Romane si carti recomandate despre ranile Holocaustului. Pe 27 ianuarie, Ziua Internationala in Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Holocaustul, cunoscut in terminologia nazista drept „solutia finala” —in germana, Endlosung— a „chestiunii evreiesti”, este genocidul care a avut loc in Europa in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial sub regimul Germaniei naziste. Uciderile au avut loc pe toate teritoriile ocupate de germani din Europa.

Numele Auschwitz simbolizeaza astazi cea mai profunda barbarie si depravare in care poate cadea sufletul uman. In lagarul nazist de concentrare si exterminare de la Auschwitz-Birkenau, in Polonia, aproximativ 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au fost ucisi. La 27 ianuarie 1945 a avut loc eliberarea Auschwitzului si in aceeasi zi a fiecarui an este amintita memoria victimelor Holocaustului.

In continuare, vom prezenta cateva carti si cateva noutati editoriale, pentru a intelege Holocaustul evreiesc.

Cele mai bune carti si romane despre Holocaust

Viata mea dincolo de Auschwitz: ei nu au putut cu noi de Felix Poznanski

Bunicul meu spunea mereu ca fiintele umane au capacitatea de a uita, dar trebuia sa stiu ce este ceea ce nu voia sa-si aminteasca.

„Am stat in locurile in care milioane de oameni au trait tragedia. Am incercat sa-mi imaginez toata groaza, masacrul… Si m-am gandit la bunicul meu, un baiat de doar 8 ani, despartit de familie, fiind complet torturat.

Spre deosebire de mine, care am intrat fara sa ma forteze nimeni si cu libertatea de a pleca oricand am vrut.

M-am simtit mandru de bunicul meu, dar in acelasi timp impunator, trist si foarte suparat.

Am ajuns sa incerc sa inteleg cum ar putea fi posibil si am ramas cu si mai multe indoieli. Am venit in cinstea bunicului meu care a reusit sa supravietuiasca si, mai presus de toate, sa arate ca chiar nu ne-au putut invinge”.

 Carti postale din est de Reyes Monforte

O poveste captivanta bazata pe evenimente adevarate despre memorie, iubire si speranta in mijlocul ororii de la Auschwitz.

In septembrie 1943, tanara Ella a ajuns prizoniera in lagarul de concentrare de la Auschwitz, din Franta. Sefa taberei de femei, insetata de sange SS Maria Mandel, supranumita Bestia, descopera ca caligrafia ei este perfecta si o incorporeaza ca copista in Orchestra Femeilor. Datorita cunostintelor lingvistice, Ella incepe sa lucreze in Blocul Kanada, unde gaseste numeroase carti postale si fotografii in bagajele deportatilor si decide sa scrie povestile lor pe ele, astfel incat nimeni sa nu uite cine sunt. In timp ce formeaza legaturi de prietenie cu prizonierii, supravietuiesc raului rapitorilor lor si ii impiedica sa-si descopere rezistenta deosebita facuta cu lovitura de cuvinte, intre prizonieri se asterne o rebeliune care ameninta si mai mult viata lor si a omului pe care il iubesc, Joska..

Aproape patruzeci de ani mai tarziu, tanara Bella primeste o cutie plina cu carti postale. Sunt carti postale pe care mama ta le-a scris cand era in Orient. Asa le numea: Carti postale din Est. Ea a vrut sa le citesti la timp. Si acea vreme este acum.”

Combinand fictiunea cu personaje istorice precum Josef Mengele, Heinrich Himmler, Irma Grese, Rudolf Hoss, Anne Frank sau Alma Rose, Reyes Monforte revine la genul care a consacrat-o ca autoare. Bogat documentat si scris cu pasiune si emotie, el si-a semnat cea mai ambitioasa lucrare: o poveste despre puterea eliberatoare a cuvintelor, la aniversarea a 75 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz.

