Desigur, cei care le-au citit stiau asta, dar unele dintre aceste romane poate ca au vazut mult mai multe. In orice caz, se dovedeste ca toate sunt epistolare. Sa le revizuim titlurile si autorii.

Legaturi periculoase

Titlu clasic de literatura, putini vor fi cei care nu au vazut versiunile sale de film. Autorul sau a fost Pierre Choderlos de Laclos, militar, politic si, de asemenea, autor de librete de opera. Singurul sau roman a fost acesta, publicat in 1782.

Legaturi periculoase este portretul perfect al celui mai libertin mediu al epocii luminilor franceze. De ipocrizia, rafinamentul, secretele sale de dormitor si ambitiile nemiloase care sunt exact personificate de protagonistii sai, marchiza de Merteuil si vicontele de Valmont. Ambii, fosti iubiti, profita fara scrupule de societatea din jur. Si literele care se impletesc sunt cele care modeleaza romanul.

Dracula

Un roman epistolar si, de asemenea, un exemplu de varf de roman gotic, clasicul clasicilor irlandezului Bram Stoker este o naratiune de voci diferite si pasionate care spun o poveste grozava de dragoste si sentimente, precum si de teroare. A fost publicata in 1897.

Cu siguranta Stoker nu si-a imaginat niciodata impactul mondial si etern pe care l-au avut cartea sa si personajul pe care l-a creat. De o mie si una de ori revazut si in filme si jucat de o mie si unu de actori. Versiunile si tonurile sale sunt nenumarate. Dar cati au citit-o?

Tulburare variabila

Carmen Martin Gaite (1925-2000) este una dintre cele mai importante si premiate scriitoare din literatura noastra. In acest roman el ne spune povestea Sofiei Montalvo si Marianei Leon, care erau prietene la scoala.

Sofia este imaginativa si deschisa la minte, dar duce o existenta blanda ca sotie si mama. Cu toate acestea, Mariana a devenit un psihiatru genial la moda. Dupa mai bine de treizeci de ani se intalnesc intamplator si amintirea acelei prietenii le starneste multe lucruri.

Mariana isi aminteste de pasiunea Sofiei pentru cuvinte si o incurajeaza sa scrie. Iar Sofia, desi se teme de tot ce ar putea iesi daca se va apuca, reia scrisul. Mariana pleaca din Madrid, dar ii scrie lui Sofia scrisori pe care nu indrazneste sa le trimita. Romanul este povestea a doua scrieri dar, mai ales, reconstituirea unei prietenii.

84 de Charing Cross Road

Helene Hanff (Philadelphia, 1918 – New York, 1997), autodidata, a inceput sa scrie piese de teatru, de asemenea, scenarii pentru televiziune, carti pentru copii, eseuri istorice si politice. A inspirat un film cu Anne Bancroft si Anthony Hopkins in rolurile principale.

Povestea povesteste despre corespondenta pe care autorul a inceput-o in 1949 de la New York cu Marks & Co., libraria situata la 84 Charing Cross Road, in Londra. Pasionata si maniaca, domnisoara Hanff cere volume greu de gasit de la librarul Frank Doel si astfel vor continua sa fie scrise timp de douazeci de ani, astfel incat familiaritatea din tonul ei sa devina aproape o intimitate iubitoare.

Acest roman este o mica bijuterie care evoca locul pe care cartile si librariile il ocupa in viata noastra.

Locatarul de la Wildfell Hall

Acesta este al doilea roman epistolar al lui Anne Bronte. A fost publicat pentru prima data in 1848 sub pseudonimul Acton Bell si este considerat unul dintre primele romane feministe.

Conacul darapanat din Wildfell Hall, dupa multi ani de neglijare, este din nou locuit de o femeie misterioasa si de tanarul ei fiu. Noul chirias -vaduva, aparent- trezeste curand suspiciuni in randul vecinilor din cauza caracterului ei retras si nesociabil, a parerilor radicale si a frumusetii sale.

Aceste nedumeriri sunt sporite de admiratia pe care o marturiseste pentru el un fermier tanar si impetuos. Dar chiriasul are un trecut mai teribil si mai furtunoasa decat poate ghici cea mai proasta suspiciune.

Pamela

Un roman epistolar scris de Samuel Richardson si publicat pentru prima data in 1740. El spune la persoana intai povestea unei fecioare virtuoase pe nume Pamela Andrews si delicatetea si hotararea ei de a-si respinge stapanul, domnul B., care incearca sa o seduca. In cele din urma, ea reuseste sa-l reformeze si el isi dovedeste sinceritatea propunandu-i-o in casatorie.

Richardson a conceput-o pe Pamela cu un scop moral. Era destinat sa instruiasca si sa distreze in acelasi timp. Astazi poate fi considerat un precursor al cartilor de eticheta si de autoajutorare. Dar, asa cum a scris el, seria de scrisori a devenit istorie.

Previous article6 romane infricosatoare pline de mister
Next article13 romane clasice pentru a le oferi celor care iubesc cartile