Poate ca Belgradul nu este cea mai frumoasa capitala din lume, dar o compenseaza cu o rezistenta deosebita. Amintiri ale conducatorilor din trecut sunt peste tot, de la grandioasele bulevarde habsburgice la cafenelele care amintesc de vremurile trecute ale Iugoslaviei comuniste.

Stari Grad

Un cartier care dateaza din vremea cand Imperiul Habsburgic conducea orasul, Stari Grad este un amestec de strazi marginite de cafenele, presarate cu cladiri neoclasice si Art Nouveau. Plimbati-va pe strada pietonala Knez Mihailova – una dintre cele mai mari artere ale orasului.

Cetatea Kalemegdan este o fortareata impunatoare de pe malul Dunarii care isi are originile din vremea celtilor. Un muzeu militar povesteste istoria armatei iugoslave de-a lungul veacurilor, cu relicve sumbre ale razboaielor balcanice din anii 1990 .

Maresalul Tito, dictatorul comunist, zace ingropat in Casa Florilor – un mausoleu unde camarazii nostalgici isi aduc in mod regulat omagiu. Aproape de mormant se afla o colectie vasta de bastoane de stafeta inmanate lui Tito de copiii din Iugoslavia.

O trasatura proeminenta pe linia orizontului, Catedrala Sfantul Sava este cea mai mare biserica din Balcani – o structura din secolul al XX-lea construita pe locul unde se presupune ca invadatorii turci au ars moastele Sfantului Sava, fondatorul bisericii ortodoxe sarbe.

Manancare  

Omologul mai linistit si mai relaxat al Belgradului de pe malul opus al raului Sava, Zemun a fost candva la granita Imperiului Austro-Ungar. Astazi este un loc de strazi pietruite, fortificatii prabusite si restaurante bune de peste. Ridicati un pahar pentru solidaritate la Kafana Pavle Korcˇagin – o cafenea frenetica care este plina de suveniruri comuniste. Acordeonistii ranjiti si bautorii de tablite stabilesc ritmul la apusul soarelui – asa ca rezervati o masa .

Kafana Dacˇo se prezinta ca o vizita la bunica sarba pe care nu ai avut-o niciodata. Peretii sunt plini de farfurii de portelan, tablouri si curiozitati kitsch, in timp ce fetele de masa in carouri si mesele subrede se potrivesc cu burek si alte feluri de mancare confortabile din meniu.

Little Bay este una dintre cele mai bune experiente culinare ale Serbiei – un restaurant bun, amenajat ca o opera, cu perdele rosii si balcoane aurii. Cantaretii de opera apar adesea pentru a servi arii cu aperitivele tale. Incercati rata in patiserie sau somnul cu spanac si salsa.

O bantuie boema populara in Stari Grad, Dva Jelena serveste mese copioase de doua secole. Interioarele cu lambriuri din lemn reprezinta un loc confortabil pentru a citi meniul centrat pe carne.

Kalemegdanska Terasa este un bastion al mancarurilor fine, cu arcade de piatra si coloane care incadreaza sala de mese. Mancarurile elegante includ friptura de vita si ficat de gasca intr-un sos de trufe.

Cazare

Hotel Skala este un sejur la un bun raport calitate/pret in orasul Zemun, la o plimbare de cinci minute de malul Dunarii. Camerele insorite sunt aranjate in jurul unui atrium-curte si exista, de asemenea, un restaurant la subsol cavernos, plin cu arcade de piatra si un tavan boltit.

Stilandu-se ca o bucata de finete pariziana importata la Belgrad, Le Petit Piaf ofera camere cu culori deschise la moda, purtand nume precum Sacre Coeur si Notre Dame. Destul de potrivit, restaurantul de la parter este specializat in gatit franceza, cu un cap sanatos si la bucataria italiana.

Traveling Actor este o pensiune de lux din Skadarlija – cartierul boem din Belgrad. Fidele numelui sau, camerele aurite sunt melodramatic peste varf, cu scaune rococo si covoare persane imprastiate prin loc.

Hotelul Moskva este o icoana Art Nouveau a Belgradului din 1906 – a fost deschis chiar de regele Serbiei. Oaspetii din trecut includ pe cei mari si buni de la Albert Einstein la Alfred Hitchcock. Camerele potrivite regale au podea cu parchet, suprafete lustruite si tavan inalt.

Belgrade Art Hotel este un loc elegant, cu design italian, pentru a se caza pe Knez Mihailova. Camerele flash juxtapun tesaturile cu model cu iluminare sufoca, in timp ce ferestrele izolate fonic se dovedesc atuuri de nepretuit in serile zgomotoase.

Deplasare

Tramvaielor si troleibuzelor circula pe rute limitate in Belgrad, dar autobuzele deservesc cea mai mare parte a orasului. Biletele pot fi achizitionate de la bord, desi este mai ieftin sa le achizitionati in avans din chioscurile de ziare si chioscurile de tutun.

Cand sa mergi?

Belgradul are un jurnal cultural incarcat pe tot parcursul anului. FEST, unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune, are loc din februarie pana in martie, in timp ce Festivalul de Jazz al orasului are loc anual in octombrie.

Previous articleHavana, capitala distractiei: o destinatie pe care nu trebuie sa o ratezi
Next articleLiderul saudit, Mohammed bin Salman, a primit imunitate SUA pentru uciderea unui jurnalist