Dansatorul de la Auschwitz: O poveste inspirata de vitejie si supravietuire de Edith Eger

Eger avea saisprezece ani cand nazistii au invadat orasul ei din Ungaria si au dus-o pe ea si pe restul familiei ei la Auschwitz. La pasirea pe teren, parintii ei au fost trimisi in camera de gazare, iar ea a ramas cu sora ei, in asteptarea mortii sigure. Dar dansul Dunarii Albastre pentru Mengele i-a salvat viata, iar de atunci a inceput o noua lupta pentru supravietuire. Mai intai in lagarele mortii, apoi in Cehoslovacia preluata de comunisti si, in cele din urma, in Statele Unite, unde avea sa ajunga sa devina discipola a lui Viktor Frankl. In acel moment, dupa decenii in care si-a ascuns trecutul, si-a dat seama ca trebuie sa-si vindece ranile, sa vorbeasca despre oroarea pe care a trait-o si sa ierte ca cale spre vindecare. Mesajul lui este clar:

„Aceasta carte este un dar pentru omenire. Una dintre acele povesti unice si eterne pe care nu vrei sa le termini niciodata si care iti schimba viata pentru totdeauna.» Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Casa germana de Annette Hess

Viata Evei Bruhn se invarte in jurul La casa alemana, restaurantul traditional condus de parintii ei si in care familia impartaseste lucrurile marunte ale vietii de zi cu zi: de la dedesubturile jobului ei la o agentie de traduceri pana la dorinta ca iubitul ei sa decida in sfarsit cere mana tatalui ei.

Dar in 1963, primul proces Auschwitz va avea loc la Frankfurt, iar soarta o face pe Eva sa ajunga sa colaboreze cu acuzarea ca interpret, in ciuda opozitiei familiei ei. In timp ce traduce marturiile supravietuitorilor, descopera imensitatea si groaza a ceea ce s-a intamplat in lagarele de concentrare si o parte din istoria recenta despre care nimeni nu i-a spus vreodata.

De ce toata lumea insista sa o lase in urma? De ce lipsesc fotografii din albumul de familie? Este posibil sa traiesti la fel atunci cand se intrezareste adevarul?

 Casa 758 de Kathryn Berla

In urma cu doi ani, Krista si-a pierdut mama intr-un accident de masina si de atunci viata ei a ramas fara sens.

Krista si-a pierdut mama intr-un accident de masina in urma cu doi ani, iar de atunci lumea ei a fost data peste cap. Urmand o rutina inflexibila pe care si-a impus-o singura, zi de zi se apropie de casa 758, locul in care locuieste baiatul care a provocat accidentul mortal. Krista nu stie de ce o face: vrea sa-l faca sa sufere? Are nevoie sa-si puna o fata numelui ei? Da forma urii ei?

Dar viata Kristei incepe sa se schimbe odata cu sosirea la casa bunicului ei matern, un supravietuitor al Holocaustului de origine maghiara. Marturia lui o va scoate pe Krista din apatie si ii va da puterea de care are nevoie pentru a o lua de la capat…

Baiatul lui Schindler de Leon Leyson

Povestea emotionanta a lui Leon Leyson, cel mai tanar dintre cei o mie de evrei pe care Oskar Schindler i-a salvat din Holocaust

Leon avea doar zece ani cand armata nazista a invadat Polonia si familia sa a fost transferata mai intai in ghetou si mai tarziu in lagarul de concentrare. A supravietuit datorita curajului si hotararii sale, dar un singur act de bunatate dezinteresata l-a putut salva: lista de oameni creata de Oskar Schindler, omul de afaceri german a carui isprava a fost adusa pe marele ecran in Lista lui Schindler.

Aceste amintiri, singura marturie pe care o avem despre aceasta poveste adevarata, infatiseaza perfect inocenta unui copil care a suferit de neimaginat si, chiar si asa, a stiut sa pastreze demnitatea, speranta si credinta in umanitate.

