Donald Trump si-a anuntat a treia candidatura consecutiva la presedintie, intr-o incercare extrem de rara a unui fost lider american de a recuceri Casa Alba dupa ce a pierdut alegerile.

Discursul, care a durat mai mult de o ora, a fost in mare parte un amestec de laudari despre palmaresul sau prezidential si atacuri asupra primilor doi ani ai presedintiei lui Joe Biden.

Au fost expuse cateva dintre punctele forte ale lui Trump. El are un sentiment de neegalat asupra problemelor care sunt importante pentru conservatorii de la baza, cum ar fi imigratia si criminalitatea. Stilul sau imprevizibil si inflamator poate genera acoperirea stirilor si poate refuza lumina reflectoarelor concurentilor sai. Are o baza de sustinatori loiali si poate motiva americanii de obicei neangajati sa voteze. Si dupa patru ani de mandat, multi dintre acesti sustinatori detin functii de autoritate in cadrul Partidului Republican.

Dar discursul sau a evidentiat si unele dintre principalele slabiciuni ale domnului Trump.

El a trecut peste greutatile si pasii gresiti din timpul pandemiei de Covid si a ignorat total lunile sale de negare a alegerilor care au culminat cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de catre o multime de sustinatori ai sai.

El a incercat sa apere performanta calda a Partidului Republican la alegerile de la jumatatea mandatului  si sprijinul sau pentru pierderea candidatilor, ceea ce a condus la critici tot mai mari din partea conservatorilor.

Trump a spus ca sarcina care urmeaza nu este una pentru un „candidat conventional”, ci pentru o miscare de milioane de oameni – miscarea sa, oamenii si campania lui. El a condus aceasta miscare la presedintie in urma cu sase ani, dar exista motive sa credem ca obstacolele cu care se va confrunta ultima sa candidatura la Casa Alba sunt mai descurajante de data aceasta. Iata de ce.

1. Alergare cu un record

In urma cu opt ani, domnul Trump era o tabla politica goala. Fara nicio inregistrare ca titular, alegatorii isi puteau proiecta sperantele si dorintele asupra lui. El ar putea face promisiuni expansive – atat de multe castiguri! – fara critici care sa indice deficientele si esecurile din trecut.

Nu mai este cazul. In timp ce domnul Trump a avut cateva realizari notabile de politica in timpul celor patru ani de mandat, inclusiv reduceri de taxe si reforma justitiei penale, el a avut si unele esecuri importante.

Republicanii isi vor aminti incapacitatea sa de a abroga reformele democrate in domeniul sanatatii si promisiunile sale repetate de investitii in infrastructura care nu s-au realizat niciodata. Si apoi este modul de gestionare de catre domnul Trump a pandemiei de coronavirus, care l-ar putea deschide spre atacuri pe mai multe fronturi.

Democratii au criticat de mult raspunsul sau ca fiind insuficient de agresiv, dar exista unii de dreapta care cred ca a mers prea departe in sprijinirea eforturilor de atenuare impuse de guvern.

2. Umbra zilei de 6 ianuarie

Domnul Trump nu va trebui sa candideze doar pe baza politicii sale ca presedinte. Va trebui sa apere modul in care a gestionat sfarsitul presedintiei sale si rolul sau in atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Imaginile acelei zile, cu suporterii fluturand bannere lui Trump in mijlocul gazelor lacrimogene in timp ce au jefuit Capitoliul si au oprit temporar tranzitia pasnica a puterii, nu vor fi uitate usor.

Alegerile de la jumatatea mandatului au demonstrat ca ceea ce s-a intamplat in acea zi – si cuvintele si actiunile domnului Trump in saptamanile care au precedat – ar putea inca influenta comportamentul alegatorilor.

Multi candidati republicani care au oferit un sprijin total pentru refuzul domnului Trump de a accepta rezultatele alegerilor din 2020 au pierdut. Multi dintre ei au avut performante slabe pe ceilalti candidati republicani din statele lor, care nu au fost deschisi in negarea alegerilor.

3. Dureri de cap legale

Unul dintre motivele expuse pentru care domnul Trump pare atat de dornic sa lanseze o alta candidatura la presedintie este ca ii va permite sa-si incadreze mai eficient multiplele anchete penale si civile ca parte a unei vendete politice mai ample.

Desi acest lucru ar putea functiona in scopuri de relatii publice, expunerea juridica a domnului Trump in aceste cazuri este foarte reala.

