Un popular radiodifuzor sud-coreean, acuzat de partinire politica, va pierde finantarea orasului, pe fondul ingrijorarii ca libertatile presei sunt restrictionate de guvernul Yoon Suk-yeol.

Cel care opereaza doua posturi de radio si un canal de televiziune, primeste 70% din finantare de la guvernul orasului Seul.

Consiliul orasului a adoptat un proiect de lege pentru desfiintarea unei ordonante de finantare a guvernului metropolitan, incepand cu ianuarie 2024. Emitatorul va fi liber sa opereze „independent”, a spus consiliul intr-un comunicat.

Partidul conservator al lui Yoon, care detine, de asemenea, majoritatea locurilor in consiliu, a cerut renuntarea la finantare, argumentand ca miscarea este necesara pentru „a satisface diferitele cerinte ale cetatenilor din Seul in sectorul audiovizualului”.

Vedeta personalitatii radioului, Kim Ou-joon, a criticat deschis partidul de guvernamant conservator si guvernul. Intr-o tara dominata de mass-media conservatoare, emisiunea sa matinala, s-a clasat constant printre cele mai populare.

Figura controversata, Kim a fost acuzata ca este partinitoare in favoarea opiniilor de stanga. El a fost criticat pentru ca a oferit oaspetilor o platforma pentru a ataca PPP si pentru ca a raportat despre teoriile conspiratiei. Afost sanctionat de mai multe ori pentru comentariile facute de Kim care incalca obiectivitatea, iar News Factory s-a confruntat cu o serie de alte probleme legale.

In acest context, PPP a trecut la anularea finantarii. Radiodifuzorul a primit anul acesta 32 de miliarde de woni (20,6 milioane de lire sterline) de la guvernul orasului Seul. In urma votului, finantarea acestuia va fi taiata din 2024.

Lucratorii sindicali au manifestat in fata consiliului orasului, cerand retragerea proiectului de lege.

Milly You, angajata si membra a Sindicatului National al Lucratorilor Media, a declarat ca acesta este un „atac la adresa libertatii presei” si ca vor lua masuri ferme impotriva deciziei. Yoo Sun-young, presedintele consiliului de administratie, si-a declarat anterior intentia de a depune o ordonanta in cazul in care proiectul de lege pentru reducerea finantarii va fi adoptat.

„Ne aflam acum la locul prabusirii discursului public regional”, a spus sindicatul intr-un comunicat.

Cea mai recenta miscare vine in momentul in care guvernul conservator Yoon pare sa restranga libertatile presei.

Inainte de calatoria sa in Cambodgia pentru summiturile Asean si G20, biroul prezidential a interzis un radiodifuzor terestru important, sa se imbarce in avionul prezidential finantat de stat impreuna cu restul grupului de presa. Yoon a citat „interesul national” si „acoperirea partinitoare a problemelor de politica externa” drept motive pentru refuzul de a aduce MBC.

Mai multe organizatii care reprezinta interesele jurnalistilor, inclusiv Clubul Corespondentilor Straini din Seul (SFCC), si-au exprimat ingrijorarea.

„Restrictiile impuse unui singur canal pentru acoperirea considerata a fi „distorsionata” ridica ingrijorari pentru libertatea presei, nationale si straine”, a spus SFCC intr-un comunicat. MBC a spus ca intentioneaza sa depuna o plangere constitutionala.

Federatia Internationala a Jurnalistilor a condamnat, de asemenea, miscarea impotriva MBC, numind-o „o provocare directa a ordinii democratice de baza de garantare a libertatii presei care transcende partidele politice”.

Comentariile lui Yoon despre „microfonul fierbinte” din septembrie in timpul unei calatorii la New York, in care parea sa jure despre posibilitatea ca parlamentarii americani sa nu accepte contributia de miliarde de dolari a presedintelui Joe Biden la un fond global de combatere a bolilor, au fost raportate pentru prima data de MBC.

Dupa ce remarcile au devenit virale, biroul prezidential a trecut la ofensiva, sustinand ca Yoon a spus ceva diferit. Yoon insusi a declarat ca raportul „neadevarat” „a deteriorat” relatiile SUA-Coreea de Sud. PPP a depus o plangere in care acuza MBC ca a raportat gresit cuvintele presedintelui.

Intr-un alt incident recent legat de libertatea de exprimare, guvernul a emis un „avertisment grav” organizatorilor unei competitii de desene animate care a acordat premiul cel mai mare reprezentarii satirice a unui elev de liceu despre Yoon ca un tren fugit condus de sotia sa.

Previous articleReforma axata pe clima a Bancii Mondiale ar putea fi realizata intr-un an
Next articleTurcia are incredere ca acordul de cereale Rusia-Ucraina va continua