Endometrioza, o boala care produce o alterare anatomica a trompelor uterine si a ovarelor, afecteaza intre  10 si 15% din populatia feminina de varsta fertila, fiind una dintre cele mai raspandite patologii la femeile tinere. La unii pacienti este asimptomatic si, uneori, il gasim accidental atunci cand operam pentru altceva.

Boala, in acele cazuri in care simptomele sunt manifeste, se prezinta de obicei cu dureri pelvine cronice, intense in timpul menstruatiei, dureri  in timpul actului sexual, cu sau fara legatura cu ciclul menstrual si  disconfort la urinare si defecare. In plus, expertii avertizeaza ca de obicei este legat de sterilitate.

Dar, in ciuda prevalentei sale, endometrioza continua sa fie o boala „necunoscuta” pentru populatia generala, inclusiv pentru comunitatea medicala, care insista asupra necesitatii de a investiga originea si cauzele acesteia pentru a o trata. „ Intarzierea diagnosticului este de multi ani si cand durerea cronica este deja stabilita, este foarte greu de tratat .Acest lucru are un impact individual si social foarte mare. Sunt pacienti care trebuie sa fie bolnavi cateva zile pe luna si care petrec ani de zile fara un tratament medical adecvat trecand prin multi internisti, medici digestivi, urologi… care nu se gandesc la boala”, explica un medic ginecolog.

In opinia sa, endometrioza „este o boala care trebuie tratata, nu ucisa” , deoarece este o patologie benigna cu un tratament care face posibil ca pacientul sa experimenteze o ameliorare simptomatica si sa poata lucra. Pentru asta, da, este nevoie de „investigarea atat a tratamentului cat si a cauzelor” si astfel sa se afle daca in spatele unui caz de dismenoree poate exista si altceva care poate fi atenuat pentru ca pacientul sa duca o viata normala.

„Trebuie sa investigam originea si cauzele endometriozei, de ce apare si de ce unele femei sufera de ea, iar altele nu.  Oamenii cred ca durerea menstruala este normala, iar asta trebuie investigata. De multe ori este asociata cu o boala invalidanta. care genereaza neintelegeri si se atribuie isteriei sau nervozitatii pacientului… Si nu. Cand ceva doare, doare si trebuie sa te uiti la el.

Pentru a nu incurca simptomele bolii, acest specialist subliniaza ca menstruatia nu trebuie sa doara, „in sensul de a fi incapabil si de a putea duce o viata normala”, si desi exista unele dismenoree care sunt legate de endometrioza. , clarifica faptul ca nu toate durerile menstruale sunt asociate cu aceasta boala. „ Endometrioza este ceva de cautat la pacientii care au dureri menstruale atat de mari incat trebuie sa nu mai lucreze ”, subliniaza el.

Tratamente pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor

Alegerea tratamentului adecvat este vitala pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu endometrioza , desi nu este intotdeauna acelasi pentru toate cazurile. De multe ori – subliniaza expertii – este necesara combinarea mai multor metode, operatia fiind o optiune care capata din ce in ce mai multa importanta. Abordarea lui, insa, trebuie realizata de o echipa de „ profesionisti instruiti si cu experienta ”, intrucat boala afecteaza uneori mai multe organe -cum ar fi ovarele, intestinul sau vezica urinara- iar la femeile tinere „trebuie sa incercam sa pastram fertilitatea”. pentru ca aceste paciente sa-si poata realiza dorinta de a fi mame in viitor”.

 Vedem multi pacienti care vin la consultatie pentru ca se opereaza, dar nu in mod adecvat … Medicii care nu sunt obisnuiti sa faca operatii complicate opereaza si fac operatii partiale care nu rezolva complet problema. Pe masura ce continuam sa facem interventii chirurgicale, exista Sunt mai multe posibilitati de complicatii, iar ideea este de a trata endometrioza dintr-o data in acelasi act chirurgical.

Dupa operatie, care trebuie efectuata de o echipa bine pregatita, expertii asigura ca „rata de satisfactie este foarte mare”; si posibilitatea de recidiva, „mult mai mica” decat daca pacientul va fi supus unei interventii chirurgicale necorespunzatoare.

Tratamentul le schimba viata pentru ca dupa operatie pot duce o viata practic normala.  Endometrioza are un cost de sanatate si social de neimaginat. Tratamentele nu sunt ieftine: mers la medic, analize repetate de diagnostic… Toata asistenta Este foarte costisitoare pentru acesti pacienti, iar din punct de vedere social sunt femei care sufera mult pentru ca calitatea lor individuala a vietii este proasta; au un absenteism foarte mare de la munca; cand lucreaza, performanta nu este 100% pentru ca continua sa fie suparate.. . Este  o boala gresit inteleasa  in acest sens care necesita deci mai multa atentie si tratamente mai bune.

Previous articleOglinda subiectiva, importanta imaginii corporale
Next articleAr putea alcoolul sa va distruga viata sexuala?