Negociatorii pentru clima au analizat o propunere a Uniunii Europene menita sa rezolve impasul privind finantarea tarilor afectate de dezastre cauzate de clima si sa impinga summitul ONU privind clima din Egipt mai aproape de o afacere finala.

Propunerea UE a fost de acord sa infiinteze un fond special pentru acoperirea pierderilor si daunelor in tarile cele mai vulnerabile – dar finantat dintr-o „baza larga de donatori”.

Aceasta sugereaza ca economiile emergente cu emisii mari, cum ar fi China, ar trebui sa contribuie, in loc sa aiba fondul finantat doar de natiunile bogate care au contribuit cel mai mult la incalzirea globala.

„Ceea ce am propune este sa instituim un fond de raspuns la pierderi si daune pentru tarile cele mai vulnerabile”, a declarat seful UE pentru politici climatice, Frans Timmermans, la summitul COP27.

Problema pierderilor si a pagubelor a dominat summitul din acest an, peste 130 de tari in curs de dezvoltare cerand ca reuniunea sa ajunga la un acord cu privire la un nou fond care sa le ajute sa faca fata daunelor ireparabile provocate de inundatii, seceta si alte efecte asupra climei.

Statele Unite si Uniunea Europeana au rezistat anterior ideii, temandu-se ca ar putea deschide usa unor datorii in spirala pentru tarile ale caror emisii istorice au alimentat schimbarile climatice.

Ministrul climei pentru Maldive, care se confrunta cu inundatiile din cauza cresterii nivelului marii determinata de clima, a declarat ca noua oferta a UE a sustinut sperante in randul natiunilor vulnerabile climatice pentru un acord.

„Cu privire la pierderi si daune, salutam interventiile si deschiderea si vointa de a ajunge la un acord”, a spus Shauna Aminath. „Suntem foarte aproape de un acord si haideti sa ne angajam unul cu celalalt si sa facem acest lucru sa se intample.”

UE a atasat conditiilor ofertei sale – inclusiv ca tarile sunt de acord sa-si intensifice ambitia de a reduce emisiile cauzate de incalzirea planetei. UE, formata din 27 de tari, are printre cele mai ambitioase obiective climatice ale marilor emitatori de gaze cu efect de sera si a indemnat China sa-si modernizeze propriile obiective.

Intrebat despre propunerea UE, purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe Mao Ning a spus ca tarile dezvoltate ar trebui sa-si indeplineasca obligatia de a oferi finantare tarilor in curs de dezvoltare, iar toate tarile ar trebui sa-si traduca obiectivele climatice in „actiuni concrete”.

„Partea chineza spera ca COP27 se va concentra pe implementarea deplina si exacta a principiilor si obiectivelor Acordului de la Paris”, a spus Mao.

„CONT BANCAR GOL”

Statele Unite nu au raspuns public la noua propunere.

„SUA par incoltite”, a spus un observator in cadrul negocierilor.

UE a spus ca tarile trebuie sa convina sa reduca treptat toti combustibilii fosili si sa reduca treptat productia de energie electrica pe baza de carbune cat mai curand posibil – tarile trimitand rapoarte de progres pentru a se asigura ca acest lucru se realizeaza.

Un inalt oficial egiptean a declarat ca conditiile pe care UE le-a atasat nu vor fi acceptate de unele tari, fara a preciza care.

„Se pare ca exista un acord larg pentru a avea un fond sau o facilitate”, a spus oficialul. „Diferitele vederi sunt secventierea si sincronizarea.”

Alianta Statelor Insulare Mici si clubul G77 din 134 de tari in curs de dezvoltare, care au promovat ambele pentru un nou fond, s-au consultat cu privire la raspunsul lor.

Ambasadorul Pakistanului in Coreea de Sud, Nabeel Munir, a spus ca propunerea lui Timmermans este o „stire pozitiva”, dar au ramas unele diviziuni.

„Pentru noi, succesul COP27 depinde de ceea ce obtinem din pierderi si daune”.

Acordurile la discutiile ONU privind schimbarile climatice trebuie incheiate cu sprijinul tuturor celor aproape 200 de tari implicate.

Oferta UE este in contradictie cu o propunere a tarilor in curs de dezvoltare si a Chinei care spunea ca toate tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa aiba acces la fond. Acea propunere folosea o definitie ONU care ar fi permis Chinei sa primeasca, nu sa contribuie, bani.

Agentia ONU pentru clima a publicat joi seara un proiect de propunere pentru un acord privind pierderile si daunele. Desi a fost publicat inainte ca UE sa isi faca propunerea, textul a prezentat trei optiuni pentru un posibil acord.

Prima sugereaza infiintarea unui nou fond pentru tarile vulnerabile climatice. Al doilea, amanarea deciziei privind un fond pana la summitul COP28 de anul viitor. Al treilea solicita sa se decida modalitatile de finantare la COP28, fara a se mentiona un nou fond.

Henry Kokofu, trimis special care reprezinta Forumul Climate Vulnerable din 58 de tari, a declarat ca grupul a sprijinit prima optiune pentru infiintarea unui fond – care parea sa se alinieze cel mai strans cu ceea ce a propus UE – dar dorea un angajament ferm ca tarile sa adauge bani. la el.

„Fara un angajament real de finantare, s-ar putea sa ajungem doar cu un cont bancar gol”, a spus Kokofu.

Previous articleDe ce lasa Putin altora sa transmita vestile proaste despre Ucraina?
Next articleUcraina se confrunta cu SUA si aliatii din cauza rachetei lansate in Polonia