Cu exact 100 de ani in urma, cea mai mare eruptie vulcanica din secolul al XX-lea a explodat timp de trei zile intr-o zona indepartata din sud-vestul Alaska. Eruptia a innegrit cerul peste Kodiak, la aproape 100 de mile distanta, si a acoperit satul intr-o plapuma de cenusa adanca de doi metri. Locuitorii din Juneau,  au auzit explozia la o ora dupa ce a explodat. Eruptia a patat in cele din urma arama din California si Colorado si a scazut temperatura medie a pamantului in acel an cu 2 grade F.

Desi eruptia a avut loc acum un secol, unul dintre efectele sale cele mai uimitoare din punct de vedere vizual ramane. In mijlocul Parcului si Rezervatiei Nationale Katmai, o portiune de salbaticie de 6.395 de mile patrate, cunoscuta in principal pentru observarea ursilor si pescuitul somonului, o vale larga, acoperita de cenusa, este inconjurata de munti vulcanici aburinti, acoperiti de zapada si marcata de un movila neagra surprinzator de mica, dar inalta de cateva etaje. Aceasta movila este Novarupta (care inseamna „noua eruptie”), un orificiu vulcanic si sursa eruptiei masive din 1912.

Drumetii intripiti pot explora valea, in timp ce cei mai putin pasionati de conditiile adesea dure se pot bucura de privelistile de la Centrul de vizitatori Griggs, o mica facilitate situata la capatul vaii.

Cea mai mare eruptie a secolului al XX-lea

Eruptia a fost atat de mare incat a drenat magma din zona, facand sa se prabuseasca varful Muntelui Katmai, la sase mile distanta. Cand Robert Griggs de la Societatea Geologica din SUA (USGS) a condus o expeditie in zona in 1916, a dat peste privelistea de alta lume a unei vai odinioara inverzite acoperita cu cenusa si presarata cu mii de jeturi de abur. El a numit-o Valea celor Zece Mii de Fumuri si, desi nu mai exista fumarole suieratoare, privelistea acestei vai cenusii din mijlocul verdeata luxurianta de vara a Alaska nu este mai putin uluitoare astazi.

In aceeasi expeditie, Griggs a descoperit caldera lata de doua mile a Muntelui Katmai si a identificat-o in mod eronat ca fiind sursa eruptiei. Abia 40 de ani mai tarziu, cercetatorii si-au dat seama ca movila cu cupola, numita acum Novarupta, este cea care a suflat de fapt. Aceasta cupola aburinda de stanca neagra — doar 90 m inaltime si 1.185 m latime — este un nou vulcan, un orificiu vulcanic nedescoperit anterior, acum astupat de un dom de lava inalt de cateva etaje. Dimensiunea sa mica face dificil de imaginat ca a provocat una dintre cele mai mari eruptii vulcanice inregistrate din istorie.

Valea, care nu a fost niciodata locuita de oameni, a fost intotdeauna o traversare importanta pentru animalele care calatoresc intre Golful Katmai de pe stramtoarea Shekilof si raul Brook plin de somon. Inca este obisnuit sa vezi grizzlii sau amprentele lor, iar Brooks Falls din apropiere este un loc de observare a ursilor de renume mondial, unde grizzlii se cocota in varful unei mici cascade si prinde somonul care sare in amonte.

Trekking pe vale 

In timp ce mii de vizitatori coboara in Brooks Camp (asezat la gura raului Brooks langa Brooks Falls) in fiecare vara, majoritatea fac doar o excursie de o zi la Centrul de vizitatori Griggs. De aici puteti face drumetii de o mila pana la varful vaii, la cea mai indepartata parte a curgerii de cenusa, sau la o cascada furioasa de la Three Forks Overlook, pe marginea exterioara a vaii. Dar a petrece cateva zile in Valea celor Zece Mii de Fume poate fi calatoria vietii.

O calatorie de cateva zile este cea mai buna modalitate de a explora valea. Nu exista trasee oficiale si cel putin doua traversari ale raului, in functie de locul in care explorezi. Calatoriile nu ar trebui sa fie intreprinse de drumetii neexperimentati si ar trebui sa va planificati vremea nefavorabila si terenul dificil.

Pentru a ajunge in vale, luati autobuzul din parc  de la Brooks Camp, la care se ajunge, la randul sau, pe calea aerului prin serviciul aerian Katmaland fie din Anchorage, cel mai mare oras din Alaska, fie din orasul King Salmon. Desi valea este la doar 23 de mile de Brooks Camp, dureaza o ora cu autobuzul pe un drum de pamant accidentat pentru a ajunge acolo.

Autobuzul ii lasa pe drumeti la aproximativ o mila de Centrul pentru vizitatori Griggs, la capatul traseului Windy Creek. Drumetii urmeaza o poteca mica printre arini pana la Windy Creek, un parau malos care trebuie sa fie vadat. Cel mai bine este sa luati bete de drumetie (si un prieten) pentru acesta. Cautati cel mai bun loc de traversat si continuati pana cand gasiti poteca neoficiala in vale, plina de alti drumeti. Deoarece nu exista rute oficiale, veti avea nevoie de o harta si busola pentru a va orienta. De asemenea, va trebui sa vad raul Lethe, care strabate cenusa vaii intr-un canion adanc si subtire.

O destinatie buna si baza pentru o calatorie de mai multe zile este USGS Baked Mountain Huts, la 11 mile de punctul de plecare. Cabanele, care sunt gratuite si deschise publicului (fara rezervari), sunt adesea pline de cercetatori, dar va puteti aseza cortul in apropiere si puteti folosi garnita si magazia pentru echipamente. De aici, puteti merge inca doua mile pana la Novarupta sau puteti continua dincolo de Pasul Katmai, cel mai jos punct din munti care separa stramtoarea Shekilof si raul Brooks.

Pentru ca este atat de indepartata si adesea in schimbare, valea si ceea ce se afla dincolo de ea raman invaluite in mister. Muntele Trident din apropiere a aratat activitate recent, ceea ce a dus la modificarea topografiei si harti inexacte – cabanele au harti pe perete cu actualizari mazgalite; Jurnalele de bord ale cabanelor USGS inregistreaza zvonuri despre izvoare termale; iar cand norii se limpezesc, se vad cel putin trei vulcani aburinsi, acoperiti de zapada. Este sigur sa spunem ca nu exista loc pe pamant ca acesta.

Previous articleVizitezi o tara noua? Iata ce ar trebui sa mananci
Next articleMini ghid pentru cumparaturi in New York