Mendelssohn pe acoperis de Jiri Weil

Praga, 1942. Julius Schlesinger, un aspirant ofiter SS, a primit ordin de catre superiorii sai sa scoata statuia evreului Felix Mendelssohn de pe acoperisul Rudolfinum-ului. Dar care dintre efigii este cea a celebrului compozitor? Schlesinger decide sa puna in practica invataturile primite la un curs de „stiinte rasiale” si ordona oamenilor sai sa-l doboare pe cel cu nasul cel mai mare. Doar statuia pe care o aleg se dovedeste a fi cea a lui Richard Wagner. „Mendelssohn pe acoperis” ofera o privire satirica asupra vietii cotidiene din Praga, devastata de ocupatia nazista. O capodopera despre rau, durere, putere, violenta si suferinta care ne arata ca, in ciuda soartei noastre triste, fiintele umane gasesc mereu noi modalitati de supravietuire. Impreuna cu Primo Levi, Anne Frank si Elie Wiesel,

28 de zile de David Safier

Varsovia 1943: Mira, o tanara de 16 ani, supravietuieste cat poate de bine in ghetoul din Varsovia prin contrabanda cu alimente. Singurul ei scop este sa-si protejeze sora mai mica, Hanna. Pe masura ce locuitorii ghetouului incep sa fie deportati in lagarele de concentrare, Mira se alatura Rezistentei. Impreuna reusesc sa infrunte SS-ul mult mai mult decat isi imaginau. 28 de zile. 28 de zile in care Mira va experimenta tradarea, suferinta si fericirea. 28 de zile pentru a trai o viata. 28 de zile pentru a descoperi dragostea adevarata. 28 de zile pentru a deveni o legenda. 28 de zile pentru a raspunde la cea mai mare intrebare: ce fel de persoana vrei sa fii?

Dora Bruder de Patrick Modiano

O adolescenta pierduta in faldurile trecutului rezuma in devastatoarele ei aventuri vitale suferinta unei intregi epoci: continentul european in epoca hitlerica, vazuta din perspectiva actuala, si aventura morala a scriitorului care incearca sa recupereze adevarul despre aceea. timpul.si acele fiinte La 31 decembrie 1941, in ziarul Paris-Soir, a aparut un anunt dramatic: unii parinti isi cautau fiica de 15 ani, care fugise de la o scoala de manastire. Noua luni mai tarziu, numele fetei apare pe o lista de deportati in lagarul de exterminare de la Auschwitz. La marginea acestor doua disparitii succesive aflam soarta unui intreg popor, a intregii Frante si a intregii Europe, intr-un moment de durere si violenta, in care puritatea iese in evidenta pe un fundal de distrugere. Dar tema cartii nu este doar viata Dorei Bruder, ci si cautarea autorului insusi care incearca sa reconstituie acea biografie stearsa. Cu un stil retinut, socant de concizie si exactitate, Patrick Modiano, unul dintre cei mai mari autori francezi contemporani, lumineaza din prezent durerea, groaza si suferinta trecutului, dar si poezia sa.

„Dora Bruder este cel mai bun roman al sau. Si chiar cred ca este unul dintre cele mai bune romane care au aparut in ultimii ani in Europa… Este Modiano in varful naratiunii sale», Adolfo Garcia Ortega.

Ghetoul interior al lui Santiago H. Amigorena

Romanul finalist al celor trei mari premii ale literelor franceze in 2019.

Ghetoul interior este povestea adevarata a bunicului autoarei, despre cum scrisorile unei mame inchise in ghetoul din Varsovia il cufunda pe fiul ei exilat la Buenos Aires in tacere, vinovatie si neputinta.

„Nu stiu daca poti vorbi despre Holocaust. Bunicul meu nu a incercat. Si daca am incercat sa gasesc niste cuvinte, daca am cautat cum sa spun ceea ce a tacut, nu este doar pentru a-si potoli durerea: nu este sa-l amintesc, ci sa o uit.»

