Cu o autostrada majora cu doua benzi care trece prin el, Parcul National Mikumi ar putea fi unul dintre singurele locuri din lume care ofera privelisti ale animalelor salbatice si ale savanelor inierbate la pretul unui bilet de autobuz.  

„Ceea ce il face pe Mikumi special este ca este oarecum uitat”, a spus Karen Oakes, managerul unei tabere cu corturi deschisa in parc in 2001. „Este adesea trecuta cu vederea de catre operatorii de turism… ceea ce inseamna ca este un fel de bijuterie ascunsa. .”

Mikumi se afla de-a lungul unei rute comerciale care a conectat coasta Africii de Est cu lacuri uriase interioare de sute de ani. Gustul pentru fildes si alte marfuri exotice a atras comerciantii, calatorii si exploratorii de-a lungul acestui coridor inca din secolul al XVIII-lea, cand rulotele transportau panza si margele, cupru si mirodenii, fildes si sclavi pe aceleasi campii si dealuri vizitate acum de turisti.

Conectat la Dar es Salaam printr-un drum bine asfaltat, parcul poate fi accesat cu masina privata, autobuzul sau vehiculul de safari. Zboruri charter zilnice sunt, de asemenea, disponibile pentru cei care opun blocajelor de trafic si calatoriilor lungi cu masina. Daca aveti timp liber, drumul de aproape cinci ore merita pentru privelisti. Indreptandu-se spre vest de Dar es Salaam, drumul traverseaza raul Ruvu, urme de-a lungul bazei Muntilor Uluguru si serpuieste prin plantatii de sisal si un sir de sate mici.

Odata intrat in parcul din sudul Tanzaniei, autostrada nu poate fi vazuta sau auzita, dar face din Mikumi unul dintre cele mai accesibile locuri din Tanzania pentru a vedea lei, bivoli, hipopotami, gazele, elands, facocei si babuini galbeni (sa nu mai vorbim de mai mult de 400). specii de pasari). „Este un loc excelent pentru tanzanieni pentru a-si descoperi propria istorie naturala”, a spus Oakes, un australian care a lucrat in parc timp de sase ani.

Savanele deschise din campia inundabila Mkata, aflate in inima parcului, amintesc de faimoasele campii Serengeti si un loc de hranire popular pentru animalele de turma, cum ar fi elefantii, girafele, zebrele si gnu. Dar cu mult mai putine vehicule si vizitatori, Mikumi ofera o experienta mai salbatica si mai indepartata decat craterul Serengeti si Ngorogoro, cele mai cunoscute parcuri ale Tanzaniei din nordul tarii.

Cu o suprafata de peste 3.000 km², Mikumi este al patrulea parc national ca marime din Tanzania. Zona este adiacenta si face parte din ecosistemul natural mult mai mare din Selous, una dintre cele mai mari rezervatii de vanat din Africa. Impreuna, Selous si Mikumi creeaza un ecosistem protejat mai mare decat Danemarca. Dar chiar si cu denumirea protejata, animalele raman vulnerabile la pericolele prezentate de oameni.

Animalele mici cad adesea prada traficului cu viteza de pe autostrada, in timp ce animalele mai mari se confrunta cu alte riscuri. „[Braconierii] iau elefantii cand se plimba in afara parcului”, a spus Simon Kimweri, ghid la It Started in Africa Tours, care a petrecut 17 ani traind si lucrand in apropierea parcului. Aratand spre un elefant taur mare care nu are colti, Kimweri a spus: „A fost norocos. Adesea braconierii pur si simplu ii ucid.”

Aspecte practice

Tabara de lux a lui Stanley Kopje poarta numele unuia dintre cei mai faimosi exploratori ai lumii – jurnalistul si aventurierul american de origine galeza, Henry Morton Stanley. Una dintre putinele optiuni de cazare din parc, tabara este alcatuita din opt cabane cu corturi pe platforme de lemn ridicate, oferind vederi neobstructionate asupra luncii inundabile Mkata. Din zona de bar si restaurant se vad turme de animale pascand in departare. Noaptea, Oakes a spus ca elefantii si alte animale salbatice se hranesc in mod regulat printre corturi, mancand iarba care creste de-a lungul aflorimentului stancos.

Mai aproape de poarta principala a parcului este Mikumi Wildlife Camp, o serie de casute de baza, cu acoperisuri de paie, care ofera vederi de aproape ale animalelor care viziteaza gropile de adapare din apropiere. Camerele sunt scumpe pentru ceea ce ofera, dar terasa linistita si linistita cu vedere la campie este locul perfect pentru o bautura dupa safari.

Unitati de cazare prietenoase cu bugetul pot fi gasite de-a lungul drumului principal din orasul Mikumi, situat la aproximativ 20 km de poarta principala a parcului. Mai multe pensiuni si moteluri de pe marginea drumului, ofera cazare de baza, dar curata pentru o fractiune din costul sederii in parc. O selectie de restaurante si pub-uri pline de viata de-a lungul drumului principal ofera sansa de a prinde scorurile de fotbal, de a discuta cu localnicii si de a bea o bere rece cu niste nyama choma, cuvantul swahili pentru carne la gratar.

Daca nu sunteti intr-un tur de pachete, puteti aranja la intrarea in parc ca un ranger sa va alature in safari. Ei vor sti unde sa gaseasca animalele si va pot scuti de a va pierde sau de a conduce fara tinta pe numeroasele piste din parc. Asigurati-va ca aduceti multa apa, gustari, o pereche buna de binoclu si un aparat de fotografiat, deoarece Mikumi este renumit printre fotografi pentru ca obtine o lumina excelenta. Majoritatea activitatilor animalelor au loc atunci cand soarele nu este la apogeu, asa ca tineste-te de safari dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu.

Previous articleMini ghid pentru cumparaturi in New York
Next articleIkaria, insula greaca ce detine cheia longevitatii