Ganditi-va la SEO ca la un puzzle de 5000 de piese si la SEM ca la un puzzle de 1000 de piese. Ambele strategii necesita timp si efort pentru a fi implementate, dar SEO nu va obtine rezultate la fel de imediat ca SEM. Lasa-ma sa explic un pic mai mult. 

Ce este SEO si SEM?

SEO

SEO, care inseamna optimizare pentru motoarele de cautare, este o strategie de marketing online care vizeaza ca site-ul dvs. sa apara organic mai sus in rezultatele motoarelor de cautare. 

Cand spun organic, vreau sa spun ca nu platesti pentru a aparea in motoarele de cautare asa cum ai face cu un anunt. In schimb, va optimizati site-ul pentru cuvinte cheie, castigati backlink-uri, lucrati la partea tehnica a site-ului si efectuati alte sarcini neplatite care va ajuta sa va pozitionati mai sus. 

Daca va partenerati cu o agentie pentru strategia dvs. de SEO, veti plati agentia pentru munca lor. Si chiar daca faceti SEO pe cont propriu, probabil ca va trebui sa va ganditi la costul oricaror instrumente pe care le utilizati, la timpul necesar dvs. sau echipei dvs. pentru a face munca si la orice alti factori care va influenteaza afacerea. Dar inca nu platiti direct un motor de cautare pentru inregistrarea dvs. 

SEM

Este posibil sa auziti doua explicatii diferite despre SEM sau marketingul in motoarele de cautare. Primul este ca SEM este un fel de termen umbrela pentru strategiile platite si organice care trimit trafic catre site-ul dvs. de la motoarele de cautare. Cu aceasta explicatie, SEO ar intra sub umbrela SEM. A doua explicatie, care este folosita mai frecvent acum, defineste SEM ca o tactica platita care aduce site-ul dvs. in paginile cu rezultate ale motorului de cautare (SERP-uri). 

Astazi, marketingul de cautare este aproape sinonim cu publicitatea cu plata pe clic (PPC) in motoarele de cautare. SEM este o strategie de marketing digital in care platiti pentru anunturi in SERP-uri. 

SEO vs. SEM

Dupa cum am spus, cea mai mare diferenta dintre SEO si SEM este ca SEM se bazeaza pe reclame platite, iar SEO se concentreaza pe tactici organice pentru a va introduce site-ul in motoarele de cautare. 

Credeti sau nu, cuvintele cheie sunt o parte importanta atat a SEO, cat si a SEM. 

Cuvinte cheie

Cu SEO, creati continut folosind un cuvant cheie tinta si cuvinte cheie asociate. Aceste cuvinte cheie, printre alti factori, ajuta motoarele de cautare sa inteleaga despre ce sunt paginile dvs., astfel incat acestea sa apara pentru interogarile potrivite. 

Pentru o campanie SEM, puteti licita pentru anumite cuvinte cheie legate de afacerea dvs. si puteti aparea deasupra rezultatelor cautarii organice pentru acele cuvinte cheie. Pe langa directionarea prin cuvinte cheie, campania dvs. SEM poate ajunge la oameni pe baza datelor demografice, a interactiunilor anterioare cu afacerea dvs. si multe altele. 

Daca caut pe Google folosind cuvantul cheie, „ajuta la impermeabilizarea acasa”, de exemplu, vad o pagina de rezultate care include atat reclame directionate in functie de cuvinte cheie, cat si continut organic despre climatizare. 

Acum, desi puteti utiliza SEO sau SEM pentru a aparea in rezultatele cautarii, este nevoie de ceva mai mult timp pentru ca optimizarea cuvintelor cheie SEO sa se activeze. Mai multe despre asta in continuare. 

Timp

SEO necesita timp. Nu exista niciun buton magic care sa-ti faca strategia sa functioneze imediat. Poate dura sase luni sau mai mult pana cand incepeti sa vedeti rezultate SEO semnificative, mai ales daca site-ul dvs. este nou sau nu ati mai facut niciodata SEO. 

SEM, pe de alta parte, poate incepe sa obtina rezultate imediat dupa lansarea anuntului. Este o strategie excelenta pentru rezultate de conducere intr-o perioada scurta de timp. Dar ce se intampla cand ti-ai cheltuit intregul buget PPC sau cand campania se incheie? Rezultatele se opresc. Anunturile dvs. nu mai sunt in rezultatele cautarii.  

Introduceti SEO. Desi poate dura timp pentru ca SEO sa functioneze, odata ce incepe sa functioneze, puteti continua sa vedeti rezultate fara a pune din ce in ce mai multi bani intr-o campanie. 

Retineti ca SEO necesita intretinere continua. Doar pentru ca site-ul dvs. a fost cel mai bun rezultat odata, nu inseamna ca va fi intotdeauna pe primul loc. Trebuie sa va optimizati periodic paginile pentru a fi in fata actualizarilor motoarelor de cautare si a ceea ce fac concurentii dvs. 

Dar site-ul dvs. nu dispare din rezultatele cautarii, asa cum ar face un anunt dupa ce l-ati optimizat. Poate continua sa detina un loc de top, castigand trafic valoros pe pagina si oferind continut care ajuta la construirea increderii publicului dvs. online. 

Deci, care este alegerea potrivita pentru tine? 

Va puneti la indoiala calitatea performantei PPC a IMM-urilor dvs.?

SEO si SEM: pe care ar trebui sa alegi?

Lasa-ma sa te intreb asta. De ce sa nu folositi impreuna SEO si SEM?

Daca abia incepi cu SEO, SEM poate atrage oameni pe site-ul tau web si poate completa golurile inainte ca eforturile tale de optimizare sa inceapa sa dea roade. 

Chiar daca SEO face parte din marketingul dvs. digital de o vreme, SEM poate fi o modalitate excelenta de a ajunge la un grup de persoane mai specific si mai tinta prin marketingul dvs., mai ales daca derulati oferte speciale sau promotii pe o perioada limitata de timp.

Cand campania dvs. PPC se incheie, veti avea in continuare SEO in buzunar pentru a continua sa ajungeti la oameni online. Pe masura ce mai multi oameni te gasesc organic, vei forma relatii mai de incredere cu clientii tai, astfel incat oamenii sa stie ca pot veni la afacerea ta atunci cand sunt gata sa faca o achizitie. 

Previous articleCum schimba digitalul industria financiara?
Next articleEste Twitter cea mai toxica retea sociala?