A te salva de groaza poate deveni o propozitie mai rea decat a-ti pierde viata. Aceasta este povestea adevarata a lui Vicente Rosenberg, bunicul autorului, un evreu care a parasit Polonia in anii 1920, lasandu-si parintii si fratii in urma pentru a incepe o noua viata in Buenos Aires. Acolo s-a casatorit, a avut copii, a devenit proprietarul unui magazin de mobila si a neglijat treptat contactul cu familia sa. Mama lui, insa, nu a incetat sa-i trimita scrisori, corespondenta care a devenit marturia unei femei care a fost inchisa in ghetoul din Varsovia. Aceste scrisori ii spun fiului tau despre foamea, frigul si frica care au precedat uciderea a milioane de oameni in toata Europa. Cand Vicente isi da seama ce se intampla, este deja prea tarziu si scrisorile nu mai sosesc.

Jurnalul Annei Frank (novela grafica) de Anne Frank

 «12 iunie 1942. Sper sa va pot incredinta totul asa cum nu am putut inca sa fac cu nimeni si sper ca imi veti fi un mare sprijin.»

Dupa invadarea Olandei, familia Frank s-a ascuns de Gestapo intr-o mansarda atasata cladirii in care isi avea birourile tatal Annei. Acolo a ramas inchisa din iunie 1942 pana in august 1944, cand membrii sai au fost arestati si trimisi in lagare de concentrare. In acel loc si in cele mai precare conditii, Anne, o fata de treisprezece ani, si-a scris Jurnalul socant: o marturie unica despre groaza si barbaria nazista, despre sentimentele si experientele Annei si ale insotitorilor ei.

Acest volum aduna frumos si delicat aceasta poveste socanta pentru a o transforma in roman grafic. O noua oportunitate de a ne apropia de o poveste care deja face parte din noi toti.

„Bogatia, faima, totul se poate pierde, dar fericirea din inima poate fi cel mult acoperita si intotdeauna, atata timp cat traiesti, te va face din nou fericit.”

Iubitorii Pragai de Alyson Richman

In Praga anilor 1930, Lenka, un tanar student la arta, se indragosteste nebuneste de Josef. Amandoi se casatoresc, dar, la fel ca multi alti compatrioti, visele lor sunt spulberate de iminenta invazie nazista si decid sa fuga in Statele Unite. Cu toate acestea, in ultimul moment, Lenka decide sa ramana la Praga. In Statele Unite, Josef devine un obstetrician de succes si isi reconstruieste viata. Cu toate acestea, ea nu va uita niciodata prima si singura ei iubire, pe care crede ca a pierdut-o pentru totdeauna. Dar in Terezin si Auschwitz, Lenka va supravietui datorita memoriei unui sot pe care crede ca nu il va mai vedea niciodata si talentului ei artistic. Decenii mai tarziu, o intalnire neasteptata la New York le ofera indragostitilor o a doua sansa.

Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Bazat pe marea poveste adevarata a lui Lale si Gita Sokolov, doi evrei slovaci care au reusit, impotriva tuturor, sa supravietuiasca Holocaustului.

Pentru Lale, zilele trec intre groaza si munca lui ca tatuator pentru prizonieri. Printre acesti prizonieri se numara si Gita, o tanara de care se indragosteste. In acel moment, viata lui Lale va capata un nou sens si va face tot posibilul pentru ca Gita si restul prizonierilor sa supravietuiasca.

Dupa razboi, ei decid sa se mute in Australia pentru a putea lua de la capat. Dupa moartea lui Gita, Lale simte greutatea trecutului sau si nevoia iremediabila de a-l spune.

Aceasta este povestea lui.

O poveste adevarata de dragoste si auto-imbunatatire in mijlocul ororii de la Auschwitz pentru toti cei care au fost miscati de Lista lui Schindler, Bibliotecarul de la Auschwitz sau Baiatul in pijama cu dungi.

