Guvernul din Vanuatu a fost scos offline de mai bine de 11 zile dupa un suspect  atac cibernetic asupra serverelor din tara.

Hackul a dezactivat site-urile web ale parlamentului, politiei si biroului primului ministru al insulei Pacific.

De asemenea, a eliminat sistemul de e-mail, intranetul si bazele de date online ale scolilor, spitalelor si altor servicii de urgenta, precum si toate serviciile si departamentele guvernamentale.

Inchiderea a lasat populatia natiunii – aproximativ 315.000 de oameni care traiesc pe mai multe insule – lupta pentru a indeplini sarcini de baza precum plata taxelor, facturarea facturilor si obtinerea de licente si vize de calatorie.

In esenta, oricine are un e-mail sau un domeniu gov.vu a fost afectat, au declarat localnicii.

„Oricine a incercat sa faca ceva cu guvernul stia ca sistemul este defect”, a spus un jurnalist australian si consultant in comunicare care a petrecut ani de zile in Port Vila si a plecat.

„Experienta mea de a incerca sa ies din tara… ei bine, pur si simplu nu au putut opera. Se luptau cu adevarat sa faca lucrurile de baza”.

Ea a descris intarzierile majore ale oricaror cereri catre guvern, deoarece oficialii au recurs la sisteme manuale si, in multe cazuri, chiar au inchis magazinul.

„Intrai in birouri si erau inchise sau te intorceau spunand „intoarce-te saptamana viitoare, poate, dar nu stim”, a spus ea.

Totusi, personalul guvernamental a facut tot posibilul pentru a continua lucrurile – unii folosindu-si propriile e-mailuri personale si hotspot-uri de internet pentru munca esentiala.

In loc de transferuri electronice, oamenii au fost platiti cu cecuri. Un functionar public a transmis experienta de mers de la departament la departament pentru a obtine verificarile si aprobarile relevante pentru o cerere. Altii au luat notite manual.

Ce s-a intamplat?

Potrivit functionarilor publici care au vorbit sub conditia pastrarii anonimatului, se pare ca serverele guvernului au fost scoase din functiune pe 4 noiembrie.

E-mailurile care au revenit de la adresele guvernamentale au fost primul semn ca ceva nu era in regula, au spus locuitorii.

„Daca scoti internetul guvernamental… afecteaza totul. Vrei sa faci transport maritim? Trebuie sa obtii chestii prin aprobari prin vama. Afecteaza companiile aeriene. Afecteaza sistemul de sanatate – nu exista nici macar un pic din asta. neafectate”, a spus doamna Stein.

 Dar agentiile de stiri au publicat o declaratie guvernamentala in care afirma ca sistemul sau online a fost „compromis” timp de doua zile.

Se pare ca exista o motivatie financiara. Un ziar a raportat ca atacatorii au cerut o rascumparare, pe care guvernul din Vanuatu a refuzat sa o plateasca.

Nu au fost dezvaluite detalii despre valoarea acelei oferte de extorcare sau despre cine sunt hackerii.

De asemenea, nu este clar cum a avut loc atacul si ce protectii a avut Vanuatu. Expertii au observat ca intregul sistem a fost probabil centralizat si gazduit pe propriile servere ale guvernului, o defectiune fundamentala de securitate.

Insula s-a angajat deja sa isi modernizeze sistemul. Intre timp, i s-a cerut vecinei Australia – in mod traditional cel mai mare partener de ajutor – sa ajute la reconstruirea retelei sale.

De miercuri, domeniul guvernamental era inca in jos. Un purtator de cuvant a declarat ca site-ul web al guvernului „ar trebui sa revina”.

De ce ar fi putut fi vizat Vanuatu?

Atacul a avut loc la mai putin de o luna dupa ce a fost ales un nou guvern – un potential moment de vulnerabilitate. „Dar noul guvern a raspuns rapid si nu a fost de acord cu cererea de rascumparare”, a spus dr. Meg Keen, directorul Programului pentru Insulele Pacificului la Institutul Lowy din Sydney.

„Nu stim inca cine se afla in spatele acestui atac, dar un purtator de cuvant al guvernului a sugerat ca a fost un atac din exterior, probabil din regiunea Asiei”.

Unii au speculat ca hack-ul ar putea avea originea in Indonezia. Vanuatu a sustinut de mult timp miscarea de independenta in provincia indoneziana Papua de Vest, unde o mare parte a populatiei este melanezian. Armata indoneziana este acuzata de incalcari grave ale drepturilor omului in provincie.

Altii noteaza pozitia Vanuatu in regiunea Pacificului – ca natiune cheie care are relatii cu SUA, China, Australia si Noua Zeelanda.

In acest an, natiunile insulare din Pacific au fost curtate atat de Washington, cat si de Beijing. Liderii insulelor au fost invitati la Casa Alba in septembrie, in timp ce ministrul de externe al Chinei a efectuat un tur de oprire in jurul Pacificului in iunie, in cautarea unui acord regional.

In ultimii ani, Vanuatu a devenit una dintre insulele Pacificului cele mai apropiate de Beijing. Investitiile chineze si-au construit casa parlamentului, stadionul sportiv si centrul de conventii. Beijingul are o ambasada in Port Vila, in timp ce reprezentarea Washingtonului se afla la trei ore de zbor in Papua Noua Guinee.

Cu toate acestea, Australia – aliata cu SUA – este de peste patru decenii cel mai mare donator de ajutor al Vanuatuului si cel mai apropiat partener de securitate.

Furnizarea de internet este o utilitate critica. Anul trecut, guvernul australian a finantat achizitia de catre gigantul sau de telecomunicatii Telstra a Digicel Pacific, o companie de telecomunicatii din Pacific, intr-o miscare considerata pe scara larga ca un blocaj politic pentru influenta Chinei in regiune.

S-a vorbit ca Digicel ar putea sa-si vanda bratul din Pacific operatorului de stat chinez China Mobile. Australia a asigurat, de asemenea, un cablu de internet pentru Insulele Solomon vecine in 2018.

Dr. Keen a spus ca Vanuatu, ca si alte tari, isi propune sa isi asigure informatiile guvernamentale de atacurile externe. Ea a remarcat o „vulnerabilitate globala” la astfel de atacuri – inclusiv in Australia, unde atacurile asupra unei asigurari de sanatate si a unei firme de telecomunicatii in ultimele saptamani au expus date despre aproape jumatate din populatie.

Dar Vanuatu are mult mai putine resurse. Economia sa se bazeaza in mare masura pe agricultura si turism. Natiunea joasa a fost clasata printre cele mai vulnerabile la schimbarile climatice.

„Atacul este o presiune suplimentara asupra sistemelor publice”, a spus Dr. Keen.

Doamna Stein, care lucrase in departamentele guvernamentale din Vanuatu, a remarcat ca sistemul de internet al tarii parea fragil – cu acoperire variabila a internetului si capacitate limitata de server.

„Este un lucru cu adevarat mizerabil sa faci unei mici natiuni insulare care pur si simplu nu are resursele pentru a se ocupa de asta”, a spus ea.

Previous articleTwitter a fost inchis temporar, sediul fiind redeschis dupa o saptamana
Next articleUn nou atac cu rachete din partea Rusiei a lasat 10 milioane de ucraineni fara energie