Izolarea internationala a Rusiei a crescut, in timp ce liderii mondiali au emis o declaratie comuna prin care condamna razboiul din Ucraina, care a ucis mii de oameni si a tulburat economia globala.

Summitul Grupului celor 20 de la Bali, Indonezia, s-a incheiat cu o declaratie a liderilor care „deplange in cei mai puternici termeni agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei si cere retragerea sa completa si neconditionata de pe teritoriul Ucrainei”.

Vorbind dupa inchiderea summit-ului, presedintele indonezian si gazda G20 Joko Widodo a declarat intr-o conferinta de presa ca „liderii mondiali au convenit asupra continutului declaratiei, si anume condamnarea la razboiul din Ucraina”, care ii incalca integritatea teritoriala. Cu toate acestea, o parte din limbajul folosit in declaratie a indicat un dezacord intre membri cu privire la problemele din jurul Ucrainei.

„Acest razboi a provocat suferinte publice masive si, de asemenea, a pus in pericol economia globala care este inca vulnerabila de pandemie, care a cauzat si riscuri pentru crizele alimentare si energetice, precum si criza financiara. G20 a discutat despre impactul razboiului asupra economiei globale”, a spus el.

Documentul de 17 pagini este o victorie majora pentru Statele Unite si aliatii sai, care au facut eforturi pentru a incheia summitul cu o condamnare ferma a Rusiei, desi a recunoscut si o ruptura intre statele membre.

„Majoritatea membrilor au condamnat ferm razboiul din Ucraina si au subliniat ca acesta provoaca suferinte umane imense si exacerbeaza fragilitatile existente in economia globala”, se arata in comunicat. „Au existat alte opinii si evaluari diferite ale situatiei si sanctiunilor.”

Jokowi a spus ca pozitia membrilor G20 cu privire la razboiul din Ucraina a fost punctul „cel mai dezbatut”.

„Pana ieri tarziu, la miezul noptii, am discutat despre acest lucru, iar la sfarsit, declaratia liderilor din Bali a fost convenita in unanimitate in consens”, a spus Jokowi.

„Am convenit ca razboiul are un impact negativ asupra economiei globale si ca nici redresarea economica globala nu va fi realizata fara pace.”

Intalniri de urgenta

Declaratia a venit la cateva ore dupa ce Polonia a declarat ca o „racheta de fabricatie rusa” a aterizat intr-un sat de langa granita sa cu Ucraina, ucigand doua persoane.

Ramane neclar cine a tras acea racheta. Atat fortele ruse, cat si cele ucrainene au folosit munitii de fabricatie rusa in timpul conflictului, Ucraina desfasurand rachete de fabricatie rusa ca parte a sistemului lor de aparare aeriana. Dar oricare ar fi rezultatul anchetei asupra grevei mortale, incidentul a subliniat pericolele unei greseli de calcul intr-un razboi brutal care se prelungeste de aproape noua luni si care risca sa escaladeze si mai mult si sa traga mari puteri in el.

Presedintele american Joe Biden si liderii G7 si NATO au convocat o intalnire de urgenta la Bali pentru a discuta despre explozie.

Adoptarea declaratiei comune ar fi necesitat acceptarea liderilor care impartasesc legaturi stranse cu presedintele rus Vladimir Putin – in special liderul chinez Xi Jinping, care a declarat o prietenie „fara limite” intre tarile lor cu saptamani inainte de invazie si Prim-ministrul Indiei Narendra Modi.

In timp ce India se vede ca s-a distantat de Rusia, este mai putin clar daca a existat vreo schimbare de pozitie fata de China. Liderul chinez Xi Jinping a cerut o incetare a focului si a fost de acord sa se opuna utilizarii armelor nucleare intr-un val de intalniri bilaterale cu liderii occidentali in marginea G20, dar nu a dat nicio indicatie publica cu privire la vreun angajament de a-si convinge „prietenul apropiat”. ” Vladimir Putin pentru a pune capat razboiului.

China despre arme nucleare

De cand tancurile rusesti au intrat in Ucraina in februarie, Beijingul a refuzat sa eticheteze agresiunea militara drept „invazie” sau „razboi” si a amplificat propaganda rusa, punand conflictul pe seama NATO si SUA, in timp ce condamna sanctiunile.

Cand a discutat despre Ucraina cu lideri din SUA, Franta si alte natiuni, Xi a respectat invariabil termeni precum „criza Ucrainei” sau „problema Ucrainei” si a evitat cuvantul „razboi”, potrivit citirilor chineze.

In acele intalniri, Xi a reiterat apelul Chinei pentru o incetare a focului prin dialog si, potrivit citirilor interlocutorilor sai, a fost de acord sa se opuna utilizarii armelor nucleare in Ucraina – dar aceste remarci nu sunt incluse in relatarea Chinei despre discutii.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat ulterior presei de stat chineze ca Xi a reiterat pozitia Chinei in intalnirea sa cu Biden, potrivit careia „armele nucleare nu pot fi folosite si nu se poate duce un razboi nuclear”.

Intr-o intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, Wang a laudat Rusia pentru ca detine aceeasi pozitie. „China a observat ca Rusia a reafirmat recent pozitia stabilita ca „un razboi nuclear nu poate fi castigat si nu trebuie purtat niciodata”, ceea ce arata atitudinea rationala si responsabila a Rusiei”, a declarat Wang, citat de agentia de presa de stat.

Wang este unul dintre putinii – daca nu numai – oficiali straini care s-au asezat la o intalnire oficiala cu Lavrov, care s-a confruntat cu izolarea si condamnarea la un summit la care a inlocuit Putin.

India „se disociaza de Rusia”

Lavrov a participat la deschiderea summitului, ascultand liderii mondiali condamnand invazia brutala a Rusiei. Presedintele indonezian si gazda G20, Widodo, le-a spus liderilor lumii „trebuie sa punem capat razboiului”. „Daca razboiul nu se termina, lumea va fi dificil sa avanseze”, a spus el.

Xi, intre timp, nu a facut nicio mentiune despre Ucraina in declaratiile sale de deschidere. In schimb, liderul chinez a facut o critica putin acoperita la adresa SUA – fara a le mentiona pe nume – pentru „trasarea unor linii ideologice” si „promovarea politicii de grup si a confruntarii blocurilor”.

In comparatie cu pozitia ambigua a Chinei, observatorii au observat o schimbare mai evidenta din India – si rolul mai mare pe care New Delhi este dispus sa il joace in implicarea tuturor partilor.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a cerut liderilor „sa gaseasca o modalitate de a reveni pe calea incetarii focului si a diplomatiei in Ucraina”, in declaratiile sale de deschidere la summit.

Proiectul declaratiei comune include si o propozitie: „Era de astazi nu trebuie sa fie de razboi”. Limbajul este un eco a ceea ce i-a spus Modi lui Putin in septembrie, in marginea unui summit regional din Uzbekistan.

„Daca limba indiana a fost folosita in text, inseamna ca liderii occidentali asculta India ca o parte interesata majora in regiune, deoarece India este o tara care este aproape atat de Occident, cat si de Rusia”, a spus Happymon Jacob, profesor asociat la diplomatie si dezarmare la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi.

„Si vedem India disociindu-se de Rusia in multe feluri.”

Previous articlePolonia considera ca atacul cu rachete este un incident nefericit
Next articleTarile bogate incearca sa intrerupa problema cheie a summitului climatic