Baiatul care si-a urmat tatal la Auschwitz de Jeremy Dronfield

In 1939, Gustav Kleinmann, un tapiter evreu din Viena, a fost capturat de nazisti. Impreuna cu Fritz, fiul sau adolescent, au fost trimisi in lagarul Buchenwald din Germania. Incepe astfel o poveste chinuitoare in care protagonistii sai vor fi victime ale foametei si ale batailor, in timp ce ei participa ca muncitori la constructia aceluiasi lagar de concentrare in care vor ramane prizonieri. Cand Gustav primeste vestea transferului sau la Auschwitz, o condamnare la moarte sigura, fiul sau Fritz va face tot posibilul sa nu se desparta de tatal sau si sa-l urmeze in Polonia. Confruntati cu oroarea zilnica la care vor fi martori, o singura forta ii va tine in viata: dragostea dintre un tata si fiul sau. Bazat pe jurnalul secret pe care Gustav l-a scris in timpul celor sase ani de captivitate,

Anna Frank. Puterea unui vis de David R. Gillham

Anne Frank a supravietuit in mod miraculos in lagarul de concentrare Bergen-Belsen la care a fost trimisa impreuna cu mama si sora ei Margot, dupa ce nazistii le-au descoperit ascunzatoarea din Amsterdam. Nimeni altcineva din familia lui nu a reusit sa se salveze, cu exceptia tatalui sau Otto, cu care se reintalneste cand sunt repatriati in Olanda. Dar, dupa o experienta atat de grea, Ana nu mai este aceeasi fata optimista care visa sa fie scriitoare in timp ce isi scria in secret jurnalul. Acum ii dispareste lumea, desi tatal ei vede lucrurile altfel si incearca sa-i aminteasca ca supravietuirea este un dar si ca trebuie sa mergi mai departe si sa incerci sa gasesti fericirea.

Amnezicii: povestea unei familii europene de Geraldine Schwarz

In orasul german Mannheim, de unde este tatal ei, Geraldine Schwarz descopera ca bunicul ei Karl a cumparat o companie la un pret foarte mic in 1938 de la proprietarii sai evrei, familia Lobmman, ucisi ulterior la Auschwitz. Dupa razboi, confruntat cu un mostenitor care cere reparatii, Karl Schwarz a optat pentru negarea responsabilitatilor sale de Mitlaufer, adica cei care, ca si majoritatea germanilor, „s-au lasat dusi de curent”. Asa incepe o investigatie incitanta care acopera trei generatii din istoria recenta a Europei si care ne obliga sa reflectam asupra riscurilor uitarii si a ascensiunii neofascismului pe continentul nostru.

Ingerul Budapestei: Lista lui Sanz Briz, spaniolul Oskar Schindler de Julio Martin Alarcon

Povestea lui Sanz Briz din Budapesta este emotionanta datorita sensibilitatii si compasiunii sale in timpul unui episod inuman din istoria Europei.

Este epopeea miilor de evrei care au avut norocul sa supravietuiasca si sa paraseasca tara datorita ajutorului diplomatilor, dar si o aventura plina de esecuri si comploturi, intre birourile si strazile Budapestei, ucigasii maghiari ai Partidul Sagetii Crucii si nazistii insisi, cu unul dintre cei mai emblematici lideri ai lor la carma. Angel Sanz Briz, in ciuda faptului ca lucra ca functionar de stat, a reusit sa-si aplice convingerile si hotararea la regulile diplomatiei si ale dreptului: birocratia a fost instrumentul, iar idealul umanitar obiectivul care i-a ghidat actiunile.

Aventurile si obstacolele pe care a trebuit sa le depaseasca, punand in pericol siguranta lui si a familiei sale, constituie intriga acestei carti incitante care clarifica si modul in care, in contrast, Adolf Eichmann, locotenent colonel al SS si responsabil pentru deportarile Reich-ul a urmat birocratia si legea germana in aplicarea sa stricta si inumana a ordonantelor.

