorocitilor din lantul muntos Sierra Maestra. Nu s-au schimbat prea multe in ultimii 50 de ani, iar o calatorie de duminica in inima valului si verdeata Sierra del Rosario (prima Rezervatie a Biosferei Unesco din Cuba), la 45 de minute vest de Havana, este un tonic sigur pentru oboseala si vai. Las Terrazas este o colonie de artisti cu experiment de eco-turism cu studiouri deschise, tiroliane, drumetii, observarea pasarilor si inot in cascade de rau. Soroa din apropiere este renumita pentru Orquideario – o gradina de orhidee si o statie de cercetare cu peste 700 de specii care infloresc intre decembrie si martie.

Versiunea Cancun din Varadero

Cuba, o peninsula lunga de 20 km, cu nisip pudra, mare la o cada de baie si statiuni all-inclusive, are toate facilitatile necesare pentru a mentine turistii hraniti si fericiti. Dar schimbari monumentale sunt in curs. Pentru prima data din 1959, rezidentii pot inchiria camere si pot deschide restaurante private, ceea ce se traduce intr-o diversitate atat de necesara. Cel mai intrigant este potopul de cubanezi care opteaza pentru evadarile la Varadero – ceva ce le-a refuzat timp de decenii in temeiul unei politici discriminatorii care a rezervat vizitatorilor cele mai bune plaje ale insulei (a fost anulata in 2008).

Vinales

 Valea Vinales, presarata cu dealuri rare, este suficient de spectaculoasa pentru a garanta mai mult de o excursie de o zi, daca aveti timp. Orasul este ciudat in felul ala cu acoperis de ceramica, trestie de balansare pe veranda, iar ospitalitatea guajiros (oameni de la tara) cubanez este de neegalat. Acceptati orice invitatie de a merge la calarie sau la drumetii in mijlocul dealurilor de calcar cu bulbi ciudat; Vinales devine o mecca pentru alpinism din decembrie pana in aprilie. Iar structurile cu cadru in A acoperite cu frunze zdruncinate pe care le veti vedea sunt case de uscare pentru cel mai bun tutun de trabucuri din lume, cultivat in aceasta parte a provinciei Pinar del Rio.

Previous articleCea mai delicioasa ciocolata din lume
Next articleMini ghid de calatorie pentru Belgrad, Serbia