Literatura buna ne transporta in lumi imaginare sau ne ofera o privire inapoi asupra realitatii pe care nu o observasem. Este puterea cartilor, a caror putere de inspiratie transcende ideologiile si generatiile. Mai jos, va propunem o selectie de zece carti a caror influenta este inca palpabila, o lista desigur incompleta, deoarece fiecare cititor va avea intotdeauna propria lista de impartasit.

„Micul Print”

 Scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery a publicat in 1943 unul dintre cele mai citite romane ale secolului al XX-lea. Un aviator, ‘alter-ego’ al autorului insusi, aterizeaza intr-o lume necunoscuta in care un baietel, cel care da numele titlului, traieste si cunoaste lumea contradictorie pe care o prezinta scriitorul. Deznadejdea si iluziile se reunesc intr-o carte care continua sa captiveze tineri si batrani .

„Jurnalul Annei Frank”

 Putine naratiuni au autoritatea descriptiva pe care Anna Frank , fata de 13 ani care a transcris preocuparile si visele unei fete care este nevoita sa se ascunda, impreuna cu familia ei, de persecutia nazista a evreilor. Cuvintele Annei Frank continua sa ne emotioneze datorita luptei ei, articulate printr-o privire care, in ciuda atrocitatilor care o inconjoara, crede in umanitate si in bunele ei intentii.

„Povesti”

 Anton Cehov , una dintre marile referinte ale literaturii ruse din secolul al XIX-lea, si-a garantat statutul de maestru al nuvelelor si al povestirilor. Modul in care abordeaza sentimentele si emotiile protagonistilor sai, in special dragostea, continua sa fie esential.

„Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul”

 Julian Mantle este un avocat ambitios, de succes, al carui atac de cord il face sa vada golul existential care ii domina viata. Protagonistul acestui roman al lui Robin Sharma, un renumit autor canadian specializat in probleme de inteligenta emotionala si leadership, calatoreste in Himalaya in cautarea echilibrului pe care il va oferi sederea sa printre calugarii manastirii. ‘Siddharta’

„Siddhartha”

Germanul Hermann Hesse continua sa fie unul dintre autorii preferati pentru adolescentii din intreaga lume. In felul sau proverbial de a aborda trecerea de la copilarie la maturitate, se mai reflecta mii de tineri din toata lumea. „Siddhartha” descrie viata fiului unui brahman hindus care cauta o cale de raspuns pentru propria sa traiectorie de viata.

„Alchimistul”

 Brazilianul Paulo Coelho , admirat si respins de multi, este unul dintre cei mai cititi scriitori din ultimele decenii. Piramidele din Giza sunt decorul central al filmului „Alchimistul”, scris in 1997. Cu Santiago, un tanar care intreprinde o calatorie prin Africa de Nord, acest roman este si o calatorie prin evolutia interioara a personajului sau.

„Omul in cautarea sensului”

 Psihiatrul austriac de origine evreiasca Viktor Frankl (1905-1997) a supravietuit lagarelor de concentrare de la Auschwitz si Dachau. Sotia si parintii lui au murit acolo. Frankl s-a hotarat sa depuna marturie despre oroarea pe care o traise, dar cu lectii pozitive. Una dintre ele, capacitatea de alegere care supravietuieste in om chiar si in cele mai disperate situatii: „Omului i se poate lua totul cu exceptia ultimei libertati umane, alegerea atitudinii personale intr-un set de imprejurari, de a-si decide propriul fel. “

Povesti de Craciun”

Una dintre cele mai cunoscute fabule de Craciun este „A Christmas Carol” de Charles Dickens. Povestea mantuirii lui Scrooge, batranul morocanos care se bucura de raul altora in Anglia victoriana, este una dintre povestile care continua sa-i inspire pe multi sa gaseasca cea mai buna versiune a lor.

 „Cometele pe cer”

Khaled Hosseini a publicat „Kite in the Sky” in 2003, povestea a doi baieti afgani in care unul dintre ei risca sa-si piarda prietenia cu celalalt pentru a castiga un turneu de zmeu. Prietenia este elementul cheie al unui roman care abordeaza si diferite pasaje din istoria Afganistanului. A fost adus pe marele ecran de regizorul Marc Forster in 2007.

„Profitul”

 Poet, romancier si, de asemenea, pictor, libanezul Khalil Gibran a publicat „Profetul” in 1923, o alta opera fundamentala in literatura secolului XX. Protagonistul, profetul titlului, vorbeste cu adeptii sai despre subiecte precum frumusetea, durerea, prietenia, timpul, moartea sau placerea.

Previous articleCum sa intri in starea de cetoza in 5 pasi? – Sfaturi pentru incepatori
Next article6 romane infricosatoare pline de mister