Liderul chinez Xi Jinping a subliniat necesitatea de a respinge confruntarea din Asia, avertizand impotriva riscului de tensiuni din razboiul rece, in timp ce liderii se aduna pentru ultimul dintre cele trei summit-uri mondiale gazduite in regiune.

Xi a inceput summitul liderilor Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok, exprimandu-si dorinta ca China sa fie privita ca un motor al unitatii regionale intr-un discurs scris lansat inaintea zilei de deschidere– care, de asemenea, parea sa faca lovituri voalate in Statele Unite.

Regiunea Asia-Pacific este „curtea din spate a nimanui” si nu ar trebui sa devina „o arena pentru o competitie pentru marile puteri”, a spus Xi intr-o declaratie, in care a condamnat, de asemenea, „orice incercare de politizare si armonizare a relatiilor economice si comerciale”.

„Nici o incercare de a porni un nou razboi rece nu va fi permisa vreodata de oameni sau de vremurile noastre”, a adaugat el in remarcile, care au fost adresate liderilor de afaceri reuniti in timpul summitului si nu au numit SUA.

Xi a dat un ton mai bland intr-o adresa separata adresata liderilor APEC, cand evenimentul principal a inceput, cerand stabilitate, pace si dezvoltarea unei „ordine mondiale mai juste”.

Liderii si reprezentantii a 21 de economii de pe ambele maluri ale Pacificului se intalnesc in capitala thailandeza pentru summit-ul de doua zile pentru a discuta cum sa promoveze cel mai bine cresterea in regiune, care se afla pe liniile de falie ale concurentei SUA-China si se confrunta cu tensiunile regionale si consecintele economice ale razboiului Rusiei in Ucraina.

Acele provocari au fost palpabile, cand Coreea de Nord a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM), al doilea test de arme efectuat de regimul lui Kim Jong Un in doua zile, pe fondul provocarii sporite din partea Phenianului.

Vicepresedintele SUA Kamala Harris s-a reunit in marja summitului cu lideri din Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelanda si Canada pentru a condamna lansarea intr-un briefing de presa neprogramat.

Tensiuni si diplomatie

Intr-un discurs adresat liderilor de afaceri, Harris a spus ca SUA au o „miza profunda” in regiune si a descris America ca un „partener puternic” pentru economiile sale si un „motor major al cresterii globale”.

Fara sa mentioneze China in discursul sau, ea a promovat si initiative americane pentru a contracara influenta regionala a Beijingului, inclusiv Cadrul Economic Indo-Pacific, lansat de Washington la inceputul acestui an si Parteneriatul pentru Infrastructura si Investitii Globale.

„SUA sunt aici pentru a ramane”, a spus vicepresedintele, care reprezinta SUA la summit, dupa ce presedintele Joe Biden s-a intors acasa pentru un eveniment de familie, dupa ce a participat la intalnirile din jurul summitului Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Phnom Penh, Cambodgia si summitul G20 de la Bali, Indonezia, in ultimele zile.

In ciuda rivalitatii SUA-China, cele trei summit-uri au adus, de asemenea, oportunitati de a dezamorsa tensiunile in crestere si comunicarea tensionata intre primele doua puteri ale lumii.

Relatiile dintre SUA si China s-au deteriorat brusc in ultimii ani, confruntandu-se cele doua parti din cauza Taiwanului, razboiul din Ucraina, Coreea de Nord si transferul de tehnologie, printre alte probleme.

In august, in urma unei vizite a presedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, in Taiwan, China a lansat mai multe rachete in apele din jurul insulei autonome si a intensificat exercitiile navale si avioane de razboi in zona inconjuratoare. Beijingul revendica insula democratica drept teritoriu, in ciuda faptului ca nu a controlat-o niciodata, si a suspendat o serie de dialoguri cu SUA in timpul vizitei.

O intalnire de referinta intre Xi si Biden, in marginea G20, la Bali – prima intalnire a liderilor de la preluarea mandatului de Biden – s-a incheiat cu cele doua parti au convenit sa intareasca comunicarea si sa colaboreze pe probleme precum clima si securitatea alimentara.

Dupa ce a aterizat la Bangkok, liderul chinez Xi s-a intalnit cu premierul japonez Fumio Kishida, in prima intalnire dintre liderii celor doua tari asiatice din aproape trei ani. Ambele parti au cerut mai multa cooperare dupa o intrerupere a comunicarii cu privire la punctele de disputa din Taiwan catre insulele disputate.

Cautarea consensului

Totusi, in cadrul reuniunii mai ample, miza este daca liderii pot gasi un consens cu privire la modul de tratare a agresiunii Rusiei intr-un document de incheiere sau daca diferentele de opinii intre gruparea larga de natiuni vor impiedica un astfel de rezultat, in ciuda lunilor de discutii intre natiunile APEC. ‘ oficiali de nivel inferior.

Se asteapta ca liderii sa sustina o propunere bazata pe o initiativa sustinuta de guvernul thailandez de promovare a durabilitatii, dar summitul s-a confruntat cu unele respingeri in tara. Ofiterii thailandezi au dispersat o multime de protestatari care mergeau pe jos spre locul summitului APEC, a declarat politia intr-un comunicat.

Organizatorul protestului Patsaravalee Tanakitvibulpon a declarat intr-o postare pe Facebook ca politia a folosit forta, inclusiv tragand cu gloante de cauciuc, pentru a-i opri pe cei care demonstrau impotriva summit-ului.

Si daca liderii se vor reuni intr-o declaratie suplimentara care sa abordeze situatia economica globala ramane de vazut.

Intr-o adresa adresata liderilor de afaceri alaturi de summitul, presedintele francez Emmanuel Macron, care a fost invitat de tara gazda Thailanda, a cerut consens si unitate impotriva agresiunii Moscovei.

„Ajuta-ne sa transmitem acelasi mesaj Rusiei: opriti razboiul, respectati ordinea internationala si reveniti la masa”, a spus el.

Macron a anuntat si rivalitatea SUA-China, avertizand asupra riscului pentru pace daca tarile sunt fortate sa aleaga intre cele doua mari puteri.

„Avem nevoie de o singura comanda globala”, a spus Macron, in aplauzele liderilor de afaceri.

Previous articleUcraina se confrunta cu SUA si aliatii din cauza rachetei lansate in Polonia
Next articleEsecul lui Sam Bankman-Fried si falimentul companiei FTX va lasa cicatrici adanci