O treime din populatia lui Ikaria traieste peste 90 de ani – si isi petrec fiecare zi facand ceea ce le place.

Cu parul subtire si alb prins in lateral si ochelari grosi cocotati pe podul nasului ei, Ioanna Proiou si-a alunecat degetele incretite si cu pete de soare peste suvitele de lana albastru bebelus intinse pe razboaiele ei grele de lemn. Ea a batut din nou si din nou o parghie inainte pe masina realizata manual, o tehnica pe care a perfectionat-o de peste 90 de ani.

Fa ceva in viata ta care sa-ti trezeasca pasiunea

Cu acel razboi de tesut, Proiou creeaza gentile tesute si imbracamintea pe care le vinde din micul ei magazin din Christos Raches, un sat de 300 de locuitori pe insula greceasca Ikaria, la o plimbare de noua ore cu feribotul peste Marea Egee de la Atena. In timp ce bratele ei se miscau in mod ritmic, razboaiele tremurand usor, tanara de 105 de ani mi-a spus cat de mult isi iubeste inca meseria.

„Fa ceva in viata ta care sa-ti trezeasca pasiunea”, m-a sfatuit ea. „Cand sotul meu a murit cu zeci de ani in urma, am continuat sa fac ceea ce imi place. Mai tarziu, altcineva mi-a cerut in casatorie, dar eu am spus „nu”. Sunt casatorit cu razboaiele mele.”

  Nu departe de locul unde Proiou isi vinde marfa, piata principala a lui Christos Raches este linistita si calma. Localnicii sorbesc cafea la umbra platanilor cu frunze si fac schimb de placere in afara caselor cu acoperis de teracota. Proprietarii de afaceri isi deschid si inchid usile fara un program stabilit. Multe dintre magazine functioneaza pe un sistem de onoare: clientii iau ce le plac si lasa bani pe ghiseu in schimb.

Este o scena destul de comuna pe insulele grecesti, dar Ikaria este diferita: aici, o treime din populatia insulei traieste mai mult de 90 de ani. Alaturi de Sardinia in Italia, Nicoya in Costa Rica, Okinawa in Japonia si Loma Linda in California, Ikaria este o zona albastra, unul dintre cele cinci locuri desemnate in care oamenii traiesc cel mai mult.

Expertii citeaza adesea o dieta sanatoasa si un stil de viata activ ca fiind cheia unei vieti mai lungi. Profesionistii medicali si antropologii asociati cu proiectul Blue Zone noteaza, de asemenea, importanta legaturilor familiale stranse si a implicarii in comunitatile bazate pe credinta. Ikarienii fac eforturi pentru a ramane strans conectati cu familiile si vecinii lor, iar batranii joaca roluri semnificative in comunitate. Bunicii ajuta adesea la cresterea nepotilor sau la conducerea afacerilor. Dar Proiou atribuie longevitatea ei pasiunii pentru tesut si viziunea ei asupra vietii. „Nu vrei mai mult decat ceea ce ai nevoie cu adevarat. Daca ii invidiezi pe altii, asta nu poate decat sa te streseze”, mi-a spus ea.

Medicul pensionar Christodoulos Xenakis are o alta teorie despre modul in care ikarienii evita anxietatea inutila. Ne-am intalnit pentru scurt timp in prima mea ora pe insula si am convenit sa ne intalnim din nou, desi sa-l gasim nu a fost usor.

„Nimeni nu fixeaza cu adevarat intalniri aici”, a ridicat el din umeri cand l-am salutat pe batranul de 81 de ani – care este considerat un tanar dupa standardele Ikariei – cateva zile mai tarziu, in sat. Timpul este o parte importanta a vietii pe Ikaria, a explicat Xenakis, dar nu asa cred majoritatea oamenilor. „Este mai degraba ca „ne vedem dimineata, dupa-amiaza sau seara”. Nu ne stresam.”

Ikarienii isi petrec zilele cu un scop

Asta pentru ca, a spus Xenakis, ikarienii isi petrec zilele cu un scop. Mi-a povestit entuziasmat despre ultimul sau proiect de organizare a Ikaria Senior Regatta, o cursa de barci pentru care varsta minima de calificare pentru capitani este de 70 de ani. Douazeci de echipaje participante navigheaza pe o ruta de 14 mile marine de la vecina insula Samos la Ikaria si inapoi.

„Nu este chiar o cursa”, a spus Xenakis. „Regata arata ca inca mai putem face asta si ca suntem capabili.”

„Intotdeauna exista ceva de-a face cu timpul tau”, a adaugat el. „Dar cand faci lucruri care te fac pe tine sau pe altii fericiti, cum poti sa nu te simti sanatos, sa nu te simti mai bine sau sa nu te simti bine?”

Previous articleMikumi, unul dintre cele mai subestimate parcuri din Tanzania
Next articleCe este SEM in marketing digital?