Intr-o manifestare rara de discordie publica, Ucraina si sustinatorii sai occidentali se ciocnesc deschis pentru cine a lansat racheta care a ucis doi civili in Polonia.

Poate fi cea mai importanta ruptura de pana acum intre Ucraina si sustinatorii sai, inclusiv Statele Unite, de cand Rusia a invadat si vine intr-un moment crucial, pe masura ce iarna se apropie, cu fortele Kremlinului in retragere.

Desi SUA si aliatii sai au numit incidentul un accident nefericit, abordarile extrem de divergente asupra a ceea ce probabil a avut loc ameninta sa submineze frontul unit care a ajutat Kievul sa-si pastreze sprijinul militar si diplomatic ferm din partea Occidentului pe parcursul razboiului de aproape noua luni.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca „nu racheta noastra” a lovit terenurile agricole poloneze, un incident chinuitor care a ridicat spectrul NATO si a membrilor sai cu arme nucleare care au fost tarati direct in razboiul Kremlinului. 

La televiziunea nationala, miercuri, Zelensky a spus ca a fost informat personal cu privire la aceasta chestiune de catre conducerea militara ucraineana, adaugand: „Nu am niciun motiv sa ma indoiesc de ei”.

Dar presedintele Joe Biden a oferit o respingere izbitoare cand a fost intrebat joi devreme despre afirmatia sa.

„Aceasta nu este dovada”, a spus Biden in timp ce se intorcea la Casa Alba dintr-o calatorie in strainatate.

O disputa prematura?

De fapt, la mai putin de 24 de ore dupa lovitura, atat NATO, cat si Polonia au spus ca este probabil sa fie o racheta de aparare aeriana lansata de Ucrainei, menita sa doboare una dintre cele 100 de rachete de croaziera pe care Rusia le-a lansat impotriva oraselor ucrainene in ceea ce ar putea au fost cel mai brutal baraj al razboiului de pana acum.

„Sa fiu clar. Aceasta nu este vina Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor la sediul aliantei de la Bruxelles. Invocand nevoia Ucrainei de autoaparare, a adaugat el. „Rusia poarta responsabilitatea suprema.”

Casa Alba a fost rapid de acord, spunand ca SUA „nu au vazut nimic care sa contrazica” evaluarea Poloniei conform careia cel mai probabil a fost o racheta de aparare aeriana ucraineana care a aterizat pe teritoriul sau. La Pentagon, secretarul Apararii Lloyd Austin a spus ca SUA „inca aduna informatii”, dar a fost de acord cu privire la originile ucrainene probabile ale rachetei.

„Avem deplina incredere in ancheta guvernului polonez asupra acestei explozii”, a spus el. Si la Organizatia Natiunilor Unite, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a cautat sa reorienteze delicat conversatia, spunand Consiliului de Securitate: „Aceasta tragedie nu s-ar fi intamplat niciodata daca nu ar fi fost invazia inutila de catre Rusia a Ucrainei”.

Evelyn Farkas, un fost oficial de top al Pentagonului pentru Rusia, a declarat ca este ingrijorata ca dezacordul public este o distragere a atentiei intr-un moment cheie in care accentul ar trebui sa fie pe raliul in spatele Ucrainei si sa descurajeze Moscova sa incalce orice teritoriu NATO.

„Orice fel de dispute pe care le avem despre ceea ce s-a intamplat ar trebui sa fie discutate cu usile inchise”, a spus Farkas, directorul executiv al Institutului McCain pentru Leadership International. „A discuta despre ce racheta a fost in mod public serveste doar pentru a ajuta Rusia si face sa para ca ne lipseste coeziunea politica si vointa de a face fata Rusiei”.

De-a lungul razboiului, Rusia a incercat sa stimuleze diviziunile dintre Ucraina si aliatii sai, in speranta de a reduce sprijinul occidental, care s-a dovedit esential pentru succesul putin probabil pe campul de lupta al Kievului. 

