Presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca 10 milioane de ucraineni sunt fara putere dupa un nou val de lovituri cu rachete ale Rusiei.

Cel putin sapte persoane au fost ucise in lovituri, numarul fiind asteptat sa creasca.

„Facem totul pentru a normaliza aprovizionarea”, a spus Zelensky in discursul sau de noapte.

Apararea aeriana a Ucrainei a reusit sa doboare sase rachete de croaziera si cinci drone, a adaugat el.

Rusia a lovit Ucraina cu un nou baraj de rachete, lovind mai multe instalatii energetice si cladiri civile la mai putin de doua zile dupa unul dintre cele mai puternice bombardamente de pana acum.

Aceasta a fost o tactica rusa recenta in urma esecurilor pe campul de lupta, iar impactul ei incepe sa se simta mai acut.

Oamenii din Kiev s-au trezit cu o patura de zapada dimineata, iar intreruperea de urgenta a curentului a facut ca multi sa nu aiba incalzire in casele lor.

Cei care sufera pene de curent sunt in principal in capitala Kiev, orasul de vest Vinnytsia, orasul-port Odesa in sud-vest si Sumy in nord-est.

Ucrainenii iau in serios alertele de raid aerian dupa recentele atacuri de amploare.

Capitala, Kiev, a fost doar un loc in care au sunat sirenele. In jurul orei 08:00, ora locala (06:00 GMT), telefoanele mobile au inceput sa sune cu avertismente oficiale privind un nou atac cu rachete in toata Ucraina.

Apararea antiaeriana locala a intrat in actiune, iar autoritatile militare au raportat ca patru rachete de croaziera si cinci drone de fabricatie iraniana au fost doborate.

Biroul presedintelui a declarat ca sapte persoane au murit cand un bloc de locuinte a fost lovit in Vilnyansk.

Inca o data, pagubele au fost la nivel national.

Sapte persoane au murit cand o racheta le-a lovit blocul din Vilnyansk, in apropiere de orasul Zaporizhzhia, din sud, a anuntat presedintia ucraineana.

In aceeasi regiune, s-a spus ca 70 de obuze au aterizat in jurul orasului Nikopol, lasand mii de case fara curent si apa.

De asemenea, au fost lovite o fabrica de producere a gazelor din est si o fabrica de rachete din Dnipro.

Alte lovituri asupra infrastructurii – precum si ranirea civililor – au fost inregistrate de oficiali din regiunea Odesa de sud si Harkov in nord.

Presedintele Zelensky a spus ca Rusia nu vrea pace, ci le aduce compatriotilor sai „doar cat mai multa durere si suferinta posibil”.

Liderul ucrainean si-a repetat apelurile catre partenerii Ucrainei sa ofere „protectie deplina a cerului ucrainean”, spunand ca acest lucru ar incuraja Rusia sa puna capat razboiului.

Moscova a incercat sa-si justifice atacurile recente acuzand Kievul de „nedorinta” de a negocia.

Zapada a cazut in Ucraina – inclusiv in Lvov, unde unii oameni nu isi pot incalzi casele ca urmare a grevelor asupra instalatiilor energetice.

Intre timp, la Moscova, Kremlinul a raspuns la rapoartele recente conform carora Rusia intentioneaza sa foloseasca arme nucleare tactice in Ucraina.

Intrebat daca presedintele Vladimir Putin ar lua in considerare recurgerea la folosirea armelor si daca a fost discutat, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca „nimeni din partea rusa nu discuta acest subiect si nu a discutat”.

In alte evolutii, guvernul ucrainean a declarat ca un acord care ii permite sa exporte cereale cu nave pe Marea Neagra a fost prelungit cu inca 120 de zile.

Acordul, intermediat de ONU si Turcia, a permis ca milioane de tone de produse sa fie expediate din Ucraina in ultimele luni, reducand ingrijorarile legate de securitatea alimentara globala.

Inainte de a fi implementat in iulie, Rusia a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagra. Acesta a confirmat ca acordul va fi continuat „fara modificari”.

Previous articleToate sistemele guvernamentale din Vanuatu au avut probleme dupa un atac cibernetic
Next articleTrupele internationale parasesc Mali pe masura ce violenta si influenta Moscovei cresc