Planurile lui Eichmann si evacuarea progresiva in toata Ungaria este ceea ce a luptat spaniolul cu ingeniozitatea sa.

Libraria Lonely Hearts a lui Robert Hillman

Romanul perfect pentru cei care au avut inima zdrobita, pentru cei care au reusit sa-l puna la loc si pentru cei care l-au lasat vreodata intr-o librarie.

Tom Hope nu crede ca este deosebit de bun sa fie fermier. Face doar ce poate: mulge vacile, culege merele, are grija de oi… Nici el nu se considera un sot bun pentru ca sotia lui l-a parasit si l-a luat cu ea pe micutul Peter. Dar cand in viata lui apare Hannah Babel, femeia vesela si excentrica care vrea sa deschida o librarie in oras, el indrazneste sa viseze ca ar putea fi fericiti impreuna.

Cu toate acestea, in 1968, au trecut doar douazeci si patru de ani de cand Hannah a sosit la Auschwitz cu fiul ei tanar si a plecat singura. Si Tom se confrunta cu o lupta impotriva durerii si a memoriei pe care abia si-o poate imagina inca.

Farmacismul de la Auschwitz: Povestea nespusa a lui Victor Capesius de Patricia Posner

Victor Capesius a fost unul dintre cei mai sinistri si necunoscuti asasini din masina brutala a celui de-al Treilea Reich: a pazit stocul nazist de gaz Zyklon B si a furnizat medicilor regimului cu medicamente pentru a efectua experimente infioratoare si mortale asupra femeilor insarcinate si copiilor. Posner isi studiaza perioada de vanzator in industria farmaceutica, incorporarea sa ulterioara in nazism, ascensiunea sa ca o figura sinistra in lagarele de concentrare si procesul sinuos care a dus la capturarea si condamnarea sa in procesele de la Auschwitz.

Auschwitz, Ultima oprire: Cum am supravietuit groazei (1943-1945) de Eddy de Wind

Eddy de Wind ajunge la Auschwitz in 1943 impreuna cu sotia sa Friedel. El este medic, iar ea asistenta. Acolo sunt despartiti. Ea se numara printre prizonierii destinati experimentelor medicale crude ale doctorului Mengele; el in grija prizonierilor politici polonezi. Cand razboiul este pierdut si nazistii fug din lagar cu prizonierii supravietuitori (printre ei si sotia sa), Eddy decide sa se ascunda si sa astepte sosirea rusilor. Sta o vreme cu ei in lagar si acolo incepe sa scrie Auschwitz, ultima oprire, unde descrie rutina zilnica, atrocitatile la care a fost martor si la care a fost victima si eliberarea de catre rusi. Dar in textul sau isi arata si dragostea si dorinta pentru Friedel.

Trilogia Auschwitz a lui Primo Levi

Intr-un singur volum, cele trei mari carti ale lui Primo Levi despre lagarele de concentrare.

„Am avut norocul sa nu fiu deportat la Auschwitz decat in ​​1944, dupa ce guvernul german a decis, din cauza deficitului tot mai mare de forta de munca, sa prelungeasca durata medie de viata a prizonierilor pe care urma sa-i elimine”. Asa incepe Si esto es un hombre, o cronica in limbaj masurat si sobru a asteptarii nimicului, a privatiunii zilnice, a uitarii conditiei umane a prizonierilor din lagarele de exterminare naziste.

Doua lucrari ulterioare completeaza Trilogia Auschwitz: The Trece (1963), o relatare picaresca a necazurilor unui grup de italieni, eliberati din lagarele naziste, care calatoresc luni de zile pe drumurile din centrul Europei in compania Armatei Rosii si The Sunken.and the saved (1986), eseu in care Primo Levi incearca sa inteleaga conditiile si imprejurarile care permit degradarea fiintei umane.

Previous articleSemnificatiile ascunse din spatele celei mai dramatice culori din moda
Next article10 aplicatii esentiale pentru iPhone