Caprifoiul este folosit pentru a gati, parfuma si chiar imbunatati sanatatea. Aflati cum o puteti face si care sunt contraindicatiile sale.

Lonicera sau caprifoiul este numele dat unui gen de plante cu peste 500 de specii. In general, ele sunt caracterizate ca arbusti cataratori cu flori cu miros dulce, asemanatoare cu parfumul.

Printre cele mai cunoscute specii se numara caprifoiul japonez ( Lonicera japonica ), folosit de secole in medicina traditionala chineza. Florile si extractele acestei specii sunt adesea ingerate sau aplicate pe piele pentru a reduce inflamatia. Cu toate acestea, aceasta este o utilizare netestata.

Utilizari si posibile beneficii ale caprifoiului

In bucatarie, aceste plante si-au castigat un loc . Mai ales la prepararea ceaiurilor si siropurilor. La fel, sunt un bun inlocuitor pentru zahar. Va prezentam in detaliu utilizarile si beneficiile acestuia.

1. Antioxidant natural

In primul rand, este necesar sa clarificam ca nu toate boabele Lonicera sunt potrivite pentru consumul uman . Cu toate acestea, exista dovezi stiintifice ca fructele de padure de caprifoi albastru ( Lonicera caerulea ) pot fi consumate si sunt bogate in antioxidanti.

Boabele variantei albastre a caprifoiului sunt bogate in antioxidanti.

2. Proprietati antiinflamatorii

Potrivit cercetarilor, boabele de caprifoi albastru contin polifenoli , compusi care pot imbunatati raspunsul inflamator si pot reduce dezvoltarea bolilor asociate cu inflamatia cronica.

3. Intareste sistemul imunitar

Exista dovezi stiintifice ca boabele de caprifoi japonez pot imbunatati functia sistemului imunitar . In studiu, acestia au actionat ca imunomodulatori si au stimulat activitatea celulelor ucigase, numite si NK sau ucigasi naturali . Ele sunt responsabile pentru distrugerea virusilor si a celulelor tumorale.

4. Contribuie la tratamentul diabetului de tip 2

Intr-un studiu la rozatoare cu diabet zaharat de tip 2, s-au administrat 100 de miligrame de Lonicera japonica per kilogram de greutate corporala timp de 4 saptamani. Acest lucru a scazut nivelul zaharului din sange, precum si rezistenta la insulina . Cu toate acestea, cercetarea umana este necesara pentru a confirma aceste efecte.

5. Ar putea fi un remediu natural pentru artrita

Cercetarile au descoperit ca administrarea extractului de caprifoi albastru rozatoarelor cu artrita indusa a oprit productia de enzime inflamatorii . De asemenea, s-au observat cantitati mai mari de enzime cu efect antioxidant care sunt benefice.

In cele din urma, enzimele hepatice cunoscute sub numele de transaminaze , care sunt adesea crescute la pacientii cu diferite tipuri de artrita, au fost suprimate. Printre acestea, varianta reumatoida si psoriazica.

Alte utilizari si posibile beneficii ale caprifoiului

Pe langa cele de mai sus, plantele din genul Lonicera pot fi folosite si pentru urmatoarele:

  • Creati o apa de gura de casa: acest gen este creditat cu proprietati astringente si antibacteriene. Prin urmare, este de obicei un ingredient in apele de gura naturale. Daca doriti sa va creati propria, fierbeti 2 cani de apa cu 1/2 cana de frunze proaspete. Se fierbe apoi la foc mic 5 minute si, cand s-a racit, se trece la gargara.
  • L-ai putea folosi pentru a parfuma: desi este greu sa gasesti ulei esential pur de caprifoi, daca reusesti sa o faci, il poti folosi pentru a parfuma sau parfuma zonele din casa.

Riscuri si recomandari de utilizare

Desi sunt considerate sigure, ar trebui sa retineti ca unele specii de caprifoi sunt otravitoare si consumul excesiv poate duce la boli grave.

Pe de alta parte, retineti ca unele specii din aceste plante provin de pe alte continente. Si in unele locuri sunt vazute ca fiind invazive, deoarece indeparteaza alte plante. Un exemplu in acest sens este Lonicera japonica , care creste si stoarce trunchiul copacilor pana cand provoaca moartea.

Caprifoiul ar putea actiona ca un antiinflamator si analgezic pentru a ameliora simptomele artritei.

Caprifoi: un gen variat si benefic pentru sanatate

Speciile acestui gen de plante se remarca prin contributiile lor la sanatate . De la actionarea ca antioxidanti naturali si antiinflamatorii pana la intarirea sistemului imunitar si abordarea diabetului de tip 2. Totusi, retineti ca nu toate sunt comestibile; unele sunt otravitoare si in exces pot avea consecinte grave.

Previous articleProprietatile si beneficiile ceaiului de tei
Next articleTulburarile de excitare sexuala