Fostul presedinte se apara in prezent impotriva unei anchete penale de manipulare a alegerilor in Georgia, a unui caz de frauda civila care vizeaza imperiul sau de afaceri din New York, a unui proces pentru defaimare care implica o acuzatie de agresiune sexuala si a anchetelor federale cu privire la rolul sau in atacul de la Capitol si manipularea post-prezidentiala a materialelor clasificate.

Oricare dintre aceste investigatii ar putea duce la procese complete care ar domina titlurile si, cel putin temporar, ar derai planurile de campanie ale domnului Trump.

In cel mai bun caz pentru el, ar fi o distragere costisitoare. Un scenariu cel mai rau ar include sanctiuni financiare masive sau inchisoare.

4. Un adversar mai dur

Pe masura ce concursul republican pentru prezidentiale a inceput in urma cu opt ani, Trump s-a confruntat cu un guvernator din Florida considerat favoritul prohibitiv al partidului. Jeb Bush, totusi, sa dovedit a fi un tigru de hartie.

Un cufar masiv de razboi de campanie si un nume de familie celebru nu au fost suficiente. Nu era in pas cu baza republicana in ceea ce priveste politica de imigratie si educatie. Si numele Bush nu a avut puterea in cadrul partidului pe care o avea candva.

Daca domnul Trump doreste nominalizarea in 2024, ar putea fi nevoit din nou sa treaca prin intermediul unui guvernator al Floridei.

Spre deosebire de domnul Bush, totusi, Ron DeSantis tocmai a castigat o victorie coplesitoare a realegerilor care sugereaza ca este in ton cu sustinatorii de baza ai partidului sau. Desi nu a fost inca testat pe scena nationala, vedeta sa politica este in ascensiune.

Nu este clar daca domnul DeSantis va candida sau cine altcineva va participa in concursul prezidential republican in acest moment.

Guvernatorul Floridei ar putea aparea drept alegerea de consens printre credinciosii partidului care nu sunt interesati sa-i mai ofere o sansa domnului Trump. Daca da, alegatorii republicani ar putea avea tipul de alegere binara care le va imbunatati sansele de a-l opri pe domnul Trump inainte ca nominalizarea sa sa fie asigurata.

5. Nenorociri de popularitate

In ajunul anuntului prezidential al domnului Trump, un grup conservator a lansat o serie de sondaje care au aratat ca Trump il urmareste pe Ron DeSantis intr-o competitie cu doua cifre intre alegatorii republicani din Iowa si New Hampshire.

Aceste state au voturi la inceputul procesului de nominalizare a republicanilor.

Domnul DeSantis a condus, de asemenea, cu 26 de puncte in Florida si cu 20 in Georgia, care are un scrutin pentru Senat in decembrie. In toate aceste state, cifrele domnului Trump au fost mult mai scazute fata de sondajele anterioare.

Potrivit sondajelor de iesire din sondajul de la alegerile de la jumatatea mandatului recent incheiate, Trump pur si simplu nu este foarte popular – inclusiv in statele cheie pe care ar trebui sa le castige pentru a-si asigura presedintia la alegerile generale.

In New Hampshire, doar 30% dintre alegatori au spus ca doresc ca Trump sa candideze din nou la presedintie. Chiar si in Florida, acest numar a crescut doar la 33%.

Desigur, domnul Trump a depasit opiniile net negative despre candidatura sa si in 2015. Dar, dupa opt ani ca personalitate politica pe scena nationala, este posibil ca aceste opinii sa se schimbe de data aceasta mult mai putin probabil.

6. Va fi al doilea cel mai in varsta presedinte 

Daca va castiga presedintia, domnul Trump ar avea 78 de ani cand va depune juramantul. Si, desi aceasta este aceeasi varsta pe care o avea Joe Biden cand s-a mutat la Casa Alba, ar face din el al doilea cel mai in varsta presedinte din istoria SUA.

Timpul isi face plati in moduri diferite asupra diferitilor oameni, dar poverile tot mai mari ale varstei sunt inevitabile.

Nu exista nicio garantie ca dl Trump poate rezista tipului de campanie riguroasa necesara pentru a castiga nominalizarea republicana – in special una in care probabil va fi infruntat cu candidati mult mai tineri.

Domnul Trump a dat dovada de o rezistenta remarcabila in trecut, dar fiecare barbat are limitele lui.

Previous articleCe este GNL si de ce a devenit atat de important?
Next articlePolonia considera ca atacul cu rachete este un incident nefericit