 Sustinatorii Ucrainei au acuzat, de asemenea, Rusia ca incearca sa creasca energia si alte costuri pentru natiunile europene care se bazeaza pe aprovizionarea Rusiei, in speranta de a stimula oboseala publicului din cauza razboiului si de a diminua sprijinul politic pentru sanctiunile impotriva Rusiei si asistenta militara continua pentru Ucraina.

Desi oficialii americani s-au straduit sa minimizeze orice dezacord, au existat semne clare ca Ucraina se incurca la pozitia publica a aliatilor sai. Tensiunea vine in timp ce Kievul a respins sugestiile de la Washington, care ar putea fi acum un moment bun pentru a lua in considerare negocierea cu presedintele rus Vladimir Putin.

Moscova a cautat sa exploateze diviziunile dintre Ucraina si sustinatorii sai.

In ceata razboiului, multi oficiali occidentali au speculat initial marti ca racheta ar fi putut fi lansata de Rusia, o presupunere, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris-o drept „o alta reactie rusofoba isterica, turbata, care nu s-a bazat pe date reale”.

Pe masura ce oficialii americani, polonezi si alti oficiali de informatii si militari au inceput sa investigheze, administratia Biden a spus putin in public, amanand initial presedintele polonez Andrzej Duda. In cele din urma, el a spus ca ceea ce a lovit tara sa a fost cel mai probabil un S-300 „de fabricatie rusa”, o racheta sol-aer din era sovietica pe care o detin atat Rusia, cat si Ucraina.

Pana cand Biden si-a facut primele comentarii publice dupa ce s-a intalnit de urgenta pe aceasta tema cu liderii Grupului celor Sapte si NATO, el a spus ca este „putin probabil, in mintea traiectoriei, sa fi fost concediat din Rusia”, starnind laude rare. de la Kremlin.

„Merita sa acordam atentie reactiei retinute si mult mai profesioniste a partii americane si a presedintelui american”, a spus Peskov.

 Si in ciuda recunoasterii Poloniei miercuri ca racheta ar fi probabil ucraineana, Rusia l-a chemat pe ambasadorul polonez la Moscova la Ministerul de Externe pentru a fi imbracat, probabil pentru ca Polonia nu aratase mai devreme cu degetul spre Ucraina.

„Ati fost la un pas de catastrofa doar pentru ca [ucrainenii] v-au absorbit in ea, cu o metoda atat de dezgustatoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

In timp ce SUA si aliatii sai se straduiau sa documenteze orice dezbinare care ar putea juca in mainile Moscovei, secretarul de stat Antony Blinken a vorbit miercuri cu principalul diplomat al Ucrainei pentru a „transmite informatii” despre ceea ce SUA au aflat despre greva, a spus Departamentul de Stat.

Pana de curand, Kievul parea sa-si inmoaie pozitia.

Zelensky a spus ca o echipa de specialisti ucraineni va lua parte la sondarea locului exploziei si a sugerat ca numai dupa investigatie se vor putea trage concluzii definitive.

„Nu stiu ce sa intamplat. Nu stim sigur. Lumea nu stie”, a spus el in timp ce raspundea la intrebarile de la Bloomberg New Economy Forum. „Sunt sigur ca a fost o racheta ruseasca, sunt sigur ca am tras din sistemele de aparare aeriana. Dar este imposibil sa vorbim despre ceva anume astazi.”

Andrew S. Weiss, un fost oficial al Casei Albe si al Departamentului de Stat, a declarat ca eforturile anterioare ale Rusiei de a crea o pana intre Ucraina si partenerii sai occidentali au esuat si a prezis ca vor esua din nou.

„Razboaiele sunt extrem de dinamice, volatile si imprevizibile, iar lucruri rele se intampla in razboaie prin natura lor. Toata lumea intelege asta”, a spus Weiss, a carui carte „Tarul accidental: Viata si minciunile lui Vladimir Putin” a fost publicata luna aceasta. „Nu mi se pare probabil ca aceasta sa devina o sursa semnificativa de discordie.”

Previous articleUE este de acord sa creeze un fond pentru daune climatice
Next articleAsia nu trebuie sa devina arena pentru „concursul marii puteri”, spune Xi din China